Z vodjo poslanske skupine DeSUS-a Francem Juršo se je v oddaji Politično pogovarjala Tanja Gobec, in sicer o izvolitvi novega starega predsednika stranke in o odločitvah, ki jih čakajo.

Politično: Desus vnovič z Erjavcem

S soboto je po zmagi na volilnem kongresu stranko znova prevzel nekdanji dolgoletni predsednik Karl Erjavec. "Članstvo je ugotovilo, da je Erjavec izkušen politik, in mu ponudilo mandat. Dobro pozna ustroj stranke in mu bo lažje delati," je pojasnil Jurša in dodal, da je bila prejšnja predsednica Aleksandra Pivec politična novinka in "je imela velike težave".

Zdaj jih po njegovih besedah najprej čaka notranja konsolidacija stranke, šele nato pa se bodo lahko odločali tudi o drugih pomembnih vprašanjih. "Imamo izkušnje tudi s prejšnjo koalicijo in z zdajšnjo. Na podlagi rezultatov, kaj smo dosegli v eni in drugi koaliciji, se bo članstvo odločilo, kam naprej." Dodaja, da če bi štelo le to, kar jim je uspelo realizirati iz njihovega programa in koalicijske pogodbe, bi "sodelovanje v tej koaliciji lahko ocenili kot zelo uspešno, ključna težava pa so vsi ti tviti, pisma in nekatere odločitve, kar na stranko zelo negativno vpliva." Članstvo po njegovih besedah ni zadovoljno z ideološkimi temami. Sam sicer težko vidi kakšno novo "varianto". Možnosti za spremembe je ocenil s 50:50 in dodal, da je s petimi poslanci skoraj nemogoče biti mandatar.

Prav tako Jurša ni naklonjen temu, da bi se povezovali s kakšno drugo stranko, saj se morajo znova okrepiti kot samostojna stranka.

Jurša: Pomembnih odločitev se ne sprejema z danes na jutri

Vse ovojnice s ponarejenim volilnim materialom so izločili

Med dopisnim kongresom stranke DeSUS, na katerem je zmagal Karl Erjavec, so v volilnem štabu prejeli tudi glasovnice, za katere so ugotovili, da gre za ponarejeno volilno gradivo. Suma o poštenosti strankarskih volitev vseeno ni, poudarjajo.

DeSUS-ov izredni volilni kongres je namreč zaradi epidemije covida-19 potekal dopisno, volilni material z glasovnicami so poslali 231 delegatom, ki so za individualne funkcije glasovali od 27. novembra do 1. decembra. V soboto so razglasili uradne izide, danes pa so iz stranke sporočili, da so 2. decembra prejeli 25 dodatnih ovojnic, podobnih uradnim kongresnim.

Volilni material z glasovnicami so poslali 231 delegatom, nazaj so jih dobili še dodatnih 25. Foto: BoBo
Volilni material z glasovnicami so poslali 231 delegatom, nazaj so jih dobili še dodatnih 25. Foto: BoBo

Drugačni ovojnice, barve, font

Kot pojasnjujejo, se je takoj porodil sum, da gre za ponarejeno kongresno gradivo, saj je sedemčlanska delovna skupina za pripravo kongresa vse odposlane uradne kongresne ovojnice z njihovo vsebino natančno preštela. Poleg tega je omenjenih 25 dodatnih pošiljk tudi vizualno odstopalo: "Drugačna ovojnica, drugačne nalepke in font pisave, nekateri navedeni pošiljatelji sploh niso bili delegati, nekateri isti navedeni pošiljatelji so poslali več ovojnic z različno navedenih naslovov, pošiljke so bile oddane na dveh poštah, pošiljke niso bile oddane priporočeno," naštevajo v stranki in zatrjujejo, da so jih zaradi suma na ponaredke zato samodejno izločili.

"Do tistega trenutka smo prejeli tudi že skoraj vse uradne kongresne ovojnice, ki smo jih iz stranke poslali delegatom. O tem so bili pred odpiranjem uradnih kongresnih ovojnic obveščeni vsi prisotni člani organov," pojasnjujejo.

Sorodna novica Na vrhu DeSUS-a znova Karl Erjavec. Pred stranko pogovori o vlogi v vladi.

Po koncu kongresa je delovna skupina skupaj s predsednico volilne komisije ob navzočnosti tudi treh kandidatov, ki so bili navedeni med pošiljatelji dodatnih ovojnic, te tudi odprla. Ugotovljeno je bilo, da vse ovojnice vsebujejo ponarejeno kongresno volilno gradivo: barvne fotokopije glasovnic, drugačen barvni odtenek ožigosanih in podpisanih glasovnic, navzoči kandidati pa so potrdili, da na njih niso njihovi podpisi.

Prijava na policijo

O ugotovitvah se je sestavil zapisnik in vsi navzoči so ga podpisali, zadevo bo dodatno obravnavalo vodstvo stranke, ki se sicer sestane v ponedeljek, podali pa bodo tudi prijavo organom pregona. "Gre namreč za ponareditev uradnih dokumentov stranke, tako žiga in podpisa generalne sekretarke stranke kot tudi kandidatov," pojasnjujejo v DeSUS-u.

Vseeno poudarjajo, da so bile volitve, na katerih je kot predsednik slavil Karl Erjavec, za podpredsednike pa so bili izvoljeni Irena Majcen, Anton Balažek in Brigita Čokl, izvedene pravilno in v skladu z določbami statuta stranke DeSUS. "Vsi kandidati, ki so bili izvoljeni, so bili izvoljeni na podlagi uradnih kongresnih glasovnic," zagotavljajo.

Peti mandat je Erjavcu na dopisnem volilnem kongresu zaupalo 146 delegatov, njegov protikandidat Srečko Felix Krope je dobil 71 glasov.