Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Foto: BoBo
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Foto: BoBo

Na petkovem izvršnem odboru stranke DeSUS tako še niso sprejeli odločitve o samostojnem nastopu na majskih volitvah v Evropski parlament, je na novinarski konferenci po seji odbora povedal Erjavec. V tem trenutku gredo njihove dejavnosti sicer v to smer, vendar pa je možnost povezovanja odprta.

LMŠ-ju, SMC-ju in SAB-u, ki pripadajo liberalcem v evropski družini Alde, se namreč še ni uspelo dogovoriti glede oblikovanja skupne liste, k pogovorom pa DeSUS ni bil povabljen. DeSUS se namerava sicer priključiti Evropski demokratski stranki, ki je ena od dveh strank, ki se povezujeta v Alde (Zavezništvo evropskih liberalcev in demokratov v Evropskem parlamentu).

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je pojasnil, da morajo pokrajinski odbori do konca februarja predlagati kandidate za nastop na evropskih volitvah. Organi stranke sicer o tem še niso odločili, je pa med kandidati za nosilca liste zdajšnji evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je po Erjavčevih navedbah v svojem mandatu veliko postoril in upravičil tudi pričakovanja DeSUS-a. Če bi se Vajgl odločil za sodelovanje, bi bilo po Erjavčevem mnenju prav, da bi bil nosilec liste.

Prvak DeSUS-a je prepričan, da lahko tudi s svojim imenom pomaga kandidatni listi do boljšega rezultata. Nosilec liste gotovo ne bo, saj opravlja funkcijo ministra za obrambo, ali bo na kandidatni listi, pa je po njegovih navedbah stvar evidentiranja, postopkov in končne odločitve vodstva. Na vprašanje interesa za kandidaturo za evropskega komisarja pa je odgovoril, da za to pobudo prvič sliši in o tem ni razmišljal. Spomnil je, da je to v pristojnosti vlade.