Stari novi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Stari novi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sorodna novica Erjavec: Smo proti orbanizaciji. Janša: Kadri DeSUS-a naj se odločijo, kje so.

Za uspeh konstruktivne nezaupnice vladi Janeza Janše, ki jo napovedujejo opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB, združene v KUL, je potrebna parlamentarna večina 46 glasov ali več. Koliko podpisov mu je že uspelo zbrati, Karl Erjavec ni razkril, zgolj namignil, da je zelo blizu.

Glede na to, da se je še včeraj govorilo, da lahko vložitev nezaupnice počaka tudi do februarja, ni bila presenetljiva samo napoved vložitve nezaupnice prihodnji teden, ampak tudi Erjavčeva trditev, da bodo organi strank koalicije KUL že v ponedeljek odločali o potrditvi njegove kandidature, tako da lahko, kot je dejal Erjavec, namigi o morebitnem tretjem imenu potihnejo. Potrebnih glasov še nima, je pa zelo blizu, je dejal, in znova pogledal proti poslancem SMC-ja, je za Radio Slovenija poročal Tomaž Celestina.

Erjavec napovedal nezaupnico Janševi vladi

"V načrtu imamo, da bi konstruktivno nezaupnico vložili do konca tega leta, se pravi v prihodnjem tednu. Pričakujem, da bomo v tem času zbrali dovolj podpisov, lahko rečem, da nam dobro kaže. Prepričan sem, da bomo imeli potrebno podporo, da bo konstruktivna nezaupnica uspela," je za v izjavi za medije pojasnil predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Erjavec je v ponedeljek zvečer sicer zatrdil, da bo kandidiral za mandatarja le, če bo imel 46 poslanskih podpisov, torej pričakuje, da bo do prihodnjega tedna potrebno podporo nabral.

Organi strank o kandidaturi Erjavca

Podpora organov strank koalicije KUL za mandatarstvo je po njegovih besedah pomembno predvsem zato, ker je v zadnjem času veliko špekulacij o tem, da naj bi mandatarstvo prevzela neka tretja oseba. Potrditev organov strank bo po Erjavčevih navedbah zagotovilo, da bo takrat, ko bodo vložili nezaupnico Janševi vladi, kandidat za mandatarja nove vlade zagotovo on.

Predsednik Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Predsednik Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Erjavec: Upoštevamo Pahorjev poziv

Po Erjavčevih besedah se ravnajo po vodilu predsednika države Boruta Pahorja, ki je po ponedeljkovem srečanju s predsedniki DZ-ja, vlade in DS-ja pozval, da se politična situacija razčisti čim prej.

Poudaril je, da Slovenijo čakajo hudi izzivi, zlasti v povezavi z epidemijo, in spomnil na število umrlih bolnikov s covidom-19. Potem ko je Tomaž Gantar odstopil z mesta ministra za zdravje in je premier Janez Janša začasno prevzel vodenje tega ministrstva, Janša po Erjavčevih besedah prevzema tudi odgovornost za trenutne razmere.

"Vidimo, kakšni so rezultati. To je tudi razlog za to, da želimo novo vlado. Menimo, da je zelo neodgovorno, če se bo ta trend nadaljeval," je povedal Erjavec. Dodal je, da v DeSUS-u, ki zagovarjajo starejše, tega ne morejo mirno gledati. Po njegovem mnenju namreč nič ne pomaga, če dajejo 300 evrov za tiste z najnižjimi pokojninami, po drugi strani "pa nam vsak dan za en avtobus starejših umre".

Erjavec: Vlada izvaja demontažo družbenih sistemov

Po Erjavčevih ocenah je to priložnost tudi za poslance, da spremenijo to politiko, "ki je, kar zadeva epidemijo, neuspešna". Spomnil pa je tudi na nekatere poteze aktualne vlade, med drugim glede financiranja nevladnih organizacij in medijev. "Gre predvsem za demontažo družbenih sistemov," je ugotavljal Erjavec.

Tako zlasti od poslancev SMC-ja, ki se po njegovih trditvah ne počutijo dobro v tej vladi, pričakuje, da tako kot DeSUS prevzamejo odgovornost za spremembo stanja v državi. "Prihodnji teden bomo vložili konstruktivno nezaupnico predvsem zato, ker je treba to stanje ustaviti," je napovedal.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če poslanci SMC-ja ne bodo prispevali svojih glasov zanj, pa je prvak DeSUS odgovoril: "To pomeni, da sestava tega DZ-ja podpira drugo republiko, odsotnost vladavine prava, napade na medije, nefinanciranje nevladnih organizacij. Podpira to, da smo v družbi z Madžarsko in Poljsko. Če je to to, potem je pač to očitno trenutna volja DZ-ja. Pa nisem prepričan, da je takšna."

Sorodna novica Počivalšek ponovil: Stranka SMC je enotna, da Erjavca ne bomo podprli

Počivalšek: SMC je enoten in ne podpira Erjavca

Prvak SMC-ja Zdravko Počivalšek je sicer pretekli teden sporočil, da je osem poslancev SMC-ja enotnih v tem, da Erjavca ne podpirajo za mandatarja. A po Erjavčevih besedah Počivalškova izjava o tem ni bila verodostojna, saj da se je naknadno ugotovilo, da ni bilo tako.

Perič: Zvijanje rok je postalo nekaj normalnega

Poslanec SMC-ja Gregor Perič je nocoj v oddaji Odkrito na Televiziji Slovenija 3 opozoril na čedalje večje pritiske, s katerimi se srečujejo poslanci. "Prejemamo pošto domov, maile, pojavljajo se tudi različne grožnje, tako ali drugače zavite ponudbe. V tem političnem prizorišču dosegamo neko vrelišče," je dejal. Po njegovih besedah je šlo vse skupaj predaleč. O tem drugi poslanci ne govorijo, ker se bojijo, da se bo stvar še poslabšala, sam pa se je odločil spregovoriti, je povedal.

Na Facebooku je Perič danes tudi zapisal, "da je zvijanje rok poslancem postalo nekaj normalnega". "Vzdušje spominja na nekatere druge čase in oblasti," je dodal.

Poslanci SMC-ja niso problem, so rešitev, je dejal Erjavec. Foto: BoBo
Poslanci SMC-ja niso problem, so rešitev, je dejal Erjavec. Foto: BoBo

Erjavec o SMC-ju: Oni niso težava, so rešitev

"Sam pravim, oni niso težava, oni so rešitev naše težave. Naša težava pa je, da je država zašla v povsem napačno smer," je o poslancih SMC-ja dejal Erjavec.

Veliko je pogovorov, ki potekajo zadnje dni in tedne. "Poglejte, mi ves čas vodimo različne pogovore, tako kot tudi Janez Janša, imel je tudi sestanek z našimi poslanci. V povezavi s tem bi rad povedal, da bo stranka DeSUS zagotovila glasove štirih poslancev, da ne bo znova špekulacij," je pojasnil Erjavec, da bo stranka DeSUS novi vladi zagotovila štiri glasove.

Poslanec Robert Polnar pa je, kot je po Erjavčevih navedbah sporočila občinska organizacija Šentjur pri Celju, izključen iz stranke. Predsednik DeSUS- zdaj pričakuje, da se bo zdaj, ko ni več član stranke, umaknil iz poslanske skupine.

Ob vprašanju, kaj bo sledilo prihodnji teden, če bodo poslanci SMC-ja vseeno vztrajali pri nekajkrat ponovljenem stališču, da ga ne bodo podprli, je Erjavec odšel izpred mikrofonov, današnjega srečanja pa sicer ni komentiral nihče drug iz koalicije KUL, je še poročal Celestina.

KUL naj bi nezaupnico vložil še pred novim letom