Predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek je bil gost v Odmevih. Foto: BoBo
Predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek je bil gost v Odmevih. Foto: BoBo

Televizija Slovenija je poročala, da so po njenih neuradnih informacijah mnenja v poslanski skupini SMC-ja o sodelovanju v koaliciji deljena. Rajić je v izjavi novinarjem dejal, da sklepa še niso sprejeli, saj so sejo prekinili. Pritrdil je, da se celotna poslanska skupina ni tako odločila.

"Je pa res, da naj bi se večina strinjala s tem, da ne bodo za mandatarja podprli Erjavca. Večina naj bi se strinjala tudi s tem, da si mora SMC pustiti odprta vrata tako za morebitno sodelovanje v Koaliciji ustavnega loka (KUL) kot v zdajšnji vladajoči koaliciji," je v Dnevniku TV Slovenija poročal novinar Žiga Bonča. Odprto pot za pogovore z vsemi si po poročanju Radia Slovenija želita dva poslanca.

Zakrožile so tudi informacije, da naj bi imela odstopno izjavo spisano vodja poslanske skupine SMC-ja Janja Sluga, a je za Dnevnik TV Slovenija sporočila, da to ne drži.

Pogovor s Počivalškom o pestrem političnem dogajanju

"Stranka SMC je tako kot dopoldne enotna pri stališču, da Erjavca ne bomo podprli. Popoldne smo govorili samo o vsebinah dela, ki smo si jih zastavili za v prihodnje. Tudi pri tem smo dogovorili enotna stališča, ki jih bomo v prihodnje zagovarjali. To so določene spremembe v načinu našega dela, ki jih bomo sfiniširali v prihodnjih dneh, najprej pa jih bomo sporočili koalicijskim partnerjem," je v oddaji Odmevi zvečer še enkrat poudaril predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek.

Počivalšek je že dopoldne sporočil, da bodo pripravili platformo, v kateri se bodo dogovorili glede strategije nadaljnjega delovanja stranke. Dejal je tudi, da ostajajo v SMC-ju odprti za dogovor z vsemi, ki želijo pozitiven razvoj Slovenije.

Trgovine bodo med prazniki odprte tudi dve nedelji

Počivalšek je v Odmevih komentiral tudi sprejemanje sedmega protikoronskega zakona (PKP 7): "Zaradi političnih igric bomo ta zakon na vladi sprejemali šele v soboto. Koalicijsko smo ga v največji mogoči meri uskladili danes, verjamem, da bo v DZ-ju sprejet še v letošnjem letu. Ne razumem predstavnikov DeSUS-a, da se tega usklajevanja niso udeležili, saj je v tem paketu 70-milijonski ukrep za pomoč upokojencem." Potrdil je tudi, da v tem svežnju zamrznitve minimalne plače ne bo. Pojasnil je še, da bodo trgovine med prazniki odprte tudi dve nedelji - zadnjo nedeljo decembra in prvo nedeljo januarja.

Počivalšek v Odmevih tudi o PKP 7
Politična napetost pred morebitno vložitvijo konstruktivne nezaupnice se stopnjuje

Erjavec zadovoljen po pogovoru s poslanci DeSUS-a

S svojimi poslanci se je sešel tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, ki bo poskušal prepričati vse svoje poslance, da bi sledili odločitvi organov stranke. Kot je znano, je svet DeSUS-a v četrtek izglasoval predlog za izstop iz koalicije in podprl strankinega predsednika pri kandidaturi za mandatarja.

Erjavec je bil po sestanku s poslanci DeSUS-a redkobeseden, dejal je le, da je s pogovori zelo zadovoljen. Po poročanju Radia Slovenija je Erjavec povedal, da bo glede konstruktivne nezaupnice vse znano prihodnji teden.

Roberta Polnarja na sestanku ni bilo. Potem ko je za Polnarja izvršni odbor stranke DeSUS podprl pobudo, da ga izključijo iz stranke, je ta v DZ-ju povedal, da tudi v dogovoru z drugimi poslanci namerava ostati član poslanske skupine DeSUS-a. Poudaril je, da lahko iz nje izstopi le sam.

Včeraj sta na organih stranke z izstopom iz koalicije soglašala dva od petih DeSUS-ovih poslancev, ki sta člana organov – Franc Jurša in Jurij Lep. Poleg Roberta Polnarja naj bi v odhod iz koalicije dvomil tudi poslanec Branko Simonovič, nad katerim visi nelegalizirana stanovanjska enota s teraso. Karl Erjavec je tako danes državni zbor zapustil molče z zgolj tremi poslanskimi glasovi v žepu. Svoje odstopne izjave predsedniku vlade, ki je sinoči Tomaža Gantarja kar sam poklical in vprašal, ali ostaja minister za zdravje ali ne, ni spisal niti DeSUS-ov kmetijski minister Jože Podgoršek, je za Dnevnik TV Slovenija poročala Vesna Deržek Sovinek.

Polnar je znova poudaril, da Erjavec ni bil izvoljen v državni zbor in nima nikakršnega vpliva na delo in razvoj poslanske skupine. V sredo so se po njegovih besedah poslanci DeSUS-a sicer dogovorili, da bodo ohranili poslansko skupino v zdajšnji obliki tudi zato, da ohranjajo status strokovne službe, ki je nanjo vezana.

Pretekli teden so imeli štirje poslanci pripravljene izjave za izstop iz poslanske skupine, če se zadeve ne bi umirile, a se je to korenito spremenilo, je priznal Polnar. Kot je ugotavljal, imajo poslanski kolegi drugačen pogled na sprejemanje odločitev.

Pristojnost in nalogo za izključitev Polnarja ima sicer občinska organizacija Šentjur pri Celju, je v četrtek pojasnil Erjavec in ob tem izrazil pričakovanje, da Polnar že danes ali na začetku prihodnjega tedna ne bo več član stranke, s tem pa, da tudi ne bo več član poslanske skupine.

Karl Erjavec in Aleksandra Pivec, ko je slednja prevzela stranko januarja. Decembra se je Erjavec zmagoslavno vrnil. Foto: BoBo
Karl Erjavec in Aleksandra Pivec, ko je slednja prevzela stranko januarja. Decembra se je Erjavec zmagoslavno vrnil. Foto: BoBo

Pivčeva o dogajanju v DeSUS-u

O dogajanju v stranki DeSUS se je voditeljica Odmevov Rosvita Pesek pogovarjala z nekdanjo predsednico Aleksandro Pivec.

V času, ko je vodila stranko, so si po besedah Pivčeve letvico vsebinskega dela zastavili zelo visoko. "Z obžalovanjem gledam na to, da se v zdajšnjem času izjemno malo pogovarjajo o kakršnih koli vsebinskih zadevah. Padli so v prostor, kjer se dogajajo politična kupčkanja in preštevanja, kar kaže na to, da dosegamo popolno politično dno. Vsebine težkega časa za Slovenijo, časa epidemije, ekonomske krize, ki sledi, postajajo postranskega pomena. Žalosti me, da stranka, ki je imela pozitiven politični obet, da z vsebinami pokaže, da je v prostoru potrebna politična stranka, pada v politične igre, da se ne dogaja drugega kot preštevanje glasov za zmago ene ali druge opcije. Postaja pomembno zgolj to, ali smo rdeče ali črne barve, pri tem pa vsi skupaj pozabljamo na ljudi, ki čakajo na drugačno politiko," je komentirala.

Pivčeva komentirala dogajanje v DeSUS-u

O napetostih med predsednikom Erjavcem in poslansko skupino je Pivčeva dejala: "Ves čas sem napovedovala razplet, kot se je zgodil. V medijskih izjavah in na družbenih omrežjih sem precej preroško napovedala točno takšen scenarij. Mislim, da je bila poslanska skupina pri tem scenariju nekoliko zavedena, kajti ves čas se je govorilo, da bo poslanska skupina ostala partner v koaliciji, da pa vendar s Karlom Erjavcem prihaja drugačno vodenje, ki si ga je poslanska skupina želela. Želeli so nazaj izkušenega, starega politika, a mislim, da je bila poslanska skupina pretentana. Namen vrnitve Erjavca je bil popolnoma druge narave, na to sem opozorila in praktično nihče ni verjel, da ima gospod Erjavec druge ambicije kot postati zgolj predsednik stranke."

Sorodna novica Erjavec: Smo proti orbanizaciji. Janša: Kadri DeSUS-a naj se odločijo, kje so.

Polnar ne verjame v uspeh konstruktivne nezaupnice

Polnar je bil danes oster tudi do odločitve organov stranke, ki so odločitev o dveh njihovih ministrih prepustili premierju Janezu Janši. Minister za zdravje Tomaž Gantar je sicer odstopil. "To je še eno od svojevrstnih čudaštev, ki postaja neke sorte zaščitni znak te stranke," meni Polnar. To, kar se je v četrtek zgodilo, je po njegovem mnenju do določene mere tudi izčiščevanje politične situacije v državi.

Meni, da imamo vlado, za katero določeni ljudje trdijo, da jo je treba zamenjati, obenem pa se je pojavila druga odločitvena izbira. "Njen nosilec je suhoparni vodja, ki bi komajda mogel zmotivirati žabo, da skoči v vodo, okoli njega pa celo galerijo brezupno enoličnih javnih profilov, ki so kar naprej v nekakšni specialni vojni proti samim sebi," je bil slikovit Polnar. Ti ljudje po njegovih besedah ne le, da žalijo inteligenco slovenskih ljudi, ampak se "odkrito rogajo slovenskim državljanom".

Po njegovih ocenah konstruktivna nezaupnica ne more uspeti. Kot je dejal, ne želi verjeti in ne more misliti "o totalni pokvarjenosti parlamenta". A je obenem priznal, da je precej zadržan in skeptičen do resnicoljubnosti in poštenja dobršnega dela poslancev.

Odgovor na vprašanje, kako blizu smo vložitvi konstruktivne nezaupnice, se odmika v prihodnji teden

Tonin: Vlada ima trdnih 47 glasov

Prvak NSi-ja Matej Tonin je v četrtek pozno popoldne na Twitterju sporočil, da je po opravljenih pogovorih jasno, da ima trenutna vlada trdnih 47 glasov v DZ-ju. Vsem poslancem se je zahvalil za državotvoren pristop, "kljub izjemnim pritiskom".

Počivalšek vztraja, da je stranka enotna