Erjavec in Šarec še v prejšnji vladi. Foto: BoBo
Erjavec in Šarec še v prejšnji vladi. Foto: BoBo

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec se je sešel tako s prvakom SMC-ja Zdravkom Počivalškom kot predsednikom LMŠ-ja Marjanom Šarcem. Izjav po srečanjih niso dali. V SMC-ju so za Slovensko tiskovno agencijo povedali le, da sta imela Počivalšek in Erjavec korekten pogovor, izmenjala sta poglede na aktualne razmere. Ali sta govorila o morebitnem Erjavčevem mandatarstvu, niso razkrili. LMŠ je prav tako le potrdil srečanje.

Erjavec po vnovični izvolitvi za predsednika DeSUS-a tipa teren za nadaljnje poteze stranke. V ponedeljek so člani vodstva DeSUS-a in zatem tudi Erjavec s poslansko skupino razpravljali o političnih razmerah.

Neuradno: Erjavec za izstop iz koalicije, poslanci proti

Na zavoro pri odhodu iz koalicije naj bi pritisnili poslanci DeSUS-a. Foto: Borut Živulović/BoBo
Na zavoro pri odhodu iz koalicije naj bi pritisnili poslanci DeSUS-a. Foto: Borut Živulović/BoBo

Po neuradnih informacijah je Erjavec, ki se ga vse glasneje omenja kot morebitnega mandatarja morebitne nove vlade, predlagal izstop stranke iz vlade Janeza Janše, kar pa naj bi po neuradnih informacijah za zdaj zaustavili strankini poslanci. Nekateri med njimi so, sodeč po preteklih izjavah, skeptični tudi do njegovega morebitnega mandatarstva. Pogovore bodo nadaljevali predvidoma v četrtek.

Poslanci DeSUS-a so že pred kongresom stranke opozorili, da o sodelovanju v koaliciji odločajo organi stranke, pomembno težo pa imajo poslanci. Pred nekaj dnevi so tudi pojasnili dogovor, da bodo enotni in na vrat na nos ne bodo zapuščali vlade.

Poslance DeSUS-a in SMC-ja namreč Koalicija ustavnega loka (KUL), v katero so že vključene opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB, vabi v novo vlado. Te stranke same nimajo potrebnih 46 glasov za uspeh konstruktivne nezaupnice.

P. Damijan ali Erjavec?

Jože P. Damijan. Foto: BoBo
Jože P. Damijan. Foto: BoBo

Za mandatarja predlagajo Jožeta P. Damijana, a vse bolj se zdi, da se ta možnost odmika. Da bi podprli Erjavca, kategorično ni zavrnil nihče v KUL-u. Koordinator Levice Luka Mesec je na novinarski konferenci sicer ponovil, da je trenutno kandidat za mandatarja potencialne vlade Damijan, ki ima polno podporo Levice.

Na vprašanje, ali bi Erjavca podprli, če se izkaže, da Damijan nima dovolj glasov, pa je odgovoril, da se o tem ne more izreči pred pogovori in preden se dogovorijo o drugem mandatarju. Z Erjavcem se bo sešel v kratkem, je napovedal Mesec.

Počivalšek pa je v ponedeljkovi oddaji Studio City na vprašanje, ali bi SMC vstopil v KUL, če bi ga vodil Erjavec, odgovoril, da sta le dve možnosti: "Ali se dogovorimo za nadaljevanje, da bomo to zgodbo peljali tako, da teh motečih vložkov pri delu vlade ne bo, ali pa gremo na predčasne volitve."

Sorodna novica Počivalšek za sproščanje ukrepov. Gantar je proti in omenja možnost odstopa.

Erjavec in Počivalšek vsebine pogovorov po današnjem srečanju ne razkrivata, sklepati pa gre, da sta spregovorila tudi o tej politični kombinatoriki. Sicer pa je Počivalšek, ki ne skriva želje po močnejšem povezovanju in sodelovanju politične sredine, Erjavca povabil na srečanje takoj po sobotnem kongresu.

Počivalšek proti Gantarju

Obenem pa v teh dneh bode v oči trčenje konceptov SMC-ja in DeSUS-a glede ukrepov v epidemiji. Minister za zdravje Tomaž Gantar iz vrst DeSUS-a je v ponedeljek na gospodarskega ministra Počivalška naslovil poziv k zaustavitvi oz. zaprtju gospodarskih dejavnosti, kar je Počivalšek zavrnil. Namesto tega predlaga postopno sproščanje omejitev ob strogem spoštovanju zaščitnih ukrepov. Zavzema se za spremembo strategije pri obvladovanju epidemije.

Gantar je zdaj poudaril, da razmere sproščanja ukrepov ne dopuščajo. Če bo presodil, da ima zavezane roke ter s svojim znanjem in delom ne more prispevati k izboljšanju položaja, bo razmišljal tudi o odstopu.

Vlada bo po pričakovanjih o ukrepih odločala v sredo.

Erjavec: Za zdaj nisem noben kandidat za mandatarja

Erjavec je nekaj več o svojih pogledih na aktualno politično dogajanje povedal v pogovoru za TV Slovenija.

Pojasnil je razlog za vrnitev v strankarsko življenje. "Nisem pričakoval, da se bom vrnil v politiko, v javno življenje, mislil sem, da je ta epizoda v mojem življenju končana, vendar iz znanih razlogov, stranka je v tem času izgubila veliko svojega ugleda, tudi nagovarjali so me nekateri starejši člani, da nam grozi, da bo stranka izginila s političnega prizorišča, jemljem to kot velik izziv, želim si, da stranka ostane močna parlamentarna stranka, ki je vedno odločala o tem, kakšna bo vlada, kakšna bo prihodnost Slovenije."

Video: Posnetek pogovora

Erjavec noče biti minister pod Janšo
Sorodna novica Na vrhu DeSUS-a znova Karl Erjavec. Pred stranko pogovori o vlogi v vladi.

Omenil je tudi, da je imel s trenutnim predsednikom vlade še pred uradno izvolitvijo "zelo odprt pogovor o nadaljnjem delovanju DeSUS-a v koaliciji" in da sta se pogovarjala tudi o njegovem prevzemu morebitne funkcije v vladi. "Povedal sem mu, da tega ne nameravam, da če bom izvoljen za predsednika stranke, se ne vračam v politiko, da bi zasedel kakšen položaj v vladi. Navsezadnje sem dal tudi javno zavezo, da ne bom sodeloval v vladah, v katerih je predsednik Janez Janša. Kar pa zadeva samo stranko in poslansko skupino, so zame zavezujoči sklepi izvršnega odbora stranke, sveta stranke. Pogovor s poslanci je potekal v tej smeri, na kakšen način si bo stranka začrtala svojo pot v prihodnosti. Kot rečeno, zame je zelo pomembno, da tesno sodelujemo vodstvo stranke, poslanska skupina, organi stranke, navsezadnje tudi teren stranke."

Ali njegova odločitev, da v trenutni vladi ne bo prevzel nobene funkcije, prejudicira že kakršno koli odločitev glede DeSUS-ove poti v prihodnje? "Kar zadeva zadovoljstvo poslancev, lahko rečem, da je to zadovoljstvo tudi z moje strani. Kar zadeva koalicijsko pogodbo, smo veliko uresničili. S tega vidika ni nobenih pripomb, so pa druge stvari, ki motijo to sodelovanje v tej vladi. Gre zlasti za znane primere iz javnosti. Nazadnje ta težava s STA-jem. Mislim, da so takšne stvari nepotrebne, zlasti zato, ker se spopadamo s hudo zdravstveno krizo. Vidimo, da so številke vsak dan zelo slabe. Mislim, da bi se moral predsednik vlade bolj osredotočiti na te težave, kako zavarovati državljanke in državljane, da bi bile te številke prijaznejše. S tega vidika tudi ne razumem, zakaj ne sledi določenim predlogom ministra Gantarja, zlasti glede imenovanja državnega sekretarja."

Erjavec je zatrdil, da za zdaj ni noben kandidat in da so to špekulacije. "Res pa je, da potekajo tudi pogovori v tej smeri," je dodal. In kaj bi se zgodilo, če bi od KUL-a prejel uradno ponudbo o mandatarstvu? Ali je pripravljen na to vlogo? "Tega ne komentiram, zato ker tega ni na mizi."


Analitika o DeSUS-u in obstoju Janševe vlade

Andraž Zorko. Foto: MMC RTV SLO
Andraž Zorko. Foto: MMC RTV SLO

Da DeSUS ni jeziček na tehtnici obstoja Janševe vlade, je za Radio Slovenija dejal analitik Andraž Zorko, ki hkrati meni, da bi se z izstopom DeSUS-a zmanjšal manevrski prostor predsednika vlade: "Manevrski prostor bi se mu zožil, odvisen bi bil od ljudi, od katerih noče biti odvisen."

Stranke Koalicije ustavnega loka pod okriljem Damijana ne morejo pričakovati od DeSUS-a in SMC-ja, naj jim skočita v naročje brez zagotovil, da s projektom mislijo resno in motivacijo, ki se ji ne bosta mogli odreči. "Ko so imeli javnomnenjsko podporo in dejansko vlado v svojih rokah, se jim ni uspelo dogovoriti. Kdo jim zagotavlja, da se jim bo uspelo dogovoriti zdaj?" razmišlja Zorko. Kaj pa možnost predčasnih volitev? "Te bi bile zelo tesne in mislim, da bi bilo še težje sestaviti vlado, kot jo je bilo leta 2018," poudarja analitik.

"DeSUS ni jeziček na tehtnici obstoja Janševe vlade"

Čeprav izjave novega vodstva DeSUS-a z Erjavcem na čelu, ki ne bo član Janševe vlade, nakazujejo prestop stranke, je analitik Rok Čakš za Radio Slovenija komentiral, da Erjavca v Janševi koaliciji vidi kot nasprotje premierju Janši. "Nekdo, ki bo od zdaj naprej poskrbel, da se vodilna stranka ali njen predsednik ne bo več toliko ukvarjala s temi ideološkimi temami, da bo on tisti garant za to, da se bo vlada ukvarjala predvsem s tistim, kar je v koalicijski pogodbi."

Z uresničevanjem koalicijske pogodbe so partnerji aktualne vlade zadovoljni, a tako kot DeSUS Janševo soliranje s tviti in pismi moti tudi SMC in Novo Slovenijo. "Tukaj vidim največjo nevarnost za to, da bi ta koalicija končala svoj mandat pred koncem," meni Čakš.

Tako Čakš kot Damijan pa trenutno nimata odgovora, ali lahko politična telovadba, ki jo opazuje javnost, privede do popolne apatičnosti ali aktivacije volivcev.