"Načelnica generalštaba ima pravico, da predlaga njegovo razrešitev, in ona je to predlagala, jaz sem to odredbo podpisal, nič spornega ni v tem," je Erjavec odgovoril na poslansko vprašanje Anje Bah Žibert (SDS). "Bil je imenovan brez obrazložitve, bil je razrešen brez obrazložitve. To je pač vojaški sistem, ki določa neko drugo logiko, kot velja za civilno sfero," je še dodal.

Razrešitev Škerbinca je komentiral tudi premier Marjan Šarec. Na vprašanje, ali Erjavec ohranja njegovo zaupanje, je odgovoril, da bo moral obrambni minister pojasniti svojo odločitev. "Mislim pa, da je to bil predlog načelnice generalštaba. Tukaj so zadeve jasne," je dodal.

Erjavec je sicer odredbo o razrešitvi podpisal na podlagi zakona o obrambi, z njo pa je Škerbinca razrešil s formacijske dolžnosti poveljnika sil v poveljstvu sil SV. Razlog je bil med drugim to, da je konec marca prišlo do nočnega streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, ne da bi bila o tem po navedbah Erjavca obveščena ministrstvo in generalštab. Pri tem naj bi po Erjavčevih besedah prišlo tudi do ignorance "usmeritev ministra, da se po 23. uri ne izvajajo urjenja s težko oborožitvijo".

Minister za obrambo Karl Erjavec in premier Marjan Šarec v razrešitvi poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca za zdaj ne vidita nič spornega. "Mislim, da je bil to predlog načelnice generalštaba. Tukaj so zadeve jasne," je dejal premier Šarec. Foto: BoBo

Škerbinc je vložil ugovor na razrešitev. V sindikatu vojakov, kjer zastopajo Škerbinca, pravijo, da ta ni kršil svojih dolžnosti, zahtevajo tudi opravičilo Erjavca za izjavo glede streljanja na Postojno. Erjavec je namreč za Večer dejal: "Če vojska ne upošteva ukazov ... Ali bodo naslednjič streljali na Postojno?"

Erjavec se ne bo opravičil

Bah Žibertova je zato Erjavcu očitala, da je s tem že tako demotivirano vojsko ne samo ponižal, ampak jo celo primerjal z agresorsko vojsko. "In to je en tako velik kiks, ki si ga vi enostavno ne bi smeli privoščiti in bi zato morali prevzeti odgovornost," je menila poslanka SDS-a.

Erjavec je v DZ-ju pojasnil, da se nima za kaj opravičiti. Z omenjenimi besedami je namreč hotel povedati, "kakšno je stanje v nekaterih strukturah v Slovenski vojski, ko se ukazov, ko se usmeritev ne spoštuje". Kot je poudaril, imajo z občino Postojna težave, ker se SV ni držal dogovora. "In jaz kot minister sem dolžan, da poskrbim, da Slovenska vojska spoštuje ukaze," je še poudaril.