Karl Erjavec je ostal predsednik DeSUS-a. Foto: BoBo
Karl Erjavec je ostal predsednik DeSUS-a. Foto: BoBo
Jasnič Valentinčič in Erjavec
Karl Erjavec (na desni) je na volitvah za predsednika DeSUS-a z občutno razliko premagal tako Ljuba Jasniča kot tudi Meto Vesel Valentinčič. Foto: BoBo
Odziv stranke SDS na ponovno izvolitev Karla Erjavca za predsednika DeSUS-a
Odziv stranke SDS na ponovno izvolitev Karla Erjavca. Foto: Twitter
Erjavec pometel s konkurenco za vrh stranke
Volitve v DeSUS-u in iskanje nove vlade

Po več kot dveh urah štetja je komisija razglasila uradne izide volilnega kongresa DeSUS-a, kjer so poleg predsednika volili še podpredsednike, člane izvršnega odbora, člane sveta stranke in nadzorni odbor stranke. Podpredsedniki strank so postali Brigita Čokl, Tomaž Gantar in Saša Geržina.

Ob razglasitvi izidov se je Karl Erjavec zahvalil delegatom za tretji mandat na mestu predsednika stranke in dejal, da bo tudi vnaprej delal dobro za stranko v tem turbulentnem političnem obdobju. Erjavec bo tako še štiri leta predsednik DeSUS-a.

Takoj po kongresu se je Erjavec sešel tudi z izvršnim odborom, na katerem je znova izvoljeni predsednik stranke predlagal oblikovanje pogajalske skupine. Erjavec je sicer prepričan, da bo vlada vzpostavljena. Obenem je spregovoril tudi o ministrski ekipi, tako naj bi tisti ministri, ki delajo dobro, med njimi tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, ostali tudi v novi vladi.

Zase je Erjavec dejal, da ne namerava vztrajati kot minister za zunanje zadeve, toda po drugi strani naj bi nova mandatarka Alenka Bratušek v vladni ekipi želela imeti predsednike koalicijskih strank.

Valentinčič: Posledice odločitve bomo videli čez leto
Bolj redkobesedna sta bila po razglasitvi izidov Erjavčeva protikandidata. Meta Vesel Valentinčič je dejala, da so izidi takšni, kakršni pač so, kako dobra odločitev je bila to, pa bodo v DeSUS-u po mnenju Valentinčičeve videli čez leto dni, ko bodo predčasne volitve. Drugi Erjavčev protikandidat, Ljubo Germič, pa za izjave po razglasitvi izidov ni bil dostopen.

Prepoznavnost in karizmatičnost odločilni
Kljub številnim kritikam, ki so jih Erjavcu v razpravi pred glasovanjem namenili nekateri delegati, pa je Erjavec prepričal več kot polovico delegatov. Erjavčevi zagovorniki so večinoma izpostavljali uspehe tako na lokalnih kot tudi parlamentarnih volitvah na eni ter Erjavčeve pozitivne osebne lastnosti na drugi strani. Tu so izpostavljali zlasti Erjavčevo prepoznavnost, karizmatičnost in taktično spretnost v politiki.

V sami razpravi pa je padlo tudi več kritik na račun Erjavca. Zlasti protikandidata sta mu očitala, da je z delom v vladi Janeza Janše deloval v nasprotju z načeli stranke DeSUS. Ta bi po mnenju njegovih protikandidatov morala biti usmerjena v krepitev socialne države, ne pa v pretirano varčevanje in selektivno zniževanje pokojnin.

Volivci Erjavcu zamerili "skok v desno"
Kandidatka za predsednico stranke Meta Valentinčič Vesel je v svojem predstavitvenem nagovoru tako opozorila, da se odmik stranke od njenih izhodišč pozna tudi na podpori volivcev, ki je po njenem mnenju prenizka. Veselova je izpostavila, da bi stranka DeSUS morala bolje izrabljati svoje kadrovske rezerve, privabljati več mladih članov, hkrati pa okrepiti sodelovanje z zvezo društev upokojencev Slovenije.

Podobno je bil do Erjavčevega vodenja stranke kritičen tudi Ljubo Jasnič, ki je dejal, da so volivci stranki DeSUS zamerili vstop v koalicijo z Janšo oziroma "skok v desno". Poleg Erjavčevih protikandidatov se je do sodelovanja v Janševi vladi kritično opredelilo tudi več delegatov. Zaradi tega, naj bi več članov stranko protestno zapustilo.

Delegati pa so poleg tega opozarjali tudi na plačilno nedisciplino članov stranke. Od dobrih dvanajst tisoč članov, jih namreč zgolj tretjina redno plačuje, kar pušča tudi negativne posledice na strankinem proračunu.

Erjavec: V Zujf smo morali privoliti
Aktualni predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je kritikom odgovoril, da je za stranko bistveno, da je v položaju, ko ima lahko vpliv na delo vlade. "V desnosredinsko koalicijo smo morali iti, ker so grozile še ene predčasne volitve."

Erjavec je izpostavil, da je politika "umetnost zmožnega", zato so kompromisi nujno potrebni. "Mi smo na Zujf morali pristati, saj je bil to edini način, da ostanemo v vladi in se borimo za naše cilje." Ob tem je dodal, da je finančni minister Janez Šušteršič zagovarjal stališče, da morajo upokojenci deliti usodo javnega sektorja. Tu je, tako Erjavec, DeSUS odigral ključno vlogo, da pokojnine niso še nižje.

Erjavec: Pokojnine prioriteta tudi pri oblikovanju nove koalicije
Tako politiko namerava Erjavec voditi tudi v prihodnosti: "Moj prvi pogoj Alenki Bratušek je bil ta, da se pokojnine ne spreminjajo. Prav tako bo že aprila odpravljen sporni člen Zujfa." DeSUS bo sicer jutri začel pogajanja z novo mandatarko Alenko Bratušek.

Sicer pa je Erjavec na kongresu izpostavil, da je DeSUS stranka visokih etičnih standardov, kar je potrdila tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je za Erjavca ugotovila, da je "čist kot solza". Erjavec je v odgovor svojim kritikom dejal tudi, da je pri razpadu Janševe vlade in vzpostavitvi prihajajoče koalicije levji delež opravil prav DeSUS.

SDS: Erjavcu želi uspešno "delo" v novi koaliciji
Na ponovno izvolitev Karla Erjavca se je v svojem značilnem slogu že odzvala tudi stranka SDS. Tako je na strankinem Twitterju zapisano: "Čestitke g. Karlu Erjavcu za izvolitev. Spet je prinesel strice naokrog :) Uspešno "delo" v novi koaliciji in nasvidenje v naslednjem mandatu."

Erjavec pometel s konkurenco za vrh stranke
Volitve v DeSUS-u in iskanje nove vlade