Se bo Erjavec tudi dejansko poslovil? Foto: Borut Živulović/BoBo
Se bo Erjavec tudi dejansko poslovil? Foto: Borut Živulović/BoBo
Brglez
Predsednik državnega zbora meni, da je Erjavčeva ponudba za odstop danes nepotrebna. Foto: BoBo
Alenka Bratušek
V opoziciji dvomijo, da je Erjavčev ponujeni odstop iskren. Poslanka Alenka Bratušek pa meni, da želi Erjavec s to potezo odvrniti pozornost od Luke Koper. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Koliko bo Slovenija plačala za kršitev?
Erjavec ponudil odstop

Za Milana Brgleza poteza nepotrebna.

"Slovenija zaupa sodišču, da bo sprejelo pravično in dokončno odločitev o sporu o meji," je na novinarski konferenci izjavil Erjavec. Zatrdil je, da bo razsodba arbitražnega sodišča tako za Slovenijo kot Hrvaško zavezujoča, ne glede na to, kakšna bo.

.
Ker pa je bil deležen kritik že od lanskega poletja, ko so nastali zapleti v arbitražnem procesu zaradi nedovoljenih pogovorov med slovenskim arbitrom in agentko, da je tudi sam soodgovoren za to zgodbo, je v četrtek predsedniku vlade ponudil svoj odstop. Erjavec je ob tem poudaril, da je arbitražni sporazum mednarodno veljavna pogodba, ki ima na voljo tudi instrumente za realizacijo. "Miselnost, da lahko kar zapustiš postopek, je napačna."

"Res je, da bi bilo verjetno najlažje, če bi se takrat, ko je ta zgodba nastala, kot minister umaknil, vendar mi osebna odgovornost tega ni dopuščala," je še dejal Erjavec in dodal, da si je predvsem prizadeval, da zadeva ne bi imela še večjih posledic. Pojasnil je še, da je imel odstop "ves čas v mislih", da pa je zdaj "prelomnica", ko je po njegovem mnenju prav, da predsednik vlade presodi celoten položaj.

"Naj predsednik vlade odloči, ali sem deležen zaupanja," je dejal minister, ki pričakuje, da bo Cerar odločitev o tem sprejel v prihodnjih dneh. Zatrdil je še, da ponujeni odstop, tudi če ga bo Cerar sprejel, ne bo zamajal vladne koalicije in sodelovanja stranke DeSUS v vladi. Nakazal je, da bi imel potem dovolj dela tako v parlamentu kot v lastni stranki. Iz premierjevega kabineta so medtem že pojasnili, da se bo Cerar predvidoma odzval v soboto.

Opozicija dvomi o Erjavčevi iskrenosti
V odzivih opozicijskih parlamentarnih strank je najpogosteje dvom o iskrenosti Erjavčevega ponujenega odstopa. V največji opozicijski stranki SDS pravijo, da bodo Erjavčev odstop komentirali, ko "bo resnično odstopil". Podobno menijo tudi v NSi-ju, kjer sporočajo, da če Erjavec misli resno, naj nepreklicno odstopi. "Vse drugo je teater."

Vodja poslanske skupine ZL-ja Luka Mesec pa meni, da Erjavec želi od Cerarja slišati "Karl, brez tebe seveda ne gre". Mesec je obenem dejal tudi, da je lahko igrati načelnost takrat, ko veš, da ti nekdo krije hrbet. Mesec sicer meni, da bi moral Erjavec sprejeti odgovornost zaradi splošno slabega vodenja zunanje politike. Alenka Bratušek pa ima občutek, da želi Erjavec preusmeriti pozornost z vroče teme - Luke Koper. "Če bi mislil resno, bi odstopil ob nastopu afere."

Še prezgodaj za oceno stroškov
Slovenija bo zdaj zaradi posameznih kršitev arbitražnega postopka morala letos založiti denar vnaprej, a še ni znano, koliko. Doslej so na MZZ-ju letno plačali okoli 200.000 evrov za stroške arbitražnega sodišča. Koliko bi na koncu Slovenijo lahko vse skupaj stalo, pa je trenutno še prezgodaj za oceno, je dejal Erjavec.

V povezavi z Erjavčevim odstopom se je oglasil tudi predsednika DZ-ja Milan Brglez, ki je potezo označil kot nepotrebno; če že, bi odstop lahko ponudil pred enim letom, je dejal na novinarski konferenci. Brglez je pozdravil odločitev arbitražnega sodišča, da nadaljuje odločanje, in podprl delo sodišča.

Čeprav je po mnenju Brgleza Erjavčeva odločitev nepotrebna, pa je Brglez prepričan, da bo premier Miro Cerar tehtno premislil glede odločitve, za katero se z zunanjepolitičnega vidika ne mudi. Brglez je prepričan tudi, da bo koalicija ne glede na vse obstala.

Koliko bo Slovenija plačala za kršitev?
Erjavec ponudil odstop