Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Informacija v nedeljo je izredno presenetila ne samo mene, ampak tudi sodelavce, družino, prijatelje. Takoj v ponedeljek smo ukrepali in spisali demanti za tistega, ki je to novico objavil," je načelnica Generalštaba povedala za oddajo Studio ob 17h na Radiu Slovenija. V odgovoru na vprašanje, kako trdno je zasidrana na svojem položaju, je Ermenčeva odgovorila, da je bila na dolžnost imenovana na predlog ministra za obrambo: "Vlada je imenovala generalmajorko Alenko Ermenc za načelnico generalštaba. Razrešitev je samo enaka pot. Načelniki generalštabov ne odstopajo."

Ermenčeva je sicer z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem predsedniku republike Borutu Pahorju predstavila poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske in nato že na novinarski konferenci komentirala nedavna poročanja medijev o njeni daljši bolniški odsotnosti.

161. člen kazenskega zakonika

Kdor trdi ali raznaša kaj iz osebnega ali družinskega življenja kakšne osebe, kar lahko škoduje njenemu dobremu imenu, se po prvem odstavku tega člena kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev. Če je dejanje storjeno s tiskom, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obveščanja ali na spletnih straneh ali na javnem shodu, se storilec, kot nadalje določa člen, kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev.

Med prvimi je v nedeljo o tem podrobno poročal Požareport, ki je objavil, da naj bi se Ermenčeva zdravila na ljubljanski psihiatrični kliniki. Sledili so mu tudi drugi mediji. V Slovenski vojski so že v ponedeljek zanikali pisanje spletnega medija in navedli, da je bila načelnica od 9. do 21. marca zaradi bolezni v domači oskrbi, navedbe Požareporta pa so označili kot laži.

Ermenčeva je potrdila, da je zadevo odstopila organom pregona. Na novinarsko vprašanje, ali je torej proti mediju, ki je prvi objavil informacijo, kazensko postopala, je odgovorila pritrdilno, in sicer je to storila v skladu s 161. členom kazenskega zakonika, ki govori o opravljanju. Kot je dodala, je imela zdravstveni izziv, kot ga ima verjetno še kdo in ga je imel tudi kakšen načelnik pred njo, pa se o tem ni tako polemiziralo kot v njenem primeru.

Ermenčeva je nato znova zagotovila, da je v dobri delovni kondiciji in opravilno sposobna. Napovedala je, da bo to nalogo, ki jo je sprejela in za katero je rekla, da jo sprejema s popolno odgovornostjo, izvajala odgovorno, dokler bo načelnica Generalštaba SV-ja.

Ermenčeva je bila gostja Studia ob 17h:

Studio ob 17-ih