Sprejeti kodeks temelji na petih načelih: ugled in integriteta, lojalnost, pravičnost in poštenost, odgovornost. Foto: SOJ RTV SLO
Sprejeti kodeks temelji na petih načelih: ugled in integriteta, lojalnost, pravičnost in poštenost, odgovornost. Foto: SOJ RTV SLO

Kot je ob predstavitvi predloga kodeksa pred enim tednom povedal predsednik DZ-ja Igor Zorčič, je ta "skupek načel in pravil, ki se jih morajo poslanke in poslanci držati zato, da krepijo ugled DZ-ja, njegovo integriteto in zaupanje v njihovo lastno delo". Tudi ob sprejetju je spomnil, da nobeni od sestav DZ-ja od leta 1993, ko se je prvič pojavila pobuda za kodeks, tega do zdaj ni uspelo sprejeti. Besedilo kodeksa, ki so ga predlagali poslanci strank SMC, LMŠ, SD, NSi, SAB, DeSUS in narodnih skupnosti, po Zorčičevih besedah temelji na petih načelih: ugled in integriteta, lojalnost, pravičnost in poštenost, odgovornost tudi okoljska ter dostojnost in spoštljivost. Med predlagatelji ni bilo SDS-a, Levice in SNS-a. V SDS-u so kodeks kljub temu podprli, v Levici so se glasovanja vzdržali, stranka SNS pa je bila proti sprejetju.

Sorodna novica DZ na trenutke postal "pravi zverinjak" – šest strank predlaga etični kodeks

Predsednik DZ-ja je prepričan, da bo do konca mandata marsikdaj prišlo do obravnave teh načel. Učinkovitost kodeksa in tudi to, kaj ta načela prinašajo v praksi, pa bodo po Zorčičevih navedbah na koncu ocenili na podlagi posameznih obravnavanih primerov. Kodeks določa, da če nekdo oceni, da je bila kršena poslanska etika, poda pobudo predsedniku ali podpredsedniku DZ-ja, da o tem odloča kolegij predsednika DZ-ja. Za sklep o kršitvi kodeksa je potrebna dvotretjinska večina članov, s prav tako večino pa kolegij odloči o izreku sankcije. V primeru manjše kršitve izreče opomin poslancu brez javne objave, v primeru hujše kršitve opomin z objavo na spletni strani DZ-ja, v primeru ponavljanja hujše kršitve pa opomin z objavo na spletni strani DZ-ja in razglasitvijo kršitve na naslednji parlamentarni seji.

Kodeks ne bo prinesel revolucije, ugled DZ-ja ustvarjajo poslanci sami

Poslanec SDS-a Jože Tanko je v razpravi povedal, da kodeksu ni naklonjen. "Vse, kar piše v njem, imamo pokrito z zakonom z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije ter kazenskim zakonikom. Imamo tudi poslovnik DZ-ja. Če ga uporabljamo, kodeksa ne potrebujemo," je dejal. Ocenil je, da bo kodeks prinesel poslabšanje dela DZ-ja, saj težav ne bodo reševali sproti, pač pa z nekim zamikom na kolegiju DZ-ja. Kljub temu je poslanka stranke SDS Alenka Jeraj napovedala, da bodo v SDS-u kodeks podprli.

Etični kodeks je bil sprejet v času, ko v Državnem zboru vlada razgreto ozračje. Foto: DZ/Matija Sušnik
Etični kodeks je bil sprejet v času, ko v Državnem zboru vlada razgreto ozračje. Foto: DZ/Matija Sušnik

Da je kodeks neumnost, je ocenil prvak SNS-a Zmago Jelinčič Plemeniti. "Kot kaže, v DZ-ju ne bomo smeli več delati in govoriti, kot želimo. Bistvo poslanca pa je, da pove tisto, kar mu naročijo volivci," je dejal. "Če bomo ravnali, kot je zapisano, ne vidim razloga, da kodeksa ne bi sprejeli. Dejstvo je, da se vsake toliko časa v tej hiši pojavi kakšen izpad, zato je prav, da imamo neki vzvod, da se do tega opredelimo," je nasprotno ocenil predsednik DZ-ja Igor Zorčič.

"Kodeks ne bo prinesel revolucije, tudi ugleda DZ-ja ne bo izboljšal, bo pa kot vsak kodeks nekakšna zaveza k samoomejevanju tistih, ki ga bomo sprejeli," je dejala Maša Kociper iz stranke SAB. Jožef Horvat iz NSi-ja se je strinjal s tistimi, ki menijo, da ugled DZ-ja ustvarjajo poslanci sami. "In dokler se bomo med sabo zmerjali s kriminalci, lopovi in kradljivci, je razumljivo, da bodo ljudje menili, da smo takšni," je dejal.

Poslanec DeSUS-a Ivan Hršak je bil konkretno kritičen do poslanca Levice Mihe Kordiša. "Njegov primer je nekaj, kar se v zgodovini DZ-ja še ni zgodilo. Gre za primer, ki ga bo treba rešiti," je ocenil. V bran Kordišu je stopil vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec. Po njegovem mnenju ugleda DZ-ja ne krni "kakšna robata beseda", ampak to, kar se je na primer zgodilo ob interpelaciji zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ko ga je DZ podprl, čeprav je "bil dokazano vpleten v sporne posle".

KPK ocenjuje, da gre za korak v pravo smer

Na sprejetje etičnega kodeksa se je odzvala Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki je pozdravila odločitev kolegija predsednika DZ-ja. Na KPK-ju menijo, da gre za pomemben korak v krepitvi etične kulture in integritete poslancev in DZ-ja.

Sprejetje etičnega kodeksa poslancev je Sloveniji že leta 2012 priporočila Skupina držav proti korupciji pri Svetu Evrope (Greco), so spomnili v komisiji. Vse od takrat, še posebej intenzivno pa v zadnjih dveh letih je KPK aktivno pozival poslance, naj uresničijo to priporočilo. Predstavniki komisije so poslancem nudili tudi strokovno pomoč pri pripravi sprejetega kodeksa.