Foto: Državni zbor RS
Foto: Državni zbor RS

Ta bo o njem odločal prihodnji teden, za sprejem je nujna navadna večina članov. Podpisniki upajo, da bo kodeks zaživel tudi v praksi, med predlagatelji pa sicer ni SDS-a, Levice in SNS-a.

"Gre za skupek načel in pravil, ki se jih morajo poslanke in poslanci držati zato, da krepijo ugled DZ-ja, njegovo integriteto in zaupanje v njihovo lastno delo," je ob predstavitvi predloga danes na novinarski konferenci pojasnil vodja delovne skupine za pripravo etičnega kodeksa, predsednik DZ-ja Igor Zorčič.

Spomnil je, da je bilo v Sloveniji že veliko pobud za sprejetje kodeksa za poslance, a se to do zdaj ni zgodilo.

Tokratni predlog temelji na petih načelih: ugled in integriteta, lojalnost, pravičnost in poštenost, odgovornost – tudi okoljska – ter dostojnost in spoštljivost.

Zorčič je prepričan, da bodo do konca mandata marsikdaj obravnavana ta načela. Učinkovitost kodeksa in tudi to, kaj ta načela prinašajo v praksi, bodo po Zorčičevih navedbah na koncu ocenili na podlagi posameznih obravnavanih primerov.

Ali bodo v DZ-ju po aferi Jelinčič le sprejeli poslanski etični kodeks?

Razglas kršitev

Če nekdo oceni, da se je zgodila kršitev kodeksa, poda pobudo predsedniku ali podpredsedniku DZ-ja, da o tem odloča kolegij predsednika DZ-ja. Za sklep o kršitvi kodeksa je potrebna dvotretjinska večina članov, s prav tako večino pa kolegij odloči o izreku sankcije.

V primeru manjše kršitve izreče opomin poslancu brez javne objave, v primeru hujše kršitve opomin z objavo na spletni strani DZ-ja, v primeru ponavljanja hujše kršitve pa opomin z objavo na spletni strani DZ-ja in razglasitvijo kršitve na naslednji seji DZ-ja.

Poslanci sicer vlagajo predlog etičnega kodeksa prav v času razgretega ozračja v DZ-ju, kar odražajo tudi izjave predstavnikov poslanskih skupin na petkovi novinarski konferenci.

Da bi se poslanci lepše vedli

V LMŠ-ju si po besedah poslanke Tine Heferle želijo, da vsebina kodeksa ne bi ostala mrtva črka na papirju, ampak bi se vsi poslanci zavedali svoje odgovornosti. Pozvala je k etičnemu ravnanju na ravni spoštovanja poslovnika DZ-ja, h kolegialnemu obnašanju poslancev tudi s tem, da ne bi sklicevali nočnih sej, če to ni zares potrebno, ter da se "politični manevri ne bi zlorabljali v namen, kot smo bili priča pri preiskovalni komisiji glede nabave zaščitne opreme".

Po ocenah poslanca SMC-ja Gregorja Periča je v zadnjih dobrih dveh mesecih DZ na trenutke postal "pravi zverinjak". "Motenje sej, razne zlorabe, zlasti glede postopkovnih intervencij, kričanje, skakanje po dvorani, zmerjanje z živalmi ... Vse drugo smo, le ljudje ne," je ugotavljal. Po njegovih besedah morajo temu narediti konec. "Zdi se mi, da nič ni več sveto, zato polagam veliko upov v ne le dokument, ampak tudi v zavedanje, da moramo umiriti retoriko in ravnati instituciji primerno," je še dejal.

V NSi-ju so po besedah poslanca Aleksandra Reberška zaskrbljeni nad ravnjo po njihovem mnenju nedopustnega in žaljivega obnašanja nekaterih poslancev Levice. V NSi-ju pričakujejo večjo odgovornost in spoštljivost poslancev pri nastopih v DZ-ju. Sicer pa menijo, da so potrebna tudi pravila funkcionarjev o prepovedi alkohola in mamil na delovnem mestu.

Pred poslanci bo ta teden interpelacija ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. O njej bodo odločali na izredni seji v četrtek. Interpelacijo so zaradi domnevnih nepravilnosti pri nakupu zaščitne in druge opreme za potrebe v epidemiji zahtevale opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB. Za zdaj kaže, da ministrov položaj ni ogrožen, saj mu koalicija napoveduje podporo.

Vodja poslanske skupine SAB-a Maša Kociper je dejala, da kodeks ne predstavlja nič drugega kot zavezo k samoomejitvi ter spoštovanju etičnih in moralnih načel. Ta so po njenih besedah povzeta v najbolj splošnem načelu, da morajo poslanci delovati tako, da varujejo ugled poslanske funkcije, državnega zbora in Slovenije. Upa, da bo kodeks zaživel v praksi, ob čemer pa ugotavlja, da je z ekscesnimi nastopi lažje priti v medije.

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han je spomnil na politično razgreto okolje in ocenil, da je za sprejem kodeksa pravi čas. A če poslanci tega, kar so navedli v kodeksu, ne bodo udejanjili, če ne bodo ravnali etično in bili spoštljivi drug do drugega ter s tem poskušali dvigniti ugled DZ-ju, bo to po Hanovih besedah ostalo le črka na papirju.

Predstavniki DeSUS-a na novinarski konferenci niso sodelovali.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec pa je v današnji izjavi spomnil, da so že ob pripravi kodeksa izrazili zadržke. Po njegovem mnenju dogajanje v zadnjih nekaj mesecih tako v DZ-ju kot v vladi kaže na to, da bo kodeks brezzobi tiger, ker nima resnih mehanizmov.

"Ne moremo pričakovati, da bodo nekateri politiki drugačni zaradi nekaj strani pravil, ki tudi formalno ne bodo zares udarila poslancev tam, kjer bi jih – vsaj nekatere – bolelo," meni Vatovec.

Na očitke nekaterih strank, ki opozarjajo prav na nedostojno obnašanje Levice, pa je odgovoril z ocenami, da nekatere boli to, da včasih "imenujemo stvari z njihovim pravim imenom". Po Vatovčevih ocenah bi lahko kot nedopustna ravnanja ocenili posege v objektivne okoliščine in žaljenje na podlagi razlik.