Direktor TV Slovenija Uroš Urbanija in generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Direktor TV Slovenija Uroš Urbanija in generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Pismo je podpisala osmerica poslancev, vključno s slovensko evroposlanko Ireno Jovevo (Renew), naslovila na generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha in direktorja TV Slovenija Uroša Urbanijo.

V pismu so izrazili zaskrbljenost zaradi obsežnih sprememb in odpovedi informativnega programa, kadrovskih menjav, sprememb pri nalogah novinarjev in novinark kot tudi zaradi splošnega poslabšanja medijske svobode in uredniške neodvisnosti znotraj javne radiotelevizije.

Naslovnika so spomnili, da je Evropski parlament decembra lani sprejel resolucijo, s katero je pozval k prenehanju vseh političnih vmešavanj in pritiskov na uredniško politiko javnega RTV-ja. "Od sprejetja resolucije se je stanje na javnem RTV-ju samo še poslabšalo, na kar očitno kaže tudi še vedno trajajoča stavka novinarjev na javni radioteleviziji, ki predvsem zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo javnega RTV-ja," piše v pismu skupine.

Urbanija: To je provladna propaganda

"To je provladna propaganda, nesprejemljivo je, da politično motivirana aktivistka poslanka Irena Joveva izvaja tovrstni pritisk na avtonomijo RTV-ja, na uredniško avtonomijo in seveda tudi na avtonomijo novinarjev, z očitno željo podpreti prizadevanja predsednika vlade Roberta Goloba, da prevzame 100-odstotno kontrolo nad tem zavodom," se je na pismo evroposlancev za TV Slovenija odzval direktor TV Slovenija Urbanija.

Foto: BoBo/Žiga Živulović
Foto: BoBo/Žiga Živulović

Poslanci: Vodstvo izvaja kolektivno nadlegovanje

Dejanja aktualnega vodstva RTV Slovenija so označili za kolektivno nadlegovanje ter ga pozvali k premisleku svojega ravnanja in iskanju primerne rešitve za zaposlene na javnem RTV-ju.

Avtoriteta vodstva mora po njihovih besedah izhajati iz kompetentnosti, empatije in spoštovanja, kar vključuje upoštevanje predlogov novinarskih uredništev, preden sprejmejo pomembne odločitve, kot so spremembe programa in nastavljanje odgovornih urednikov. Ko novinarji iz nezadovoljstva stavkajo, je treba najti konstruktivne rešitve.

"Pozivamo vas, da ponovno premislite svoj trenutni pristop. Se vzdržite premeščanja novinarjev, izrekanja neutemeljenih kazni ali groženj novinarjem, kot so opomini pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Odpravite programske spremembe in ukinitev popularnih in za javnost pomembnih informativnih oddaj. Še enkrat vas pozivamo, da najdete primerno rešitev za zaposlene na RTV Slovenija, da bodo lahko nadaljevali s svojim kritičnim in politično nepristranskim poročanjem v javnem interesu," so v pozivu direktorjema Grah Whatmoughu in Urbaniji zapisali evroposlanci.

Pluralnost mnenj ne sme biti pretveza

Evroposlanci so opozorili še, da je medijska svoboda pod nenehno grožnjo sil, ki poskušajo spodkopati neodvisnost in avtonomijo javnih medijev. "Pluralnost mnenj je pomembna, a ne sme služiti kot pretveza za razgradnjo profesionalizma in ugleda javnega medija RTV Slovenija," so sklenili v pismu.

Pod pismo se je poleg Irene Joveve podpisalo še sedem poslancev, in sicer Ramona Strugariu (Renew), David Casa (EPP), Massimiliano Smeriglio (S & D), Stelios Kouloglou (Levica), Dace Melbarde (EPP), Alice Kuhnke (Zeleni/EFA) in Lucia Duris Nicholsonova (Renew).

Pismo evroposlancev vodstvu RTV-ja