Spodbuja se vožnja s kolesom, pešačenje ali uporaba javnega prevoza. Foto: Na lepše
Spodbuja se vožnja s kolesom, pešačenje ali uporaba javnega prevoza. Foto: Na lepše
false
Violeta Bulc je dejala, da lahko vsak posameznik prispeva. Foto: BoBo
Letos sodeluje kar 54 slovenskih občin.
Sodeluje kar 54 slovenskih občin. Foto: MMC RTV SLO

V Ljubljani, Sloveniji in vsej Evropi se danes začenja Evropski teden mobilnosti. To je akcija, s katero Evropska unija že od leta 2002 z različnimi akcijami spodbuja občine in razne ustanove k uveljavitvi trajnih ukrepov, ki bi spodbudili uporabo koles in javnega potniškega prometa namesto avtomobilov. V akciji letos sodeluje 54 slovenskih občin, med njimi tudi Ljubljana, ki je že dvakrat zmagovalka te akcije.

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc sporoča, da lahko vsak posameznik prispeva k spremembi: "Če se večkrat odločimo iti peš ali uporabiti kolo, dati prednost skupinskemu ali javnemu prevozu ali združiti te trajnostne načine prevoza, bo imela Evropa kot celota znatne družbene koristi. Skupaj lahko naše individualne izbire zmanjšajo izpuste ogljikovega dioksida, prometne zastoje v mestih, hrup, nesreče, onesnaženje zraka in ustvarijo boljšo mobilnost."

"Pripelji srečo v službo"
Letos poteka vseslovenska nacionalna pobuda Pripelji srečo v službo, ki spodbujala vožnjo s kolesom. Z nagradami trojke sodelavcev spodbuja, da se odločijo za aktivni prevoz in se v službo odparvijo s kolesi.

Geslo letošnjega tedna mobilnosti Izbiraj, spreminjaj, združuj opozarja, da v avto prepogosto sedemo samodejno, brez razmisleka o boljših, hitrejših, do zdravja in okolja prijaznejših ter celo cenejših možnostih, so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo, ki usklajuje teden mobilnosti.

Tradicionalni Dan brez avtomobila bo tudi tokrat poskrbel, da bodo prebivalci in obiskovalci sodelujočih občin vsaj en dan v letu doživeli mestna središča brez hrupa in avtomobilskih izpuhov ter odkrili čemu lahko namesto avtomobilov namenijo dragoceni javni prostor. Dnevu avtomobila je namenjen 22. september, a se lahko sodelujoče občine odločijo tudi za katerikoli drug dan.

Plačevanje parkirnine prek SMS-ov
Naj spomnimo, zapora Slovenske ceste za avtomobilski promet je bila najprej trajni ukrep tedna mobilnosti, tudi električna vozila Kavalir za osebe, ki se težje gibljejo, so uvedli kot enega trajnih ukrepov. Letos, v štirinajstem letu izvajanja Evropskega tedna mobilnosti, je takih ukrepov štirinajst. Včeraj so odprli prenovljeno parkirišče Park'ride na Dolgem mostu, kjer bo po besedah župana Zorana Jankovića prihodnje leto zraslo tudi eno od petih mestnih železniških postajališč in se bo torej od tam mogoče v mesto peljati tudi z vlakom.

Zadnji dan tedna mobilnosti bodo Park'n ride uradno odprli tudi na Barju. Med letošnjimi trajnimi ukrepi je še eno vozilo Kavalir, pa nova stojala za kolesa, novosti so na področju izobraževanja, nove so nekatere linije mestnega potniškega prometa, obnovljena sta Cankarjeva cesta in Šmartinski podvoz.

Ljubljana uvaja storitev, ki jo poznajo tudi nekatera druga večja mesta, to je možnost plačevanja parkirnine prek SMS-sporočil. Uporabnik storitve se bo moral prijaviti, s prvo polnitvijo pa bo ustvaril račun, ki bo vezan na njegovo številko in potem ne bo nič več skakanja vsako uro z delovnega mesta in iskanja kovancev.