Tanja Fajon. Foto: EPA
Tanja Fajon. Foto: EPA

Slovenija je zelo dejavna na vseh ravneh, pogovarjamo se, kako priti do rešitve dveh držav in priznanja Palestine, a se zavedamo, da če ne bo mirovne konference oziroma mirovnega načrta, ki ga bodo priznavali vsi vpleteni v regiji, to ne bo zagotovilo trajnega miru in varnosti, je poudarila ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon.

Dejala je, da je to prvi cilj, h kateremu stremi Slovenija. "Če to ne bo mogoče – in ta cilj se odmika –, potem je Slovenija danes v dogovoru z vsaj tremi državami EU-ja, da gremo v priznanje Palestine," je dejala.

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so prejšnji teden ob robu vrha EU-ja sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne.

Viri na MZEZ-ju sicer opozarjajo, da bi bilo tako priznanje predvsem simbolično dejanje, slovenska vlada pa doslej o njem še ni določala. Morebitno odločitev o priznanju Palestine bi sicer moral obravnavati tudi parlamentarni odbor za zunanjo politiko.

Ministrica zadovoljna z resolucijo VS-ja

Zunanja ministrica je zadovoljna, da je Varnostni svet ZN-a v začetku tedna sprejel resolucijo s pozivom k premirju v času ramazana, izpustitvi talcev in humanitarni pomoči, pri pripravi katere je kot nestalna članica sodelovala tudi Slovenija.

A Izrael kljub resoluciji nadaljuje napade na Gazo. "Imamo opravka z izraelsko vlado, katere cilj je uničenje Hamasa, to je cilj, ki ga je težko meriti, pripravljenosti na dogovor pa ni ne na strani Hamasa ne na strani Izraela," je dejala Fajon.

K zagotovitvi nujne pomoči prebivalcem Gaze, ki se spoprijemajo z lakoto, je v četrtek Izrael znova pozvalo tudi Meddržavno sodišče v Haagu. To sicer odloča v tožbi Južne Afrike, ki Izraelu očita hude kršitve konvencije ZN-a o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida.

O tem, ali se bo Slovenija pridružila južnoafriški tožbi, vlada še ni odločala. Kot so pojasnili viri na MZEZ-ju, je za odločitev še nekaj časa, saj mora Južna Afrika najprej vložiti svoj memorandum, šele nato se bodo tožbi lahko pridružile druge države.

Irska je medtem v četrtek že sporočila, da se pripravljajo na to, formalno pa bodo odločitev sprejeli po vložitvi južnoafriškega memoranduma, predvidoma čez nekaj mesecev.

Tanja Fajon pozvala k takojšnji prekinitvi spopadov v Gazi