Foto: Twitter MZES
Foto: Twitter MZES

To je prvi obisk na ravni zunanjih ministrov in pomemben korak pri krepitvi dvostranskih odnosov med Slovenijo in Etiopijo, tudi ob skorajšnjem odprtju slovenskega veleposlaništva v Adis Abebi, so zapisali v sporočilu za javnost ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Kot je spomnila ministrica, je Etiopija pomembno politično središče in sedež Afriške unije. Po navedbah zunanjega ministrstva je glavni namen njenega obiska krepitev odnosov med državama. Po pričakovanjih bo sicer v ospredju iskanje podpore za kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN-a v letih 2024 in 2025.

Ministrica je tako vsem sogovornikom predstavila kandidaturo Slovenije za nestalno članico, pa tudi mednarodno konferenco Dan Afrike, ki bo 20. in 21. aprila v Sloveniji, ter diplomatsko konferenco za sprejetje Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu najhujših mednarodnih kaznivih dejanj, ki jo bo Slovenija gostila v maju.

"Želim si, da bi državi okrepili dvostransko sodelovanje, kar je tudi eden od razlogov za odprtje slovenskega veleposlaništva v Adis Abebi. Poleg tega ima Etiopija pomembno vlogo pri zagotavljanju stabilnosti v regiji," je v pogovoru z Mekonnenom Hassenom poudarila ministrica.

Govorila sta tudi o sodelovanju držav v okviru multilateralnih forumov in o aktualnih mednarodnih vprašanjih, tudi o slovenskih projektih humanitarne pomoči. Med področji sodelovanja sta poudarila še umetno inteligenco, tehnologijo, turizem, izmenjavo študentov in farmacevtsko industrijo.

Na srečanju z ministrom za trgovino Challo pa je Fajon govorila o priložnostih za okrepitev trgovinskega sodelovanja. Strinjala sta se, da lahko državi okrepita trgovinske odnose, predvsem na področju čebelarstva. Slovenija lahko Etiopiji, kjer je šest milijonov čebel, ponudi čebelarsko znanje in tehnologijo, so dodali na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Ministrica se je danes sešla tudi z ministrico za zdravje Lio Tadesse. Etiopska Agencija za zdravila je sicer dovolila uvoz farmacevtskih izdelkov iz Slovenije.