Foto: Twitter/Tanja Fajon
Foto: Twitter/Tanja Fajon

Zunanja ministrica Tanja Fajon je vlado seznanila z vsebino svojega obiska v Kijevu, ki je trajal 10 ur. Čeprav je bil obisk kratek, so z delegacijo zunanjega ministrstva med potovanjem po Ukrajini trikrat doživeli alarm za zračni napad, je v izjavi za medije dejala Fajon.

"Vsak alarm traja približno uro in pol, ljudje se praktično ne umikajo več, ker želijo po petih mesecih ruske agresije v Ukrajini živeti kar se da normalno življenje."

Obisk v Ukrajini je po besedah ministrice potekal v varnostno zelo zahtevnem času. V Ukrajini je trenutno veliko diplomatskih dejavnosti, čutiti pa je tudi precejšnjo utrujenost, je dejala Fajon. "Ukrajinci so izčrpani, čutijo bolečino, jezo in strah. Že 20 odstotkov ozemlja pa je pod nadzorom ruskih sil in neformalno se zdi, da se Rusija pripravlja na priključitev tega dela ozemlja," je pojasnila Fajon in dodala, da Rusija priključitev namerava izvesti tudi z "lažnimi referendumi".

"Ta hip so ključne bitke za pristanišča. Če se zgodi, da bi padlo katero od pristanišč, bo ves kopenski del do Krima povezan in velika strateška izguba za Ukrajino."

Fajon je spomnila, da je Ukrajina pred časom podpisala dogovor z Rusijo o začetku izvoza žita. "Pričakuje se, da bi lahko prva ladja iz Ukrajine odplula šele ta teden, vendar so tudi tu velika varnostna tveganja. Noben izvoz žita se še ni zgodil zaradi min, raketnih napadov in nezmožnosti zavarovanj." Pot teh ladij bo namreč zelo nepredvidljiva.

Fajon je poudarila, da je Ukrajina hvaležna za podporo Slovenije, tako za vojaško, humanitarno in materialno pomoč. Praktično politično pomoč pa pričakuje tudi v prihodnje, je dodala. S predsednikom ukrajinske vlade, z zunanjim ministrom, županom Kijeva in predstavniki gospodarskega sektorja so se med njenim obiskom pogovarjali o tem, kako pomagati Ukrajini.

Slovenija je Ukrajini zagotovila že skoraj 9 milijonov evrov pomoči, je navedla Fajon. Nadaljnja pomoč bi bila lahko v obliki dodatne rehabilitacije ranjencev, možnosti dostave reševalnih vozil, zaprosili so tudi za gasilske pripomočke. Že zdaj je pomembno, da se Ukrajini pomaga pri obnovi infrastrukture in zagotavljanju elektrike, vode … Predvsem v predelih, ki so porušeni, a se prebivalstvo vanje vrača.

Sporočilo ministrice Ukrajini je bilo, da je Slovenija njena zaveznica, zato ji bo pomagala po svojih zmožnostih. V prihodnjih tednih se bo tako vlada dogovorila, kakšen bo celoten sveženj pomoči Ukrajini.

Slovenska pomoč Ukrajini