Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Domače in evropsko politično prizorišče je ta teden razgrel tridnevni obisk delegacije Evropskega parlamenta oziroma kritike, ki jih je na njen račun po Twitterju sporočil premier Janez Janša, ki delegacije ni sprejel. Evropski poslanci so se poslovili z oceno, da javne institucije v Sloveniji dobro delujejo, da pa sta razklanost družbe in ton javne razprave skrb vzbujajoča in lahko povzročita upad zaupanja v demokratične institucije.

Poslance je vzel v bran kar predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, domača opozicija je prepričana, da je slovensko predsedovanje svetu Evropske unije tako rekoč končano in da ni več razlogov za odlašanje s predčasnimi volitvami. Še posebej, ker je predsednik koalicijske stranke NSi Matej Tonin pred kratkim predlagal dogovor o predčasnih volitvah po izteku predsedovanja in sprejetju proračuna.

O tem, kako resen je bil predlog in kako vnete so priprave na volitve, se je Tanja Gobec pogovarjala s predsednikom NSi-ja Matejem Toninom in predsednico SD-ja Tanjo Fajon.

Po obisku delegacije EP-ja

Gospod Tonin, glede tvitov ste zapisali, da bi bilo škoda zapraviti ugled Slovenije pri tej temi in na splošno. Takoj so kritiki zapisali – in kaj bo storil Matej Tonin, če tega opravičila ne bo?

Tonin: Drži, v vsej tej Twitterjevi ofenzivi je bilo na neki način sporočilo skupine LIBE, ki je bila v Sloveniji, drugotnega pomena. Skupina Evropskega parlamenta je vendarle ugotovila, da v Sloveniji institucije delujejo, da demokracija ni ogrožena, da bi bilo pa dobro, da se strasti nekoliko umirijo in da na neki način normalno zaživimo. In v tej smeri si seveda prizadeva tudi NSi – da se strasti umirijo, da se napetosti pomirijo in da bi vendarle v ospredje postavili interes države in ne svojih lastnih političnih računic.

Gospa Fajon, ta stavek na tiskovni konferenci, da raven razprave ni vredna civilizirane družbe, ob tem seveda, da so rekli, da javne institucije delujejo – kakšen je vaš pogled, tudi kot evropske poslanke?

Fajon: Vlada sramoti ugled Slovenije v tujini. V Bruslju tako ostrih kritik, ne samo institucije Evropskega parlamenta, ampak tudi komisije in sveta, jaz še nisem slišala. Kolegi mi pravijo, pa tudi sama sem bila del podobnih delegacij, da še niso doživeli tako nizkega sprejema kot v naši državi, ko so jih odklanjali ministri in tudi predsednik vlade, da tudi sicer ni komunikacije in dialoga, ko gre za neke kritične stvari, in dejansko Slovenija pelje v napačno smer. Slovenija je zapravila priložnost predsedovanja, nobeno opravičilo ne služi več, škoda je storjena. Opravičila pa tako ali tako ne bo.

Je bila tukaj zapravljena priložnost in ali je bilo, tako kot so to rekli v opoziciji in tudi nekateri strokovnjaki, ob sporu z Evropskim parlamentom kot eno ključnih institucij EU-ja, končano predsedovanje Svetu EU-ja?

Tonin: Pred nami so še vedno pomembni dnevi in tudi meseci. Sam imam vsaj v novembru pomemben dosje v povezavi s strateškim kompasom, tako da predsedovanje nemoteno poteka in prepričan sem, da bo Slovenija svoje naloge odlično opravila. S preostalimi ministrskimi kolegi dobivamo od Evropske komisije pohvale za naše trdo delo, za naše garanje in usklajevanje. Je pa res, da so nekatera naša prizadevanja in nekateri dosežki popolnoma zasenčeni zaradi nekaterih razprav na Twitterju in tudi v javnosti. Ampak slovensko predsedovanje se nemoteno nadaljuje in videli boste, da bomo uspešno končali svoje delo.

Kako komentirate stavek, da predsedovanje ni izgubljeno?

Fajon: Tako zelo uspešno predsedovanje ni, to ne drži. Namreč Sloveniji jemljejo dosjeje znotraj predsedovanja. Zelo veliko diplomatov se v Bruslju veseli, da bo Francija prevzela predsedovanje in že praktično čakajo ta začetek predsedovanja. Tako da zgledno vsekakor ni, škoda je velika in meni je zelo žal, da je Slovenija zapravila to priložnost in za to je odgovorna vlada, ki jo vi, gospod obrambni minister, podpirate.

Tonin: S tem se ne strinjam. Francija ni vzela nam nobenih dosjejev in zadeve normalno tečejo naprej. Vedno se v trojki stvari usklajujejo. Pred nami je bila Portugalska, za nami je Francija, tako da v tej trojki tudi največ usklajevanja teče. Brez kakršnih koli zadržkov lahko mirno rečem, da predsedovanje teče naprej po planirani poti.

Izjava nekdanje predsednice stranke NSi Ljudmile Novak. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Izjava nekdanje predsednice stranke NSi Ljudmile Novak. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Gospod Tonin, se strinjate s svojo predhodnico Ljudmilo Novak glede tega, da ste kot stranka v vladi na neki način nemočni?

Tonin: Strinjam se z njo, da smo večkrat pod udarom zaradi tega, ker so nekatera dejanja večje koalicijske stranke v medijih oziroma javnosti sprejeta zelo negativno. Vsekakor pa to ne pomeni, da mi svojega ne moremo izvajati. Program, ki smo ga sprejeli pred volitvami leta 2018 in ga je strokovna javnost ocenila kot enega od najboljših, tudi v praksi izvajamo. O tistem, kar so drugi govorili, mi dejansko izvajamo. Recimo na področju socialne politike, ki jo je SD vodil vrsto let, ni bilo nekih konkretnih napredkov. Zdaj pod ministrom Janezom Ciglerjem Kraljem so se zgodili številni premiki. Tudi minister Vrtovec gradi po celotni Sloveniji, uspešen je tudi naš minister za digitalizacijo. Mi ne govorimo, mi delamo.

Gospa Fajon, ko je gospod Tonin ponudil možnost dogovora o predčasnih volitvah po predsedovanju oziroma po sprejetem proračunu, ste v koaliciji KUL rekli, imate možnost, če zapustite to koalicijo, lahko gremo kmalu na volitve. Kje ste zdaj v teh dogovorih?

Fajon: S to koalicijo z NSi-jem, ki našo državo pelje v popolnoma napačno smer, Socialni demokrati ne moremo sodelovati. Ta vlada dela vse, česar mi v opoziciji nočemo – od nespoštovanja zakonov, rušenja svobodnih neodvisnih institucij, sramotenja Slovenije v tujini, do brutalnega strankarskega kadrovanja in še. To so vse stvari, ki jih nočemo, zato vztrajamo na predčasnih volitvah. In v opoziciji smo se jasno zavezali, da vsaka stranka, ki danes podpira ta škodljiva ravnanja – in NSi jih zelo jasno podpira – mi ne vidimo priložnosti sodelovanja. Zato smo tudi podali naš program in naš načrt, kako in v katero smer peljati našo državo za nov začetek.

Predsednica stranke SD Tanja Fajon. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Predsednica stranke SD Tanja Fajon. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Tonin: Izjave gospe Fajon so v popolnem nasprotju z ugotovitvami posebne skupine Evropskega parlamenta LIBE, ki je v Sloveniji ugotovila, da institucije delujejo, da demokracija ni ogrožena. Celo več – Slovenija ima visoko gospodarsko rast, eno najnižjih brezposelnosti na svetu, ne zgolj v Evropi. Ta vlada ima številne uspehe. Me pa preseneča, da ima gospa Fajon težave z nami, nima pa težav z LMŠ-jem in Damirjem Črnčecem, ki je imel zelo grobe tvite, ki je na notranje ministrstvo postavil ministra, ki je bil navadna lutka. In to je pred kratkim potrdil gospod Travnar, kako se je tam politično kadrovalo. Si predstavljate, da bi zdajšnja oblast napadala opozicijo tako, da bi vlagala kazenske ovadbe?

Fajon: Zanima me, kaj se danes dogaja v Sloveniji. In v Sloveniji danes vlada izjemno nezaupanje ljudi, imamo proteste na ulicah, imamo tudi solzivec, vodne topove, strah je prisoten med ljudmi, represija, ki jo izvaja vlada, je prisotna, neka avtoritarnost. Namesto avtoritarnosti, demokratičnost – to je naš načrt. Ljudem želimo vrniti neko normalnost.

Tonin: Eni programe pišejo, mi ga dejansko izvajamo. In to je tisto, kar ljudje od nas pričakujejo. Konkretno delo, da se bodo stvari spremenile. Vedno pa je potreben dialog.

Ampak govorimo o predčasnih volitvah in tem, kaj ste vi predlagali. Je bil to račun brez krčmarja, glede na to, da ima pa predsednik vlade v rokah škarje in platno?

Tonin: Ni bil račun brez krčmarja, stvari so popolnoma enostavne. Do predčasnih volitev je mogoče priti, če je cilj umiriti strasti v državi. Če pa je cilj predčasnih volitev zgolj zamenjava oblasti, potem bo seveda vlada normalno ta mandat končala. Če si opozicija predstavlja, da bo koalicija privolila v predčasne volitve in hkrati bo opozicija še naprej delovala izrazito destruktivno, potem nima nobenega smisla, da se o tem pogovarjamo. Pogovor o predčasnih volitvah je mogoč in smiseln, če bi s tem pomirili strasti v državi in Sloveniji omogočili, da gre kakšen korak naprej v smeri razvoja.

Predsednik NSi-ja in obrambni minister Matej Tonin. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Predsednik NSi-ja in obrambni minister Matej Tonin. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Fajon: Dovolj je, gospod minister, da nehate podpirati vlado, izstopite iz vlade in imamo predčasne volitve. Potem boste pokazali iskrenost.

Tonin: Vsekakor je to mogoče. Če vi privolite v to, da prenehate destruktivno politiko, zlasti tisti del opozicije, ki je podpisal pogodbo KUL, potem bi bile stvari v državi precej manj razgrete in bi se marsikaj lažje doseglo. Če pa pričakujete, da bomo privolili v predčasne volitve, vi pa boste še naprej udrihali po nas, potem ste se zmotili.

Fajon: Danes imamo najnižjo precepljenost v Sloveniji, ogromno obolelih, eno najslabših zdravstvenih situacij v Evropi – kdo je za to kriv? Za to je odgovorna tudi vlada.

Tonin: Danes imamo tudi največjo gospodarsko rast in najnižjo brezposelnost in vse to je Slovenija. In da bi imeli hkrati visoko gospodarsko rast in visoko precepljenost, je potrebno sodelovanje opozicije in koalicije, ne pa metanje polen pod noge.