Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je ob tem poudarila pomen varnosti v Perzijskem zalivu in se zavzela za skupno strateško sodelovanje med EU-jem in državami članicami GCC-ja.

Svet za sodelovanje v zalivu sestavljajo Bahrajn, Katar, Kuvajt, Oman, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati, ki igrajo pomembno vlogo v regiji ter se vse bolj povezujejo tudi z EU-jem. Na zasedanju v ponedeljek so zunanji ministri GCC-ja in EU-ja med drugim razpravljali o vizumskih režimih ter o pogajanjih med stranema glede proste trgovine.

V ospredju razprave pa je bila varnost v regiji ob vojni v Gazi. "Varnost Perzijskega zaliva je evropska varnost. To pomeni, da potrebujemo skupni pristop, nadaljnji dialog in trajno sodelovanje," je dejala Fajon in dodala, da je vsaka država članica GCC-ja pomembna pri doseganju regionalne varnosti, predvsem v časih, ko se napetosti v regiji stopnjujejo.

Dodala je, da si bo Slovenija prizadevala, da se v odnosih med EU-jem in GCC-jem naredi korak naprej v smislu graditve strateškega varnostnega partnerstva, ki bi prinesel varnejše pomorske poti in lažje trgovanje med državami ter skupen boj proti terorizmu in ekstremizmu.

Še enkrat je poudarila slovenske pozive sprtim stranem k umiritvi konflikta in zadržanosti vseh vpletenih v konflikt na Bližnjem vzhodu, da se ne bi vrtinec nasilja še nadaljeval, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Ministrica se je ob robu foruma sestala z generalnim sekretarjem GCC-ja Džasemom Mohamedom Albudaivijem. Pozornost sta namenila skupnim interesom Slovenije in zalivskih držav.