Franc Rozman - Stane, narodni heroj, je bil partizan in borec za svobodo slovenskega naroda. Uporabljeni motiv njegovega portreta simbolizira zazrtost v
Franc Rozman - Stane, narodni heroj, je bil partizan in borec za svobodo slovenskega naroda. Uporabljeni motiv njegovega portreta simbolizira zazrtost v "svetlo prihodnost", sočasno pa simbolno ponazarja njegovo vero v svetlejši jutri in boj, ki mu je bil predan. Dodana zvezda je sočasno simbol gibanja, ki mu je pripadal, in znak heroja, ki je bil v obliki zvezde, položene na lovorjevo pletenico, je o grafični podobi kovanca zapisano na spletni strani Banke Slovenija. Avtor idejnega osnutka je Edi Berk. Foto: Banka Slovenije

Kot je znano, je ob 100. obletnici rojstva partizana, vojaškega stratega in narodnega heroja Franca Rozmana - Staneta Slovenija izdala spominski kovanec nominalne vrednosti dveh evrov z njegovo podobo. Skovanih je milijon kovancev, ki so v obtoku od 21. marca.

Narodni heroj ali vojni zločinec?
Nemški časnik ob tem navaja izjavo predsednika SDS-a Janeza Janše, da je kovanec provokacija, in očitke Mlade Slovenije o čaščenju vojnega zločinca, ki je za sabo pustil sled krvi.

Po drugi strani pa veterani partizanske vojne na Rozmana gledajo kot na narodnega junaka, poroča FAZ in dodaja, da je bil na slovesnosti ob stoti obletnici rojstva Franca Rozmana - Staneta tudi nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan.

Franca Rozmana - Staneta so že v Titovih časih častili kot narodnega heroja, zgodaj se je priključil komunistom, se boril v Španiji, pobegnil iz francoske internacije in doma organiziral partizanske skupine, ko so se komunisti po Hitlerjevem napadu na Sovjetsko zvezo odločili za boj proti nemškim zavojevalcem, še piše FAZ in navaja, da je general leta 1944 umrl za posledicami poškodb, ki naj bi jih dobil pri preizkušanju orožja.