Ministra Darjo Felda in Boštjan Poklukar ter generalni direktor Senad Jusić so podpisali dogovor glede uporabe protokola pri grožnjah v šolah. Foto: BoBo/Borut Živulović
Ministra Darjo Felda in Boštjan Poklukar ter generalni direktor Senad Jusić so podpisali dogovor glede uporabe protokola pri grožnjah v šolah. Foto: BoBo/Borut Živulović

Povod za izdelavo protokola je bila grožnja v začetku aprila, da bo izveden napad v eni izmed slovenskih šol in je bila objavljena na enem od spletnih portalov. Storilca je policija že odkrila.
Minister Boštjan Poklukar je povedal, da je protokol nastavljen tako, da policija informacijo o domnevni grožnji najprej oceni, in če ne pomeni nevarnosti, zadevo zaključi. Nizka tveganja oz. da grožnja ne bo povzročila nekega konkretnega dogodka, so v stilu semaforja označena z zeleno barvo.

"Pri srednji stopnji oz. rumeni luč obstaja nevarnost za življenje in zdravje otrok ter zaposlenih v vzgojno izobraževalnih zavodih, šolah, ustanovah. Policija obvesti ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, vzgojno-izobraževalne zavode. Policija in ministrstvo za vzgojo in izobraževanje po potrebi obvestita javnost," je pojasnil minister Poklukar.

Rdeča, visoka stopnja tveganja, pa po njegovih besedah pomeni, da obstaja realna in konkretna nevarnost za življenje in zdravje otrok ter zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

"Takrat policija nemudoma obvesti ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, ministrstvo obvešča vzgojno-izobraževalne zavode znotraj svojega sistema in usklajeno obvešča za javnost. Policija tudi preverja, na kakšen način je grožnja nastala in jo seveda tudi preiskuje. V protokolu je pravzaprav zelo temeljito navedeno in natančno pojasnjeno, kdo koga obvešča," je opisal Poklukar.

Napovedal je tudi, da bodo v naslednjem šolskem letu bistveno okrepili preventivne aktivnosti na področju medvrstniškega nasilja. "Primer v Brežicah nam daje še eno izmed jasnih potrditev, da je pravzaprav ta del treba temeljito nasloviti. Vendar tukaj ni samo policija, tukaj je seveda še kompletni šolski sistem, celotna družba in v tem brežiškem primeru tudi center za socialno delo," je dejal.

Minister Darjo Felda je protokol označil za neko novo obdobje sodelovanja in predvsem ukrepanja v praksi. "Živimo namreč v času, ko glasna manjšina, slapovi žaljivk, razpihovanja sovraštva v imenu 'svobode govora', z verbalnim in tudi včasih fizičnim nasiljem uveljavlja svoj prav, v bistvu lahko rečemo svoj neprav in s tem tudi vzbuja vtis, da je v naši družbi vse narobe," je dejal Felda, ki sicer meni, da večino še vedno predstavljajo miroljubni ljudje, ki želijo živeti, učiti se in delati v spodbudnem okolju in tudi predvsem v vključujočem okolju. "To velja tudi za naše otroke, učence, mladostnike in zaposlene na vseh ravneh izobraževanja," je dodal.

Generalni direktor Senad Jusić pa je pojasnil, da so v policiji intenzivirali delo s sodelovanjem z vodstvi vzgojno izobraževalnih zavodov in s strokovnimi sodelavci. "To sodelovanje vključuje skupne preglede in osvežitve varnostnih ocen ter svetovanje, kako ravnati v primeru morebitnih groženj in povečanih tveganj. V okviru rednega dela pa smo glede na ocene posameznih varnostnih razmer povečali tudi svojo prisotnost v okolici osnovnih in srednjih šol," je pojasnil Jusić in poudaril, da v policiji zastopajo ničelno toleranco do nasilja in hkrati spodbujajo prijavo nasilnih dejanj, da lahko ustrezno ukrepajo. Velik poudarek pa dajejo tudi preventivi.