Poklukar in Felda sta iskala načine, kako izboljšati komunikacijo med ministrstvoma oz. policijo in šolami. Foto: BoBo/Borut Živulović
Poklukar in Felda sta iskala načine, kako izboljšati komunikacijo med ministrstvoma oz. policijo in šolami. Foto: BoBo/Borut Živulović

Potem ko je komentar na enem izmed novičarskih portalov, ki je vseboval grožnjo napada na šolo, policija ocenila kot morebitno grožnjo, so šole na njen poziv pretekli teden uvedle različne preventivne ukrepe, policija pa je povečala svojo navzočnost okoli šol.

Zaradi komunikacije je na pristojne sicer letelo precej kritik – nekateri menijo, da bi morala policija najprej obvestiti ministrstvo za izobraževanje, ki pa je bilo v tem primeru obveščeno šele od ravnateljev. Drugi so bili kritični, da si z obvestilom, kot so ga šole dobile, te ne morejo kaj veliko pomagati, zato so se odzvale po svoji presoji in različno. Ostri ukrepi in javna objava poziva k previdnostnim ukrepom pa so med šolniki, starši in učenci marsikje povzročili preplah.

Notranji minister Boštjan Poklukar je pojasnil, da je zaradi policijskega obveščanja šole nastala panika, in presodil, da je šlo za nekoliko pomanjkljivo komuniciranje. Z ministrom za vzgojo in izobraževanje Darjem Feldom sta se, kot je dejal, dogovorila, da bodo med drugim izboljšali protokol obveščanja in komuniciranja policije z ministrstvom in slovenskimi šolami.

"Dogovorili smo se, da bomo izboljšali protokol ukrepanja, ki ga želimo pripraviti tako, da bomo šli v sistem semaforja, torej na zeleno barvo, ki pravzaprav kaže samo na neko zaznano grožnjo in potem tako rekoč ni večje verjetnosti ali gotovosti za napad za ali kakršno koli kaznivo dejanje znotraj šol. Govorimo tudi o rumeni barvi, pri čemer bo grožnja že večja in bo seveda potrebno tudi obveščanje širše skupnosti tako znotraj šolskega prostora kot tudi staršev otrok. In pa seveda tisti rdeči, tako imenovani rdeči alarm, ob čemer bomo obvestili ministrstvo, šole, kjer bo pa seveda že potreben odziv. To je tisto, čemur pa zna slediti večja grožnja," je dejal Poklukar, ki je še dodal, da so se dogovorili, da bodo šli v intenzivno preventivno dejavnost tako znotraj šol kot na ministrstvu.

Sorodna novica Policisti zaradi grožnje okrepili prisotnost v okolici šol, pouk poteka normalno

"Z nizom dejavnosti želimo ozavestiti, izobraziti in na neki način tudi usposobiti tako ravnatelje šol, vodstvo kot seveda tudi same učitelje, pa tudi posredno starše, kako ukrepati, da bo ta komunikacija še toliko bolj aktivna," je dejal Poklukar.

"Moramo zagotoviti, da se nam te zadeve ne bodo ponavljale in da seveda ne bomo pri vsaki grožnji eni od slovenskih šol ali pa na splošno pred vrata postavljali varnostnikov, da ne bomo na neki način vznemirjali staršev, predvsem pa ne motili učnega procesa," je izpostavil in poudaril, da je v četrtek odredil izredni nadzor nad zakonitostjo in strokovnostjo dela policije.

"Nadzor je bil odrejen, ker so se pojavljale številne informacije v javnosti, nekatere tudi nasprotujoče si. Ta nadzor bo pokazal potek postopkov, tako pri preiskovanju same grožnje kot seveda tudi pri obveščanju šol," je še dejal Poklukar.

Darjo Felda: Biti moramo enotni

Kot je dejal minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, je bil dotični dogodek dobro izpeljan. "Vesel sem, da smo se sešli, ker so občasno stvari potrebne osvežitve. Biti moramo enotni, če se nekaj reče, potem morajo tisti, ki to rečejo, to razumeti enako kot tisti, ki to slišijo." Poudaril je še, da mora biti komunikacija jasna. "Vsi vemo, kakšni so protokoli. Te protokole je treba osvežiti skupaj s predstavniki našega ministrstva in predstavniki notranjega ministrstva."

Dodal je še, da je šolski prostor zelo obsežen, kjer se dnevno srečuje približno 380 tisoč mladostnikov in dvakrat toliko staršev. "Vsi skupaj, tudi s tistimi, ki niso v šolskem prostoru, moramo delovati, da preprečimo take stvari. Vemo, da so težave, generacije imajo svoj svet. Mi smo bolj živeli v realnem svetu." Dodal je še, da se je včasih nasilje v šoli končalo s koncem pouka, danes pa se nadaljuje v digitalnem svetu. "Moramo najti rešitve, kako te težave rešiti skupaj, da ne bo takšnih incidentov. Trdno sem prepričan, da bomo našli načine."

Intenzivni policijski dogodki

"Ugotovili smo, da sama informacija kot taka ne predstavlja oziroma iz nje ni mogoče razbrati nekih pripravljalnih dejanj ali izvršitvenih dejanj," je glede ukrepanja pri grožnji povedal generalni direktor policije Senad Jusić in dodal, da je glede dogodka, na katerega se je nanašala, predstavljala določeno stopnjo tveganja in da je bil "temu primerno obveščen pristojen deležnik".

"Ob tem lahko povem, da potekajo intenzivni policijski postopki in zaradi nadaljnjih preiskav česa več o tem ne morem povedati. Naj tudi povem, da sleherno informacijo, ki jo policija prejme o grožnji ali jo zazna prek spletne strani, celovito vsebinsko preuči in izvede vse potrebne ukrepe za izsleditev storilca tovrstnega dejanja," je še pojasnil Jusić.

Poklukar in Felda o varnosti v šolah