Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zakonodaja po navedbah sindikata veleva, da je zdravnik v času stavke dolžan izvajati tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Zdravnik mora v času stavke opravljati storitve za otroke do 18 let in starejše bolnike od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom. Izvajati mora ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

V civilni iniciativi Glas ljudstva so namreč na novinarski konferenci pred vladno stavbo v Gregorčičevi ulici izrazili prepričanje, da zdravniški sindikat Fides z več kot mesec dni trajajočo stavko krši zakon o stavki in pravice zavarovancev v javnem zdravstvu. Zato so vlado pozvali, da ustavi stavko, ki jo vidijo kot nezakonito, in naj zaščiti bolnike.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je na novinarski konferenci po seji vlade sicer napovedala, da se prihodnji teden nadaljujejo tako imenovana stebrna pogajanja, pa tudi neuradni sestanki s predstavniki sindikatov s področja zdravstva, med katerimi je tudi Fides. Sama se sicer zavzema za zamrznitev stavke. "Zato se po eni strani čudim lahkotnosti, s katero je Fides zavrnil možnosti zamrznitve stavke," je dejala.

Člani Fidesa se ne čudijo "lahkotnosti, s katero se zanemarja javno zdravstvo"

Fides pa ministrici odgovarja, da se je nehal čuditi "lahkotnosti požiranja obljub in nespoštovanju dogovorov te vlade". Člani sindikata Fides se po njihovih navedbah tudi ne čudijo več lahkotnosti, s katero vlada in ministrica za zdravje zanemarjata javno zdravstvo.

"Čudimo se pa čudežnemu prebujenju zdravstvene Sneguljčice, ki je ni bilo blizu ves čas pogajanj in še precej časa pred tem, ko smo pozivali k pogovorom in opozarjali na ogrožajoče razmere v zdravstvu," so zapisali in dodali, da se bodo čudili le temu, če bo vlada pokazala voljo za resna pogajanja, ker je doslej ni pokazala veliko.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.