Obtožbe je ministrica usmerila zlasti v Radio Slovenija. Foto: Radio Slovenija
Obtožbe je ministrica usmerila zlasti v Radio Slovenija. Foto: Radio Slovenija
false
Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je namigovala na koruptivnost radijskih urednikov. Foto: BoBo
Marko Fili
Generalni direktor Marko Filli je dejal, da izjava ministrice presega dostojno politično komunikacijo in predstavlja grob poseg v integriteto radijskih ustvarjalcev. Foto: BoBo

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je ob četrtkovem zagovoru zakonske novele o medijih v državnem svetu izrekla nemalo obtožb na račun radijskih urednikov, tudi Vala 202. Med drugim jim je očitala zlorabo glasbenih kvot in se spraševala o njihovih interesih, je poročal Radio Slovenija.

Vodstvo RTV Slovenija navedbe ministrice odločno zavrača, ker so neresnične in nekorektne. Generalni direktor Marko Filli se je odzval z besedami: "Ogorčeni smo nad takšnim neargumentiranim načinom komuniciranja najvišjih predstavnikov vlade, saj gre za neutemeljene obtožbe brez kakršne koli podlage. Najostreje zavračam trditve ministrice, da se kdor koli od urednikov Radia Slovenije odloča na podlagi lobističnih ali finančnih pritiskov, saj se odločajo na podlagi neodvisne uredniške presoje. Izjava ministrice presega dostojno politično komunikacijo in predstavlja grob poseg v integriteto radijskih ustvarjalcev, razumemo jo kot pritisk izvršilne veje oblasti na neodvisno delovanje javnega medijskega servisa. Pričakujemo, da se bo ministrica opravičila nam in tudi javnosti."

"Val 202 je ključen motivator slovenske glasbe"
"Odločno nasprotujemo navedbam ministrice, da Val 202 načrtno izrinja slovensko glasbo iz svojega programa, prav nasprotno, s predvajanjem glasbe in s projekti, kot je Imamo dobro glasbo, v okviru katerih je v zadnjih letih izšlo šest albumov z izključno slovenskimi glasbenimi deli mladih in neuveljavljenih glasbenikov, pospremljenih s promocijskimi dejavnostmi in koncerti, je Val 202 med ključnimi motivatorji slovenskega glasbenega razvoja. Ob tem načrtno in sistematično pripravlja redne oddaje o slovenski glasbi, zadnjih pet let je organiziral ali podprl več kot 100 projektov samostojno ali v partnerstvu z glasbeniki ali glasbenimi akterji v Sloveniji. Znamke, kot so Dan 202, Kmalu na Valu, Val 202 bo tam, Podpira Val 202, so javnosti dobro znane, ministrstvo pa ne le, da jih ni podprlo, celo preslišalo jih je," je v demantiju zapisala RTV Slovenija.
.

.
Ministrica je posegla po obtožbah
V svoji obrambi zakonskih popravkov zlasti glede kvot je Bizjak Mlakarjeva namreč posegla po obtožbah, zlasti uperjenih v Radio Slovenija oziroma Val 202. "Z izglasovanjem veta bi državni svetniki dovolili še nadaljnje zlorabe kvot nekaterih pomembnih lastnikov oziroma urednikov radijev, ki uporabljajo javne frekvence ali pa so celo javni uslužbenci RTV Slovenija, ki jo celo plačujemo z javnim denarjem," je ministrica opisala, kaj bi prinesel veto medijskega zakona.

Namigovala je celo na koruptivnost urednikov: "Preplet zasebnih, večinoma komercialnih interesov je v glasbeni industriji povsem nepregleden, saj so tokovi finančnih sredstev med tujimi založbami, lastniki medijev, uredniki, avtorji in soavtorji sklad ter odločevalci o tem, kaj se na radijskih postajah sploh vrti, in drugimi, vsebina licenčnih in drugih dogovorov celo pri nacionalni RTV Slovenija precej nejasni. Prav tako je povsem nejasen tok denarja v tujino."