Fišer je z delom tožilstva zadovoljen. Foto: BoBo
Fišer je z delom tožilstva zadovoljen. Foto: BoBo
Sojenje v zadevi Patria
Med uspehe tožilstva Fišer ni pozabil uvrstiti prvostopenjske obsodbe Janeza Janše v zadevi Patria. Foto: BoBo
Hilda Tovšak
Fišer se je pohvalil s pregonom gospodarskega kriminala. Na sliki obsojena Hilda Tovšak. Foto: BoBo
Fišer: Tožilci delajo izjemno dobro

Letos je bilo število vloženih obtožb večje za slab odstotek, število obsodilnih sodb pa se je povečalo za več kot 20 odstotkov (oziroma za 1000 več kot lani), je poudaril Fišer. Tožilci in tožilke so delali v težavnih razmerah in v delo vlagali velike napore, je dejal, za kar jim "gre vse priznanje in pohvala".

Posebej so ponosni na dosežke na področju gospodarskega kriminala, korupcije in sorodnih kaznivih dejanj. Ker Fišer ni mogel postreči s statističnimi podatki na tem področju, je omenil nekaj dosežkov tožilstva. Izpostavil je pravnomočne obsodbe za Bineta Kordeža, Hildo Tovšak, Ivana Zidarja, Dušana Črnigoja, Srečka Prijatelja, Borisa Popoviča, Pavleta Ruparja, ni pa pozabil niti na obsodbe na prvi stopnji Igorja Bavčarja, Boška Šrota, Franca Kanglerja, Janeza Janše in Antona Ropa.

"Ali lahko kdo ob teh podatkih še reče, da tožilstva ne delajo učinkovito in da ne opravljajo svoje funkcije? Ali bi kdo verjel v takšne rezultate, če bi pred letom ali dvema rekli, da se bodo vsi ti ne samo znašli pred sodiščem, temveč da bodo tudi obsojeni," je dejal Fišer. Ravno njihovo uspešno delo pa je razlog za povečan pritisk na tožilce in tožilstva, je še poudaril.

Zvonko Fišer bo gost nocojšnjih Odmevov z Rosvito Pesek.


Pri preiskavi kaznivih dejanj v bankah ni bližnjic

Delo pri pregonu kaznivih dejanj v bankah so začeli pred dobrim letom dni, je opozoril, pri čemer je izpostavil, da je njihova naloga pregon storilcev kaznivih dejanj in "ne nekakšno raziskovanje bančne luknje". Pri takšnih preiskavah niso dopustne nobene bližnjice, meni Fišer. Delo sicer dobro napreduje, pravi, a bi teklo bolje in hitreje, če bi imeli več ljudi in sredstev, da bi izpopolnili zasedbo Specializiranega državnega tožilstva, ki se ukvarja s temi zadevami.

"Vsakršna nestrpnost in skepsa, da ne bomo prišli do konca, sta odveč. Prevelika pričakovanja pa tudi, kajti kazenski postopek ima svoja pravila, za obsodbo so potrebni trdni dokazi, vse to zahteva delo in čas, na vrat na nos in površno ne gre," je dejal Fišer.

Zadeva avtošole: ustanovljena ad hoc skupina
Glede zlorab v avtošolah je Fišer dejal, da so ustanovili ad hoc skupino, ki spremlja te primere, in ugotovili, da so veliko teh zadev že sprocesirali in dosegli obsodilne sodbe. "Fenomen obvladujemo," je zagotovil generalni državni tožilec.

Pod noge so jim kar naprej letela polena, je potožil Fišer in spomnil na "neutemeljene in neodmerjene kritike". Omenil je tudi izjavo Janeza Janše po prvostopenjski sodbi v zadevi Patria, da se bo zoper sodno odločbo boril "z vsemi sredstvi". "Nekateri organi in oblastniki ne morejo mimo tega, da ne bi komentirali odprtih kazenskih postopkov," je dejal Fišer.

"Ključni problem je v politiki"
"Vse to v še posebej žalostni luči kaže stanje duha v naši družbi," je nadaljeval Fišer, ki pa je dodal, "da je ključni problem v politiki, ne v pravosodju, in da si je politika izbrala pravosodje kot grešnega kozla za številne težave v družbi, na katerega kaže s prstom, da bi odvrnila pozornost od sebe."

Tožilstvo z odprtimi rokami sprejema politično podporo pri raziskovanju kaznivih dejanj v bankah, ki jim je bila obljubljena v parlamentu. Ob tem pa se sprašuje, "zakaj se vse to ni že zgodilo".

Fišer: Tožilci delajo izjemno dobro