Fišer je zgrožen nad obtožbami KPK-ja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Fišer je zgrožen nad obtožbami KPK-ja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Miro Cerar
Cerar bo stališče zavzel šele, ko bo z zadevo bolje seznanjen. Foto: BoBo

Fišer tako zavrača ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), saj da se državno tožilstvo pod njegovim vodstvom dosledno in učinkovito bori proti korupciji, so sporočili z vrhovnega državnega tožilstva.

Ob tem Fišer v sporočilu za javnost meni, da postopek protikorupcijske komisije vpletenim ne zagotavlja učinkovitega varovanja pravic, vključno z izvajanjem dokazov. "Takšno obravnavanje postopka komisiji omogoča, da izreka najhujše pravne in moralne sodbe zgolj na podlagi lastne razlage ravnanja drugih, ne da bi ti imeli vsaj možnost neposrednega zaslišanja pred komisijo," je zapisal.

Zgrožen je tudi ob dejstvu, da sme državni organ proti posameznikom razglašati obsodbe, ki jih z istimi besedami ne bi smelo izreči niti kazensko sodišče. "Komu take razmere ustrezajo, ni težko ugotoviti, državnim tožilcem pri njihovem delu zanesljivo ne," je bil kritičen.

Le preusmerjanje pozornosti
Po njegovem mnenju "bodo absurdne obtožbe o mojem koruptivnem ravnanju, v povezavi z vedno bolj pogostimi političnimi, medijsko poudarjenimi očitki, privedle le do novih poskusov preusmerjanja pozornosti od korupcije same proti tistim, ki korupcijo zatiramo". Zato napoveduje, da se bo z vsebino ugotovitev KPK-ja "s čisto vestjo in z dvignjeno glavo" soočil pred vsemi organi, ki so pooblaščeni za ocenjevanje in odločanje o njegovem delu.

Na ugotovitve se je odzval tudi premier Miro Cerar. Dejal je, da se z imenovanjem Škrleca še seznanja in da bo imel danes še poseben razgovor na to temo. Ko pa bo v celoti seznanjen z zadevo, bo tudi zavzel stališče, kar pričakuje tudi od ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča.

KPK je namreč konec preteklega tedna ugotovil, da sta Fišer in takratni pravosodni minister Aleš Zalar pri nadzoru imenovanja Škrleca na mesto generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva ravnala koruptivno.

Zalar je dejal, da mu je komisija kršila njegove ustavne pravice, saj mu ni zagotovila možnosti obrambe. Po njegovem mnenju je šlo za škandalozno voden postopek in očitno nezakonito ravnanje KPK-ja, zaradi česar med drugim napoveduje odškodninsko tožbo zoper državo.