Kjer je bil nekoč napis Naš Tito, od danes ponoči stoji napis Vstaja. Foto: Bojan Stepančič
Kjer je bil nekoč napis Naš Tito, od danes ponoči stoji napis Vstaja. Foto: Bojan Stepančič

"Nekateri potrebo po spremembah v državi izražajo na protestih, drugi pa z različnimi napisi, kot je tudi ta na Sabotinu," je povedal eden izmed protestnikov Vilko Brus. "Za nas je sporno obdobje vseh zadnjih 20 let, ne obdobje zadnje vlade. Nismo želeli le vreči vlade Janeza Janše, pač pa opozarjamo na to, da je nekaj zelo narobe v državi in da je to treba nekaj narediti," je dodal Brus in opozoril, da ob zamenjavi vlade nikakor ne bo konec slovenskih protestov: "Vzpostavljati moramo začeti spet temeljne človeške vrednote, kot so poštenje, resnica, odkritosrčnost, delo, zamenjati sedanje politične elite."

Protestniki v Vipavski dolini bodo predvidoma sredi marca pripravili posvet o naslednjih korakih, ki jih bodo naredili za uresničitev zahtevanih ciljev, za katere so se zavzemali na vseh dozdajšnjih protestih po številnih slovenskih krajih.

Tam nekoč napis Naš Tito
Napis na Sabotinu, ki je viden po celotnem območju Goriške in tudi prek državne meje v Italijo, je v preteklosti doživljal številne spremembe. Še pred nekaj leti je bil tam iz kamnov sestavljen napis Naš Tito, zadnji dve leti pa je bil predvsem kup kamenja brez prave vsebine.

Napis Naš Tito, ki so ga mladinci in jugoslovanski vojaki oblikovali v 80. letih prejšnjega stoletja, je vse od konca leta 1978, ko je bil v Novi Gorici kongres Zveze socialistične mladine Slovenije (ZSMS), doživljal popravke. Ob osamosvojitvi Slovenije so napis večkrat skušali zabrisati in ga spreminjati. Leta 2005 so se v le nekaj tednih izmenjali napisi SLO, Naš Tito, Naš Fido in spet Naš Tito. Napis nad Novo Gorico je dolg približno 100 in visok 25 metrov, posamezni kamni pa tehtajo tudi 50 in več kilogramov.