Pred poslopjem vlade se je zbralo več sto ljudi. Foto: BoBo
Pred poslopjem vlade se je zbralo več sto ljudi. Foto: BoBo
Megafon je v roke prijel tudi generalni direktor GZS-ja Samo Hribar Milič. Foto: BoBo
Jeklo
Vladna rešitev predstavlja propad in uničenje energetsko intenzivne industrije - v primerjavi s preostalo Evropo so naša podjetja v posebno težkem položaju, meni organizator protestnega shoda, sindikalist Janez Posedi. Foto: BoBo
Gospodarstveniki in sindikati skupaj na ulice proti davkom

Protestniki so se zbrali pred vhodom v Cankarjev dom, nato pa se je nekaj sto ljudi odpravilo do poslopja do vlade.

"Časi se spreminjajo, energija se draži, delo izgublja vrednost. Od plač je vse težje živeti, zdaj pa so se odločili, da nam bodo energijo še podražili, kot da jo uporabljamo za naš luksuz. Ne zavedajo se, da smo dobesedno življenjsko odvisni od cene energije," je pred vladno palačo preko megafona sporočal prvi mož sindikata Pergam Janez Posedi.

Ob je dodal, da si oblastniki vsako leto izmislijo nove variante, kako pobrati denar, ki ga v globalizirani konkurenci vedno težje zaslužimo. Številna podjetja, ki so vlagala v posodobitve in zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov, pa so bila nagrajena z novimi taksami ali višjimi trošarinami.

"Politiko sprašujemo, ali se zaveda, da nam s svojim početjem odžira kruh in da nam ogroža delovna mesta," je še dejal Posedi in priporočal, da se Slovenija zgleduje po sosednjih državah, saj tam okoljske obremenitve niso tako visoke.

Vlada ima napačne odgovore na krizo
Za megafon je stopil tudi predsednik gospodarske zbornice Samo Hribar Milič, tokrat tudi prvič skupaj s sindikalisti, in prisotnim razložil, da zahteva, da vlada omogoči slovenskemu gospodarstvu in industriji takšne pogoje, da bodo lahko na novo zaposlovali, rasli in imeli vzdržne razmere za delovanje.

Napačen odgovor države na krizo je eden od razlogov, da so vsi zaposleni, posredno in neposredno, še bolj obremenjeni, je menil Hribar Milič in poudaril, da se mora javni sektor upravljati korektno, učinkovito in celostno, v korist vseh državljanov. Treba je zavihati rokave in narediti rez v javnem sektorju. Vendar ne rez pri zaposlenih, temveč rez pri javnih naročilih in drugih organizacijskih težavah, ki jih ima javni sektor, je dejal.

V GZS-ju nameravajo vztrajati pri svojih zahtevah in bodo poslancem po vsej Sloveniji skušali predstaviti, kaj bo to v njihovem okolju konkretno pomenilo za delovna mesta in za uspešnost gospodarskih družb.

Jabolko spora nove obremenitve
Vlada se je včeraj odločila samo, da bo obremenitve za energetsko intenzivna podjetja s 30 milijonov evrov znižala na 6,5 milijona evrov. Minister za finance Dušan Mramor je sicer pričakoval, da današnjih protestov ne bo - a njegove želje se ne bodo uresničile.

Dejstvo je, da ne gre zgolj za 6,5 milijona evrov, temveč za dodatne obremenitve, ki jih podjetja plačujejo že zdaj. A to še ni vse: pričakovati je tudi višji prispevek za učinkovito rabo energije, razbremenitve pri obnovljivih virih pa še vedno ni, našteva predstavnik gospodarske zbornice Goran Novkovič: "Očitno je, da vlada še naprej računa na 30 milijonov evrov."
Vladna rešitev pomeni propad in uničenje energetsko intenzivne industrije - v primerjavi s preostalo Evropo so naša podjetja v posebno težkem položaju, meni Posedi, in pričakuje, da bo Slovenija podjetjem ponudila enake pogoje poslovanja kot Nemčija in Avstrija: "To so realna pričakovanja." V zadnjih letih je bilo gospodarstvo preveč obremenjeno, zato je denarja premalo. Šele, ko bo vlada popolnoma umaknila napovedane dajatve, bodo zadovoljni. Do zdaj jim namreč ni dovolj prisluhnila. "Po našem mnenju dialog z gospodarstvom ni potekal tako kot s kom drugim," meni Novkovič.

Če bo vlada vztrajala pri okoljskih dajatvah, potem bo - tako Posedi - kratkoročno izginilo nekaj 100 delovnih mest, dolgoročno pa se bo energetsko intenzivna industrija enostavno odselila iz Slovenije.
Protestov se bo po predvidevanju Pergama udeležilo od 300 do 400 ljudi, svojo navzočnost pa so že potrdili iz podjetij Lepenka Trgovina, Paloma, Steklarna Hrastnik, Goričane, Štore Steel, Goriške opekarne, Salonit, IGM Zagorje, Lafarge, Količevo karton, Papirnica Vevče, Talum, Ursa Slovenija, sindikatov iz teh podjetij, Sindikat dejavnosti gradbenih delavcev, ki spada v okvir Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ter Pergam, poroča STA.

Foto: Bobo

Gospodarstveniki in sindikati skupaj na ulice proti davkom