Borut Pahor: Stane Kavčič nam je lahko vzgled in navdih. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Borut Pahor: Stane Kavčič nam je lahko vzgled in navdih. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Gostje
Prireditve so se udeležili številni visoki gostje. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Odkritje kipa Stanetu Kavčiču
Pahor: Kavčič je referenca za spremembe
Janković: Kavčič je oča slovenskega menedžmenta

Premier je ob tem zatrdil, da se je predsednik slovenskega izvršnega sveta v obdobju 1967-1972 Kavčič v osemdesetih letih, ko se je v Sloveniji krepil občutek nacionalne samozavesti, "figuriral" kot ena osrednjih osebnosti politične drugačnosti. "Ko je marca 1987 umrl, je postal, verjetno nevedoč, že referenca za spremembe znotraj sistema," je dodal.

"Kavčič ni bil prevratnik, temveč pragmatik"
To se je po njegovem mnenju ujemalo s tistim časom tako, da je takrat nastajajoča alternativa "še vedno bolj slutila kot verjela, da so resnične spremembe mogoče šele s spremembo sistema samega, ne pa znotraj njega, in sicer tako v političnem kot v nacionalnem smislu".

Po besedah ministrskega predsednika Kavčič nikoli ni bil prevratnik, temveč pragmatik z vizijo najboljšega mogočega znotraj obstoječega.

"Tudi dnevnik in spomini Kavčiča politična prelomnica"
Slavnosti govornik je nadaljeval z letom 1988, ko sta Igor Bavčar in Janez Janša uredila in izdala Kavčičeve dnevnik in spomine: "To je bila v tistem času izjemna intelektualna in politična prelomnica - tako na ravni osebnih premislekov posameznikov kot na ravni splošne politične refleksije celotne slovenske skupnosti." Pahor je, kot je poudaril, to knjigo prebral skoraj brez premora, v njem pa naj bi vtisnila velik pečat.

Prav zato je prepričan, da smemo Dnevnik in spomine Staneta Kavčiča ob 57. številki Nove revije upravičeno šteti kot prelomno politično dejanje, ki je bistveno vplivalo in oblikovalo slovensko politično pomlad na koncu osemdesetih in začetku devetdesetih let.

"Razmišljanje o Kavčiču je danes zelo aktualno in zelo sodobno"
Zgodilo se je tisto, kar je Kavčič sam zapisal v dnevnik - da upa in verjame, da bo prišel čas, ko bo vse, kar je delal, dobilo večjo vrednost in priznanje, kot ga ima zdaj, je spomnil predsednik vlade. V tem kontekstu Kavčič zanj ni bil pomemben le kot politik v času, ko je bil dejansko dejaven, temveč tudi pozneje, ko je predstavljal vzgib sprememb. In te spremembe so šle po besedah Pahorja precej čez Kavčičeva stremljenja po politični, gospodarski in nacionalni svobodi.

Ob strani prispevka sta na voljo tudi videoposnetka nagovorov premierja Boruta Pahorja in župana Ljubljane Zorana Jankovića.


"Razmišljanje o Kavčiču je danes zelo aktualno in zelo sodobno," je še dejal ministrski predsednik in dodal, da Kavčiča ne smemo idealizirati, saj tega tudi sam ne bi maral. "Kavčič ni mitska osebnost, samo kot realna figura, v dobrem in slabem, nam je lahko vendarle spričo svoje zgodovinske osebnosti zgled in navdih tudi za današnji in jutrišnji čas," je dodal.

"Kavčiču je šlo za uveljavljanje idealov"
Kavčič simbolizira politično osebnost, ki jo položaj in moč zanimata le toliko, kolikor lahko na tem položaju uveljavi svoje ideale in načrte, je še poudaril Pahor.

"Njegovo vizionarstvo je nekaj, kar današnji politiki absolutno manjka. Ukvarjajo se le s pragmatičnimi problemi od danes do jutri, ne glede na težke situacije. To ne velja le za sedanjo vlado, ampak za obdobje od leta 1992 naprej."

Nekdanji predsednik Milan Kučan za TV Slovenija ob odkritju Kavčičevega kipa

Zbrane je nagovoril tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Kaj je povedal, lahko poslušate v priloženem videu.

Odkritje kipa Stanetu Kavčiču
Pahor: Kavčič je referenca za spremembe
Janković: Kavčič je oča slovenskega menedžmenta