Po potrditvi nove vlade se je malce spremenila tudi sestava državnega zbora. Foto: BoBo
Po potrditvi nove vlade se je malce spremenila tudi sestava državnega zbora. Foto: BoBo

V poslanske klopi se vrača prvak LMŠ-ja in dozdajšnji premier Marjan Šarec, od poslanskega stolčka pa se bo morala posloviti Karla Urh, ki ga je nadomeščala v času opravljanja premierske funkcije. Prav tako bo morala DZ zapustiti Nina Maurovič, saj se bo kot poslanec LMŠ-ja v parlament vrnil dozdajšnji minister za javno upravo Rudi Medved.

Dozdajšnji zunanji minister Miro Cerar in minister za Slovence po svetu Peter Jožef Česnik pa mandata ne bosta prevzela. Namesto Cerarja tako v poslanskih klopeh ostaja poslanec SMC-ja Jani Möderndorfer, namesto Česnika pa Maša Kociper, sicer vodja poslanske skupine SAB-a.

Po drugi strani pa bodo nekateri poslanci, ki so zdaj postali ministri, poslansko mesto prepustili nadomestnim poslancem. Iz vrst poslancev SDS-a v vlado odhajajo Zvonko Černač, Anže Logar in Andrej Šircelj, ki jih bodo nadomeščali Elena Zavadlav Ušaj, Daniel Cukjati in Leon Merjasec.

Sorodna novica Janša zavrnil govorice o karanteni: "Smiselna je le samokarantena"

Spremembe se napovedujejo tudi v poslanski skupini NSi-ja. Namesto Mateja Tonina in Jerneja Vrtovca imata pravico sesti v poslanske klopi Andrej Černigoj in Mihael Prevc. Janeza Janšo pa je na mestu poslanca že zamenjal Janez Moškrič.

Izstop Trčka iz Levice: "To NI Levica, za katero sem se šest let boril"

Medtem pa je nepričakovano svoj izstop iz poslanske skupine Levica in stranke napovedal Franc Trček. Novinar TV Slovenija Gregor Drnovšek je poročal, da je izstop najverjetneje povezan s pohvalo, ki jo je med razpravo o potrjevanju liste kandidatov za ministre Janševe vlade namenil svoji kolegici v odboru za zdravstvo, sicer poslanki SDS-a Jelki Godec.

Na Facebooku je sicer med drugim zapisal: "Cenene provokacije s prečrtanimi križi in tuljenje nekoga, kako bo uničil vse države, ker je on nadkomunist, sočasno pa živi v poslanskem stanovanju in mu po plačilu članarine in stroškov ostane lepo čez 2000 EUR, kar številni še sanjati ne morejo, to NI Levica, za katero sem se šest let boril in tudi za njo kandidiral. Prvo je bila kaplja do roba, drugo že čez rob, današnji pogrom pa še dodatna brca."