Poslanci so novo vlado potrdili z 52 glasovi za in 31 proti, ministri pa so takoj zatem prisegli pred parlamentom.

Izid glasovanja. Foto: MMC RTV SLO
Izid glasovanja. Foto: MMC RTV SLO

Novi ukrepi za zajezitev virusa

Janez Janša je v uvodu poudaril, da ni časa za daljšo obrazložitev ukrepov, ki jih pripravlja nova vlada, saj se "vsi ukvarjamo z bistveno bolj urgentno zadevo", bodo pa že na prvi seji vlade sprejeli še dodatne ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, saj po njegovi oceni do zdaj ni bilo storjenega dovolj. Poudaril je tudi neizvajanje že sprejetih ukrepov: "Še danes ni bilo zdravstvene kontrole na ljubljanskem letališču Jožeta Pučnika, verjetno je to edino letališče v Evropi, ki je brez tega."

Janša je sicer že v četrtek napovedal, da bodo ustanovili krizni štab v ožji in širši sestavi, na seji državnega zbora pa je poudaril, da je odslej potrebna dosledna, učinkovita, urna koordinacija, ne samo v Sloveniji, pač pa tudi med sosednjimi državami in znotraj EU-ja.

Intervencijski zakon pred parlament prihodnji teden

Za prihodnji teden pa je napovedal tudi izredno sejo parlamenta, na kateri bodo potrjevali intervencijski zakon, ki ga bodo še dopolnili, saj je treba storiti več tudi za zaščito gospodarskega in finančnega sistema, je dejal. Glede na spremenjene makroekonomske napovedi bo tako po njegovi oceni vlada prisiljena čim prej pripraviti rebalans proračuna.

Prvo fotografiranje nove vlade. Foto: BoBo
Prvo fotografiranje nove vlade. Foto: BoBo

Sicer pa je Janša prebivalce pozval, naj ravnajo samozaščitno in se držijo navodil v času epidemije, pa tudi, da spremenijo svoje navade in se družijo na drugačne načine. "Čas je za družabna omrežja, za druženje na daljavo, to je bistveno varneje," je dejal. Ena od prioritet nove vlade bo tudi oskrba huje obolelih. "Zdravstveni sistem ima težave s kapacitetami in organizacijo že v normalnem stanju. Zdaj marsikje poka po šivih, v prihodnjih dneh pa bo to še bistveno huje," je opozoril in dodal, da se je reorganizacija že začela, pri čemer upa, da bo končana pravočasno.

Janša okrcal ravnanje Šarca

Pozneje je okrcal ravnanje odhajajočega predsednika vlade Marjana Šarca v zadnjih dneh, saj ta, kot je dejal Janša, najprej ni želel sklicati sveta za nacionalno varnost, nato pa se ni držal na njem sklenjenih dogovorov, ni se odzival na klice, pozive, vprašanja pristojnih, zaradi česar je Janša napovedal "sankcije".

Obenem je zavrnil govorice, da namerava njegova vlada uvesti karanteno za Ljubljano. "To ni smiselno, saj smo vsi v karanteni. Smiseln je le ukrep samokarantene. To je edini smiseln način za omejitev virusa."

Prvi odzivi po izvolitvi 14. slovenske vlade
Sorodna novica Franc Trček nenapovedano izstopil iz Levice; menjave v poslanski klopi

Bodo tudi poslanci delali na domu?

Predsedniku DZ-ja Igorju Zorčiču je Janša predlagal, da preuči možnost, da bi vsaj delovna telesa delala na domu, saj bi tako olajšali delo DZ-ja v času epidemije, pri čemer je poudaril, da samega dela parlamenta ni mogoče opravljati na daljavo, lahko pa bi delali na daljavo člani posameznih odborov.

SAB za konstruktivno sodelovanje, če se bo SDS odpovedal "spornim politikam"

Sledijo predstavitve stališč poslanskih skupin.

Andrej Rajh (SAB) je napovedal, da vlade Janeza Janše ne bodo podprli, so pa z novo vlado pripravljeni konstruktivno sodelovati, "če se bo vodilna stranka skupaj z njenim predsednikom odpovedala spornim politikam in dejanjem, ki smo jim bili priča v preteklosti".

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je poudaril pomembnost čim hitrejših odzivov na epidemijo novega koronavirusa: "Odzivnost in sprejemanje ključnih odločitev na tem področju je v tem trenutku prioritetna naloga za Slovenijo in njene organe." Za DeSUS je, kot je dejal, ključnega pomena to, da bodo potrebe in pravice starejših v novi vladi dobro zastopane, in napovedal soglasno podporo Janševi ministrski ekipi.

Jelinčič: Janševa vlada "dobro izbrana"

Zmago Jelinčič Plemeniti je v imenu SNS-a izrazil prepričanje, da je dobro, da vlada Janeza Janše v času izrednih razmer prevzema vajeti v svoje roke, saj je "dobro izbrana". Poslance SNS-a je Janševa ministrska ekipa prepričala, saj so kandidati na vprašanja odgovarjali jasno in natančno "in tako vlado potrebujemo". "SNS bo podpiral čisto vse predloge, ki bodo v dobrobit državljank in državljanov," je dejal Jelinčič in dodal, da so usmeritve nove vlade v "mnogočem podobne ali enake" kot njihove usmeritve, vendar to ne pomeni, da ne bodo v kakšnih zadevah kritični. "Tiho zagotovo ne bomo. /.../ Ampak mislim, da bo šlo bolj za sodelovanje kot kaj drugega," je poudaril.

Prva seja nove vlade, ki bo sledila potrditvi ministrov v DZ-ju, bo namenjena sprejemanju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je napovedal predsednik vlade. Foto: BoBo
Prva seja nove vlade, ki bo sledila potrditvi ministrov v DZ-ju, bo namenjena sprejemanju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je napovedal predsednik vlade. Foto: BoBo

Felice Žiža, predstavnik italijanske narodne skupnosti, je napovedal podporo obeh poslancev ministrski ekipi in spomnil, da je dobro sodelovanje predstavnikov obeh skupnosti z vlado nujno za zagotavljanje varstva avtohtone italijanske in madžarske skupnosti v Sloveniji.

Predstavnica SDS-a Eva Irgl je spomnila, da država nujno potrebuje operativno vlado z vsemi pooblastili, da bo lahko čim prej sprejela za državljane potrebne ukrepe. "Za državljane je najpomembnejše, da se ta trenutek počutijo varno," je poudarila in dodala, da je takojšnje delo vseh, zlasti pa tistih ministrstev, ki so vezana na zajezitev in odpravo posledic novega koronavirusa oz. bolezni covid-19, absolutna prioriteta.

Peček (LMŠ): Nekatere predstavitve kandidatov slabe

Igor Peček iz LMŠ-ja je v uvodu spomnil, da je imela odhajajoča vlada, ki bi morala zgolj opravljati tekoče posle, zadnje dni veliko dela z dogajanjem, ki je posledica izbruha novega koronavirusa, zaradi česar je tesno sodeloval tudi z novim predsednikom vlade Janezom Janšo. "Ne želimo si, da bi se v javnosti po nepotrebnem ustvarjal vtis izrednih razmer ali da vlada Marjana Šarca ne obvladuje dane situacije. Seveda so nujni hitri ukrepi, a tudi ti morajo biti premišljeni," je opomnil. "Ne glede na vse je v tem trenutku najpomembnejše sodelovanje vseh nas odgovornih in v Listi Marjana Šarca bomo sodelovali vselej, ko bo šlo za dobro naših ljudi," je dejal in dodal, da bodo konstruktivna opozicija, opozoril pa, da ne bodo oklevali s kritikami, če se jim bo to zdelo potrebno. Kritičen je bil do predstavitev ministrskih kandidatov, saj so bile nekatere po njegovi oceni "zelo splošne, vsebinsko nepovezane in brez jasnih finančnih ovrednotenj in načrtov".

"Vsi ukrepi morajo biti usmerjeni k varovanju zdravja in življenja ljudi"

Predstavnik SD-ja Dejan Židan je napovedal, da 14. vlada Republike Slovenije ne bo izvoljena z glasovi SD-ja, pri tem pa je poudaril, da pride "trenutek, čas, ko pozabimo, da smo koalicija in opozicija, ko pozabimo, da smo različne politične stranke, in čas, ko pozabimo različne prepire". Zato je zdaj, ko je v Sloveniji epidemija koronavirusa, "čas, da delujemo učinkovito, da delujemo enotno in solidarno". Nujno je, da bo čim manj žrtev, je poudaril Židan in dodal, da "morajo biti vsi ukrepi – lahko tudi čezmerni – usmerjeni k temu, da varujemo zdravje in življenje ljudi". Dejal je še, da bomo najverjetneje danes dobili nove ukrepe "in vse bomo spoštovali", tudi če se rezultati ne bodo pokazali v tednu ali dveh. Zakoni, ki bodo usmerjeni v varovanju zdravja, bodo dobili tudi podporo SD-ja, je še napovedal.

Lista ministrov je bila, kot se je predvidevalo, potrjena. Foto: BoBo
Lista ministrov je bila, kot se je predvidevalo, potrjena. Foto: BoBo

"Želimo si, da bi delo prihodnje vlade, ki delo začenja v težkem času, že kmalu ocenjevali z odliko in z zaupanjem v to, da bo kos vsem izzivom, ki jo čakajo v prihodnje," pa je dejala Janja Sluga (SMC) in dodala, da bo v prihodnjih tednih na preizkušnji pogum, odzivnost, odnos do javnosti, operativna sposobnost, veščine vodenja in občutek za dobrobit ljudi prihajajoče vlade, ki jo bodo seveda podprli.

Levica: Nova vlada "ne obeta ničesar dobrega"

Predstavnik Levice, Matej T. Vatovec, pa je poudaril, da novi vladi okoliščine v naročje polagajo izredne razmere: "Tako mu izrednih razmer, ki jih je v preteklosti skušal ustvarjati, sploh ne bo treba ustvarjati, saj so praktično že tu." Posvaril je pred paniko in histerijo in dodal, da "živimo v nevarnih časih", kar po njegovi presoji "ne obeta ničesar dobrega". Napovedal je še, da bodo v Levici glasovali proti vladi. "Pričakujte, da bomo ostra opozicija, ki ne bo dopustila, da Slovenija postane mlajša sestra Madžarski."

Jožef Horvat (NSi) je spomnil, da bodo prvič v zgodovini ministri prisegli v času izrednih razmer: "Virus je odporen proti politiki in korupciji." "Pričakujemo, da bodo državljani razumeli, da je zaustavljanje javnega življenja neizbežen ukrep," je poudaril in dodal, da mora biti skrb za zdravje na prvem mestu.

31. izredna seja Državnega zbora