Rončević na ministrstvu za izobraževanje vodi direktorat za visoko šolstvo. Foto: BoBo
Rončević na ministrstvu za izobraževanje vodi direktorat za visoko šolstvo. Foto: BoBo
Žiga Turk
Minister Turk je na Twitterju zapisal, da je podpisal odločitev komisije, ki jo je imenoval prejšnji minister Golobič Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanska univerza
Univerza v Ljubljani, ki jo obiskuje okoli 51.000 študentov, bo dobila štiri projekte oziroma približno 90.000 evrov. Prijavila je sedem projektov. Foto: MMC RTV SLO
Se je denar za fakultete delil po domače?

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ) je dobila tretjino vseh sredstev na javnem razpisu, eden od njenih ustanoviteljev Borut Rončević pa na ministrstvu za izobraževanje vodi direktorat za visoko šolstvo, poroča žurnal24.

Na ministrstvu Žiga Turka namigovanja o vplivu na delo komisije pri razpisu zavračajo. Izbor prejemnikov razpisanih sredstev je po njihovih navedbah opravila neodvisna strokovna komisija, ki jo je s sklepom imenoval nekdanji minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič. "Vsa namigovanja na možnost, da bi Rončevič vplival na delo komisije, so neutemeljena, ker te možnosti časovno enostavno ni imel," so zapisali.

Postopek izbora je komisija izvedla že na prvem odpiranju v okviru razpisa za leto 2011, svoje delo pa je zaključila v okviru drugega odpiranja na razpisu za leti 2012 in 2013. Minister Turk je ugotovitve komisije potrdil, saj je svoje odločitve sprejela na osnovi strokovnih kriterijev in ji nikakor ni mogoče očitati pristranskosti, so zapisali na ministrstvu. Je pa Turk pred podpisom odredil notranjo revizijo. Ta je po informacijah ministrstva potrdila, da je komisija pri svojem delu enako obravnavala vse vloge.

Makarovič: Univerzi v Ljubljani se ne zdi vredno prijaviti na razpise
Dekan novogoriškega FUDŠ-ja Matej Makarovič je za MMC na vprašanje, kako komentira poročanje medijev, da je Fakulteta za uporabne družbene študije dobila tretjino vseh sredstev ministrstva za izobraževanje in da so v ozadju "nespodobne politične vezi", odgovoril: "Nespodobnih političnih vezi" je v Sloveniji res precej, a ta primer nima z njimi res nobene zveze. FUDŠ je bil pod prejšnjo in zdaj očitno tudi pod sedanjo vlado uspešen v pridobivanju evropskih sredstev za projekte vključevanja zunanjih strokovnjakov, predvsem zato, ker v svoje delo tudi sicer vključujemo številne strokovnjake iz tujine in imamo s tem dobre izkušnje. Neumno bi bilo, če bi se komu opravičevali ali se zagovarjali zaradi svoje uspešnosti."

Dodal je še: "Res šokantno dejstvo v konkretnem primeru pa je, da je naša mala fakulteta z 28 zaposlenimi lahko za letos prijavila 17 teh projektov, v kar smo seveda vložili znaten trud, celotna ljubljanska univerza z vsemi svojimi fakultetami pa skupno komaj sedem. Kako je mogoče, da se pritožujejo, češ da imajo premalo denarja, na tovrstne projekte se jim pa še prijaviti ne zdi vredno - čeprav so ti razpisi povsem odprti in se sredstva delijo po vnaprej popolnoma jasnih kvantitativnih kriterijih?"

Razmerje med izbranimi je 13 proti 21 v korist zasebnih šol
Dekan novogoriškega FUDŠ-a Matej Makarovič je dejal, da mu je bilo zagotovljeno, da se je Rončević, ki na ministrstvu za izobraževanje vodi direktorat za visoko šolstvo, na lastno zahtevo v celoti izločil iz vseh postopkov, ki zadevajo FUDŠ. Dodaja, da "trenutno poteka postopek njegovega izstopa iz ustanoviteljstva, da teh dilem ne bi bilo več". Makarovič opozarja tudi, da je bil razpis objavljen v času prejšnje vlade.

Rončević je dejal, da naj bi zaradi mogočega navzkrižja interesov postopek izločitve izpeljali do konca naslednjega tedna. "Če to zaradi službenih poti ne bo mogoče, pa teden pozneje," besede Rončevića navaja Žurnal24. Rončević zagotavlja, da je do izstopa izločen iz vseh postopkov, v katerih sodeluje FUDŠ.

Rončević je med ustanovitelji Inštituta za interdisciplinarna in aplikativna raziskovanja, ki je bil leta 2006 edini ustanovitelj FUDŠ. Preostali trije so Makarovič, Matevž Tomšič in Janez Povh. Rončević je na FUDŠ-u kljub funkciji na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) še vedno petinsko zaposlen.

Razmerje med na razpisu izbranimi javnimi in zasebnimi visokimi šolami je sicer 13 proti 21 v korist zasebnih. Za vključevanje zunanjih strokovnjakov bodo javne visokošolske institucije dobile okoli 521.000 evrov, pet zasebnih brez koncesije 205.000, 16 zasebnih šol, ki za svoj program dobivajo tudi denar države, pa 711.000 evrov.

Več o razpisu naj bi na ministrstvu povedali danes
Zasebniki so dobili največ denarja, a so prijavili tudi več projektov kot javne šole. FUDŠ je tako prijavil 17 projektov in dobil odobrenih osem v skupnem znesku okoli 400.000 evrov. Fakulteto na vseh stopnjah obiskuje 369 študentov.

Univerza v Ljubljani, ki jo obiskuje okoli 51.000 študentov, bo dobila štiri projekte oziroma približno 90.000 evrov. Prijavila je sedem projektov. Večino, 85 odstotkov sredstev prispeva Evropska unija, 15 odstotkov pa država.

Se je denar za fakultete delil po domače?