Odločba razkriva, da je Snežiču “študentka, ki za življenjske stroške od njega prejema 500 evrov mesečno, posodila 1.200.000 evrov breza zavarovanja in obresti.” Foto Tarča RTVSLO Foto:
Odločba razkriva, da je Snežiču “študentka, ki za življenjske stroške od njega prejema 500 evrov mesečno, posodila 1.200.000 evrov breza zavarovanja in obresti.” Foto Tarča RTVSLO Foto:
Peter Jenko s finančne uprave potrjuje, da je uspelo družini Snežič s pravočasnim vpisom hipotek državi speljati denar.
masserati
Masserati je eno od štirih prestižnih vozil, ki jih je imel Rok Snežič v lasti, čeprav ni bil zaposlen in je imel prijavljene prihodke tik na minimalnimi. Foto: Masserati

Zaradi velikih razlik med prijavljenimi prihodki in porabo je država uvedla finančno preiskavo, s katero mu je naložila plačilo 347.000 evrov. Od kod je črpal? "Zavezanec za davek pojasnjuje, da je trenutno brez redne zaposlitve, saj se posveča doktorskemu študiju na pravni fakulteti. Vse svoje dosedanje premoženje mu je omogočil oče, ki mu je večkrat daroval večjo količino denarja,” je zapisano v odločbi davčne uprave, ki smo jo pridobili v uredništvu Tarče.

Na podlagi primera Snežič ne smemo ocenjevati stanja v državi
Primer Snežič je bil eden izmed prvih primerov, pojasnjuje Peter Jenko s finančne uprave (Furs). "Gotovo se je naše ravnanje vmes spremenilo. Na podlagi primera, kot je Snežič, ne smemo ocenjevati stanja v državi. Takrat je bilo nekaj sistemskih anomalij, ki so se z leti odpravljala," je prepričan Jenko.

"Drži, babica nas je prehitela"
Ena od njih je možnost, da je babica Roka Snežiča pred finančno upravo vpisala hipoteke na premoženje Snežiča. Prav zato je bila prva poplačana v stečaju in je tako dobila večino denarja, ki ga je stečajni upravitelj dobil s prodajo Snežičevega premoženja. "Drži, babica nas je prehitela," je potrdil Jenko s finančne uprave in dodal, da so zato leta 2014 spremenili zakonodajo, ki takšne zadeve preprečuje.

Ko študentka posodi 1,2 milijona evrov
Pojasnila Snežiča med drugim razkrivajo, da naj bi mu "študentka, ki za življenjske stroške od njega prejema 500 evrov mesečno, posodila 1.200.000 evrov brez zavarovanja in obresti". Kako so takšne transakcije sploh mogoče? "To ni navadna študentka. To je hčerka najbogatejšega državljana Republike srbske," odgovarja Snežič, ki vztraja, da ne misli poravnati davka, ki ga po njegovem mnenju ni bilo, in da država ne bo nikoli videla tega denarja.

Država: Sistem deluje
Ali sistem, ki dopušča takšno izmikanje, sploh deluje? "S sistemom ni nič narobe. Gospod Snežič je doživel njegovo delovanje. Bil je obsojen na zaporno kazen, stečaj je zaključen, a dolg ni odpuščen," je pojasnil državni sekretar ministrstva za pravosodje Darko Stare. Kot je zatrdil, se bo moral Snežič skrivati še deset let. A ga je Snežič popravil, da bo njegov dolg zastaral deset let po odločbi, ki je bila izdana 2010. Predstavnik finančne uprave je potrdil, da imajo za izterjavo tega dolga samo še tri leta.

Peter Jenko s finančne uprave potrjuje, da je uspelo družini Snežič s pravočasnim vpisom hipotek državi speljati denar.