Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi je izgubil podporo NSi-jevega ministra Cigler Kralja. Foto: EPA
Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi je izgubil podporo NSi-jevega ministra Cigler Kralja. Foto: EPA
Minister za zdravje Tomaž Gantar je presenečen. Foto: BoBo
Minister za zdravje Tomaž Gantar je presenečen. Foto: BoBo

Predlagana uvedba novega zavarovanja za dolgotrajno oskrbo namreč nima podpore ne delodajalcev ne sindikatov, še več, predlagana finančna ureditev ni usklajena niti znotraj koalicije niti med ključnimi ministrstvi. Prav zato je težko pričakovati, da bo nujno potrebna sistemska ureditev dolgotrajne oskrbe kmalu sprejeta.

Manj kot teden dni po skupni predstavitvi predloga z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem je minister za delo Janez Cigler Kralj presenetil z izjavo, da uvedbe novega prispevka oziroma obveznega zavarovanja za dolgotrajno oskrbo ne podpira: "Sem zelo zadržan, saj prinaša novo obremenitev dela oz. prihodkov iz dela."

Sprva sta bila ministra "v tandemu"

Predlagatelj zakona – minister Gantar – je presenečen nad takšnim odzivom. Pravi, da so predlog usklajevali skupaj z ministrstvom za delo, od katerega so pred nekaj leti prevzeli področje dolgotrajne oskrbe, in da je bilo sodelovanje zelo uspešno, kar je na predstavitvi pred tednom dni pritrjeval tudi minister Kralj: "Kot je kolega Gantar dobro povzel, sva pravzaprav tandem od prvega dne".

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Glede na predlog zakona bi iz obveznega zavarovanja za dolgotrajno oskrbo zbrali manjkajočih 335 milijonov evrov. Kaj je torej alternativa? Minister Kralj računa na predloge v okviru javne razprave: "Verjamem, da bo širša javnost konstruktivno pristopila k reševanju in da bomo našli dobre predloge in alternative, kako pokriti ta manko".

Pripombe delodajalcev in sindikatov

Prav s tem vprašanjem, kako zagotoviti dovolj sredstev za dolgotrajno oskrbo, se sicer tisti, ki pripravljajo zakonodajo, ukvarjajo že več kot 15 let. Pripombe nad predlaganimi rešitvami so že podali tudi delodajalci in sindikati. Lidija Jerkič, predsednica ZSSS-ja: "Zakon ni bil usklajen niti v koaliciji, očitno niti ne med posameznimi ministrstvi, pa tudi ni bil usklajen med socialnimi partnerji," je dejala Jerkičeva.

"Na gospodarski zbornici zagotovo ne podpiramo najbolj enostavne linije razmišljanja o financiranju, da se dodatno obremenijo plače. Pričakujemo, da bo okoli tega treba še zelo veliko povedati," pa je dejala generalna direktorica GZS-ja Sonja Šmuc.

Na ministrstvu za zdravje pripomb za zdaj ne komentirajo, javna razprava traja do začetka oktobra, glede na očitno precej osamljenega zdravstvenega ministra pa je usoda zakona o dolgotrajni oskrbi, ki jo jeseni najprej čaka koalicijsko usklajevanje, zelo negotova.