Bregantova je trenutno edina državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. Foto: BoBo
Bregantova je trenutno edina državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. Foto: BoBo

Kot je dejala, Gantar razlogov za to potezo ni navedel, sama pa njegove odločitve ni želela podrobno komentirati. Dejala je le, da si je prizadevala delati dobro in za ljudi ter da razmere na ministrstvu niso lahke.

Gantar je informacijo o predlagani razrešitvi potrdil na Twitterju in kot razlog nakazal izgubo zaupanja. "Delamo v izrednih razmerah. Zaupanje, sodelovanje in podobni pogledi na reševanje problemov so v času epidemije še toliko bolj pomembni. Zahvaljujem se ji za njeno delo in ji želim srečo na nadaljnji karierni poti," je zapisal minister.

Za TV Slovenija je Bregantova povedala, da se strinja, da je zaupanje in sodelovanje v teh časih ključno, a da je potrebna tudi "popolna transparentnost". "Nisem prepričana, koliko je bil minister pripravljen poslušati določene argumente. Trudila sem se po najboljših močeh, očitno pa nisem izpolnila vseh njegovih pričakovanj," je dejala.

Kakšni so razlogi za to potezo?

"Odkar je minister Gantar ustanovil posebno strokovno skupino za pomoč pri obvladovanju epidemije, je Bregantova ni sklicala niti enkrat in prav to ministra najbolj moti. Na tiskovnih konferencah je dajala izjave, ki niso bile usklajene z ministrstvom in pogosto napačne. In še, da je bila pretesno povezana s kabinetom predsednika vlade," je za TV Dnevnik poročal Žiga Bonča.

Bregantova je glede tega povedala, da so sodelovali vsak dan, da so bila poročila na mizi vsakodnevno in da so se vsi člani odpovedali sejninam. "Če je to vzrok za slabo delo, potem naj bo," je zatrdila.

Gantar naj bi se večkrat pogovoril z Bregantovo in jo opozoril, da na tak način ne bosta mogla sodelovati, ter ji zagrozil z zamenjavo: "Sicer pa po naših informacijah zamenjava nima zgolj strokovnega ozadja - pred kongresom stranke DeSUS naj bi stranka na ta način kazala svojo moč v koaliciji," še dodaja novinar Televizije Slovenija.

Razrešitev državne sekretarke Bregantove

Nasprotovanje spremembam pri akreditaciji zdravstvenih izvajalcev

Tina Bregant, ki je po poklicu zdravnica, je trenutno edina državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. Na to mesto je bila imenovana 7. aprila, po nekaj mesecih pa so se, kot so povedali neuradni viri in poroča časopis Dnevnik, odnosi med njo in Gantarjem ter članico ministrovega kabineta Biserko Simčič zelo poslabšali.

Tina Bregant naj bi nasprotovala poskusu sprememb na področju akreditacije zdravstvenih izvajalcev, pri katerem so se po mnenju številnih pojavili sumi korupcije. Če bi sprememba uspela, bi se najverjetneje zelo povečali prihodki akreditacijskega podjetja, katerega solastnik je Dorijan Marušič, Gantarjev prijatelj in nekdanji sodelavec Biserke Simčič.

Namesto Bregantove Uroš Prikl?

Hkrati z razrešitvijo Tine Bregant je Gantar po informacijah Dnevnika predlagal, da vlada za državnega sekretarja na ministrstvu imenuje vidnega člana DeSUS-a Uroša Prikla, ki se je omenjal tudi kot mogoči vodja urada za demografijo. Gantar ga je za to mesto predlagal že sredi maja, vendar je po neuradnih informacijah premier Janez Janša zahteval, da predlog umakne. Nato se je Prikl zaposlil v nabavni službi ljubljanskega kliničnega centra. Pred menjavo vlade je bil Prikl državni sekretar v kabinetu takratnega predsednika vlade Marjana Šarca.

Bregantova je že tretja državna sekretarka, ki v času Gantarjevega ministrovanja zapušča ministrstvo. Najprej se je za to potezo odločil Andrej Možina, nato je vlada na začetku oktobra razrešila še Jernejo Farkaš Lainšček.