Andrej Grah Whatmough se je konec februarja odločil, da bo zaupnico iskal v novi sestavi programskega sveta. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Andrej Grah Whatmough se je konec februarja odločil, da bo zaupnico iskal v novi sestavi programskega sveta. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Razpis je bil objavljen 28. februarja. Dozdajšnji generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je bil edini, ki je na razpisu, ki je bil odprt osem dni, oddal popolno prijavo. Prijavitelj, ki se je podpisal le s kraticama A. Č., je oddal nepopolno vlogo, prijava nekdanje direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak pa ni prispela do roka, ki se je iztekel 9. marca ob 12. uri.

Grah Whatmough je sicer polni mandat nastopil 25. aprila 2021. Nato pa je programski svet v novi sestavi prav na njegovo pobudo objavil nov razpis za delovno mesto generalnega direktorja. Vodenje tako pomembnega medijskega zavoda v državi ni mogoče brez zaupanja članov programskega sveta zavoda, je takrat svojo odločitev pojasnil Grah Whatmough.

V predstavitvi kandidature še pred glasovanjem je dejal, da se RTV spopada z nezavidljivim finančnim položajem, saj so stroški dela vedno višji. Vendar pa se že nakazuje obrat tega trenda, je opazil.

Članom sveta je zagotovil, da si bo prizadeval za sprejemanje odločitev v dialogu in komunikaciji z drugimi deležniki v zavodu. Pri tem je obljubil iskanje konsenza. "A če ta ne bo mogoč, se bo treba odločiti," je opomnil.

Zavezal se je, da bo izboljšal komunikacijo z novinarji in drugimi zaposlenimi v zavodu. Pri tem bo pozoren na to, da je treba komunicirati tudi takrat, ko se "na prvi pogled zdi, da to ni potrebno", je obljubil.

Na današnjem glasovanju ga je podprlo 23 članov sveta, medtem ko so bili proti štirje. Za imenovanje generalnega direktorja zavoda sicer zadostuje 15 glasov podpore.

Novinarski sindikati RTV Slovenija so zahtevali razveljavitev razpisa, ker je po njihovem mnenju v nasprotju z veljavno pravno ureditvijo. Grah Whatmough očitke zavrača, obenem pa poudarja pripravljenost na dialog.

Kritiki so opozarjali, da je bil manever odprtja vnovičnega razpisa povezan s postopkom, ki poteka proti Grahu Whatmoughu na sodišču, in sicer v zadevi, ali je pred imenovanjem aprila 2021 izpolnjeval vse razpisne pogoje. Sodni spor je sprožil prejšnji generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. Z vnovičnim imenovanjem bi Kadunčeva tožba lahko postala brezpredmetna.