Robert Golob. Foto: EPA
Robert Golob. Foto: EPA

Izvršni odbor Gibanja Svoboda (GS) se je po torkovi odločitvi podpredsednice stranke Marte Kos, da se umakne iz predsedniške tekme, sešel glede poteka predsedniških in lokalnih volitev.

Predsednik največje parlamentarne stranke, premier Robert Golob je povedal, da so se odločili, da bodo v 14 dneh sklicali svet stranke glede nadaljnjih korakov Gibanja Svoboda v predsedniški kampanji. "Do tedaj ne bomo sprejemali odločitev ali komentirali preostalih kandidatov in drugih zadev," je dejal Golob.

"Marta Kos je bila naša kandidatka in bi bila najboljša predsednica. Zato ne bomo poskušali z novim evidentiranjem kandidatov znotraj GS-ja. Razprava čez 14 dni bo potekala v smeri, na kakšen način lahko okrepimo demokratično sredino. Ali je to bolje s podporo enemu kandidatu, vendar ne vemo, kdo vse bo v predsedniški tekmi, ali na drug način. Sam si želim, da bi bili čim bolj enotni pri podpori tistemu, ki bi okrepil demokratično sredino," je pojasnil Golob.

Golob je tudi dejal, da odločitev Kosove sprejemajo z obžalovanjem, a jo spoštujejo. Po Golobovih besedah je šlo za osebno odločitev Marte Kos, in ne za njegovo zahtevo po njenem umiku. Kosova ga je sicer že v ponedeljek obvestila, da razmišlja o tej potezi, na vprašanje, ali jo je sam poskusil prepričati o nasprotnem, pa je Golob odgovoril, da "osebnih razlogov ne bo komentiral."

Marta Kos sicer ostaja podpredsednica stranke, glede na to, da je edina podpredsednica Gibanja Svoboda, ki hkrati nima nalog v državnem zboru ali vladi, pa Golob verjame, da se bo posvetila predvsem delu v stranki.

Golob je tudi pojasnil, da so razpravljali tudi o lokalnih volitvah, vendar je dejal, da njihovi kandidati za občinske svetnike in župane še niso znani in jih bodo potrjevali v dveh tednih.

Koalicijske stranke brez predsedniškega kandidata

Kot kaže, vse bolj realen postaja scenarij, da nobena izmed koalicijskih strank na predsedniških volitvah ne bo nastopila z lastnim kandidatom.

V SD-ju so se odločili, da bodo v prvem krogu volitev odločitev o podpori kandidatu prepustili članstvu, v drugem krogu pa se bodo morda odločili za podporo kateremu od kandidatov.

Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec pa je dejal, da v stranki pogovori še tečejo, odločitev naj bi bila znana v kratkem. Možnosti lastnega kandidata sicer po njegovih besedah nikoli niso izključevali. "Trenutno so še vse opcije odprte, v prvi vrsti pa je debata predvsem o tem, ali iti z lastnim kandidatom," je poudaril.

Gibanje Svoboda brez predsedniškega kandidata