Robert Golob. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Robert Golob. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Stranka Gibanje Svoboda je na izvršnem odboru med drugim obravnavala razmere v Mestni občini Ljubljana. "Obravnavali smo konkretno glasovanje v zvezi z nagrado direktorici ZD Ljubljana in ugotovili, da je bilo glasovanje svetniške skupine v nasprotju z vrednotami Gibanja Svoboda. Zato smo vsem izrekli opomin. To je prvi ukrep, ki je po našem statutu in pravilnikih predviden. O tem se bomo s svetniki še jasno pogovorili in hkrati izrazili pričakovanje, da prevzamejo odgovornost za svoje glasovanje," je v izjavi za javnost pojasnil premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob.

"Mi ne verjamemo, da je nekdo, ki ima zelo jasne rezultate z odhodi zaposlenih, z neizpolnjevanjem osnovne naloge do uporabnikov in ki zelo slabo izpelje celo organizacijo vpisovanja, upravičen do nagrade. Ravno obratno, kvečjemu je upravičen do česa drugega," je po seji izvršnega odbora dejal Golob.

Svetniki Gibanja Svoboda v mestnem svetu občine Ljubljana so 27. februarja namreč glasovali za dodatek za delovno uspešnost direktorici ZD-ja Ljubljana Antoniji Poplas Susič za leto 2021. Svetniki so izplačilo dodatka podprli ne glede na to, da Gibanje Svoboda podpira stališče ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki meni, da si direktorica ZD-ja Ljubljana zaradi razmer na področju družinske medicine v Ljubljani dodatka ne zasluži.

Gibanje Svoboda nezadovoljno z delovanjem mestnih oblasti v Mariboru

Izvršni odbor stranke je obravnaval tudi razmere v Mestni občini Maribor. "Ugotovili smo, da delovanje občinskih oblasti ne ustreza vrednotam Gibanja Svoboda." Kot je dodal Golob, najpozneje do torka od lokalnega odbora Gibanja Svoboda pričakujejo, da se jasno opredeli do nadaljnjega sodelovanja z aktualnimi občinskimi oblastmi. Stališče stranke je sicer zelo jasno. "Sedanje delovanje mestnih oblasti v Mariboru ni v skladu niti s predvolilnimi obljubami, še manj z našimi vrednotami," je bil oster Golob.

Gibanje Svoboda ima v Mestni občini Maribor 11 glasov v 45-članskem mestnem svetu. Župan Saša Arsenovič se še vedno pogaja o sklenitvi mestne koalicije, v kateri pa svetniki Gibanja Svoboda očitno ne bodo sodelovali. Konec februarja niso podprli občinskih proračunov za leti 2023 in 2024.

Saša Arsenovič. Foto: BoBo
Saša Arsenovič. Foto: BoBo

Arsenovič: Moje vrednote so zaveza delu, razvoju, izvajanju projektov …

Mariborski župan Saša Arsenovič je v odgovoru na Golobove navedbe poudaril, da ima za veliko vrednoto povezovanje in da tudi od Gibanja Svoboda pričakuje izpolnitev obljub, ki jih je dalo pred volitvami.

"Od vsake vlade, ne glede na politično pripadnost predsednika vlade, v tem primeru pa tudi od Gibanja Svoboda, pričakujem, da se bodo držali obljub, ki so jih napovedovali pred približno enim letom in tudi po tem, ko je bil predsednik vlade izvoljen, da ne bo pozabil na Maribor," je dejal Arsenovič, ki so ga zmotile predvsem Golobove izjave o vrednotah.

"Vrednote mene in mojih sodelavcev so tiste, ki so Maribor pripeljale nazaj na razvojno pot in so dobile ponovno večinsko podporo na nedavnih lokalnih volitvah," je dejal župan in dodal, da je do zdaj dobro sodeloval z vsemi vladami, prav tako pa tudi s strankami v mestnem svetu v prejšnjem mandatu. "Moje vrednote so zaveza delu, razvoju, izvajanju projektov, ki zagotavljajo delovna mesta, ne pa temu, da je nekdo samo a priori proti nečemu. Tega sem se naposlušal med volitvami in tudi zdaj smo v situaciji, ko bi določeni mestni svetniki želeli ustaviti ta razvoj. Temu odločno nasprotujem," je dejal in poudaril, da načrtovano zadolževanje, ki mu ga med drugim očitajo mestni svetniki Gibanja Svoboda, ne bi bilo potrebno, če bi vlada zagotovila Mariboru vzdržno financiranje.

Spomnil je, da je zaprosil za srečanje s predsednikom vlade Golobom. "Obžalujem, da še do danes nisem prejel direktnega odziva dr. Goloba na mojo prošnjo, da bi konstruktivno v dialogu rešila vse zagate, pa ne mene in njega, ampak mojega mesta, regije in 400.000 ljudi," je dejal Arsenovič.

Sklenitve koalicije z Gibanjem Svoboda še vedno ne izključuje, pa tudi z nobeno drugo svetniško skupino. "Vsi, ki si želijo razvoja, so dobrodošli. Ostajam optimističen, da bo na koncu prevladal zdrav razum in da bo nekomu mar ne za lastne interese, ampak za mesto in regijo," je poudaril.

Sorodna novica Golob novinarju TV SLO odgovoril s kritiko razmer na RTV-ju, novi pozivi k odstopu Graha Whatmougha

Gibanje Svoboda ustanovilo sekcijo seniorjev

Na izvršnem odboru stranke so obravnavali še dve pomembni točki. Med drugim so sprejeli odločitev, da znotraj stranke ustanovijo sekcijo seniorjev. V ta namen bodo ustanovili iniciativni odbor, ki ga bo vodil Bojan Čebela. Kongres seniorjev bo predvidoma maja. Iniciativni odbor bo zadolžen za pripravo politik na področju starejših državljanov.

Glede pogovorov o sodelovanju z DeSUS-om je Golob dejal, da se ti nadaljujejo, ustanovitev sekcije seniorjev pa s tem ni neposredno povezana. "Bomo videli, kaj se bo dogajalo z dogovori. Mi smo odprti in pripravljeni za vse mogoče scenarije, od tega, da do dogovora pride, do tega, da pač dogovora ne bo. Ne nazadnje je problematika upokojencev prepomembna, da bi bila odvisna od tega, ali se bomo stranke nekaj dogovorile med sabo ali ne," je še dejal Golob.

Izjava za javnost predsednika stranke Gibanje Svoboda Roberta Goloba: