Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Člani in članice Gibanja za pravice Palestincev so v izjavi od slovenske politike, predvsem odbora DZ-ja za zunanjo politiko (OZP), zunanjega ministrstva in vlade, zahtevali pojasnila o dosedanjem ravnanju in dodatne ukrepe proti Izraelu, saj "Združeni narodi in mednarodni pravniki opozarjajo, da smo priča genocidu in etničnemu čiščenju palestinskega prebivalstva".

"Ni videti, da bi Slovenija pripravljala kakršne koli dodatne politične ukrepe, zato danes tu poslanke in poslance opominjamo: kot izvoljeni predstavniki in predstavnice nosite odgovornost tudi za zunanjo politiko, katere obveznost, vrednota in interes je zagotavljanje spoštovanja mednarodnega prava," je dejala ena od članic.

"Poslanci in poslanke ste se izognili celo temu, da bi zahtevali od Izraela, da prevzame svoj del odgovornosti za trenutne razmere. Res je, da tudi predsednik vlade Robert Golob in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon zgolj obžalujeta število žrtev in opozarjata, da je pobijanje civilnega prebivalstva nesprejemljivo. Nobeden od njiju od Izraela ne zahteva prevzema odgovornosti za dosedanje kršitve mednarodnega prava," je dodala druga članica Gibanja za pravice Palestincev.

Gibanje ocenjuje, da je sprejeta deklaracija "absolutno pod minimumom"

Sorodna novica DZ podprl deklaracijo, ki poziva k prekinitvi sovražnosti in rešitvi dveh držav

OZP je sicer novembra podprl deklaracijo o razmerah na območju Palestine in Izraela, ki jo je nato potrdil tudi DZ. Deklaracija poziva k takojšnji prekinitvi sovražnosti, vzpostavitvi premirja in humanitarnih koridorjev v Gazi, takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh talcev, izraža podporo rešitvi dveh držav in izraža zaskrbljenost zaradi možnosti širitve spopadov na območju.

Slovenija bo prihodnje leto zasedla mesto nestalne članice Varnostnega sveta ZN-a, v Gibanju za pravice Palestincev pa so ocenili, da je deklaracija "absolutno pod minimumom" tega, kar bi Slovenija kot prihodnja nestalna članica morala narediti. Ministrica za evropske in zunanje zadeve Tanja Fajon je na novembrski seji OZP-ja menila, da deklaracija celovito naslavlja razmere na Bližnjem vzhodu.