Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prihodnji teden imajo poslanci redno sejo, ki se bo začela v ponedeljek z vprašanji poslank in poslancev. Kolegij predsednika DZ-ja je v okviru določitve časovnega razporeda seje sklenil, da bodo razširili dnevni red z glasovanjem o novem mandatarju, kar pa morajo formalno poslanci potrditi na začetku seje.

Predsednika SDS-a Janšo je za novega predsednika vlade predsednik republike Borut Pahor predlagal v sredo. V torek so namreč stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS podpisale koalicijsko pogodbo.

Tajno glasovanje, napoveduje se 50 glasov

Koalicijske partnerice imajo skupaj 48 poslancev. Javno nasprotovanje vstopu v vlado je izrazil le poslanec SMC-ja Jani Möderndorfer. Medtem pa je podporo Janševi vladi napovedal še poslanec SNS-a Jani Ivanuša, pričakovati je tudi glasova za obeh predstavnikov manjšin. Glasovanje je sicer tajno.

Janša bo imel nato 15 dni časa, da predlaga imenovanje ministrov nove vlade.

Židan bo odstopil s predsedniškega mesta

Sorodna novica Protestni shod, da bi SMC in DeSUS premislila o koaliciji

Trenutni predsednik državnega zbora Dejan Židan je že napovedal, da bo takoj po predvideni izvolitvi Janše odstopil z mesta predsednika, saj je to po njegovih besedah korektno, ker je nastala neka druga politična večina, ki mora imeti svojega predsednika DZ-ja.

Če so kadrovske pozicije nove vlade že dogovorjene, meni, da lahko do zamenjave pridemo zelo hitro, v dveh tednih.

Mesto novega predsednika ali predsednice DZ-ja po predvidenem kadrovskem razrezu pripada SMC-ju. V zadnjih dneh so se pojavljali namigi, da bi to postala poslanka SMC-ja Janja Sluga, a je danes zatrdila, da ni kandidatka. V stranki se o tem, kdo bo ta položaj zasedel, po njenih besedah še niso dogovorili.

Kot kandidata se omenja tudi nekdanji predsednik SMC-ja Miro Cerar in aktualni minister za zunanje zadeve v odhodu, ki se lahko ima po poteku mandata vrne v poslanske vrste. Cerar je že pred podpisom koalicijske pogodbe Zdravku Počivalšku povedal, da v vladi pod vodstvom Janše ne more sodelovati. Ali to pomeni, da ne želi sodelovati niti v novi koaliciji, pa se ni želel izreči. Počivalšek se bo s Cerarjem sestal konec tedna.

"Očitno bodo peljali podobno politiko, kakor je bila do zdaj"

Je pa sestavo nove koalicije komentiral predsednik SD-ja Dejan Židan. Na vprašanje, ali je presenečen, je dejal, da je nova koalicija nastala zato, ker je zmanjkalo poguma Levici in se je odmaknila od vlade ter ker se Marjan Šarec sam odločil, da preda štafeto Janši. Sicer pa na podlagi že podpisane nove koalicijske pogodbe ocenjuje, da bodo "očitno bodo peljali podobno politiko, kakor je bila do zdaj". Napovedal je, da bodo v SD-ju predloge, ki gredo v korist ljudi, podpirali.