Predsednica Društva računovodij, finančnikov in revizorjev Ljubljana Lidija Sabol je dejala, da je nekaj primerov goljufij žal tudi neodkritih. Foto: EPA
Predsednica Društva računovodij, finančnikov in revizorjev Ljubljana Lidija Sabol je dejala, da je nekaj primerov goljufij žal tudi neodkritih. Foto: EPA

Mediji so v septembru poročali o treh primerih računovodkinj, ki so svoja podjetja v zadnjih nekaj letih ogoljufale za več tisoč evrov. Na začetku septembra je na dan prišla novica, da je bila regijska organizacija sindikata SKEI za Štajersko v zadnjih letih oškodovana za več kot 170.000 evrov, potem ko si je njihova zdaj že nekdanja finančnica v tem obdobju na nezakonit način prisvajala denar iz naslova članarin.

Pred dnevi smo objavili novico, da naj bi računovodkinja ljubljanske fakultete za varnostne vede na podlagi lažnih dokumentov več let sredstva ustanove nakazovala na svoj račun in si tako v šestih letih prisvojila 230 tisoč evrov.

V četrtek je bilo razkrito, da sta ravnateljica in računovodkinja v Vrtcu Zelena jama v Ljubljani z računov vrtca v desetih letih odtujili 300.000 evrov. Ravnateljica vrtca naj bi s pomočjo računovodkinje plačevala svojemu partnerju in sinu za dela, ki nikoli niso bila opravljena, več kot 100.000 evrov pa naj bi obe zapravili za nakupe alkohola, hrane, kozmetike in oblek.

"Direktorji, preverjajte izpiske"
Sabolova je pojasnila, da so taka dejanja lažja v podjetjih, kjer vlada zaupanje ter kjer direktorji ne preverjajo finančnih izpiskov in niso pozorni na zneske, ki so lahko v nekaterih primerih kar veliki. Svetuje naj izpiske podrobneje pregledujejo, tudi s pomočjo finančnih podjetij.

Dejala je, da je nekaj primerov goljufij ravno zaradi tega žal tudi neodkritih. O drugih javnost ni obveščena, saj jih rešijo znotraj podjetij s poravnavami.

"V našem poklicu se etika ne preverja toliko, novinarji so bolj pod drobnogledom. Za ta poklic, ki je razvrednoten, je dober vsakdo, ki se priuči za to," je še dejala.