Notranja ministrica se je v zadnjih dneh znašla v središču vse glasnejših ugibanj, da bi se ob uveljavitvi sprememb zakona o vladi zgodile še druge zamenjave v Golobovi ministrski ekipi. Premier Golob se je z njo sicer sešel v ponedeljek. Po pogovoru je sporočil, da se
Notranja ministrica se je v zadnjih dneh znašla v središču vse glasnejših ugibanj, da bi se ob uveljavitvi sprememb zakona o vladi zgodile še druge zamenjave v Golobovi ministrski ekipi. Premier Golob se je z njo sicer sešel v ponedeljek. Po pogovoru je sporočil, da se "razhajata glede očitkov o politizaciji dela policije". Foto: BoBo/Borut Živulović

Na ministričino napoved odstopa se je prek pisne izjave za medije odzval predsednik vlade Robert Golob. "Pojasnila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, ki jih je danes prejel predsednik vlade Robert Golob, ne potrjujejo izjav ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar glede politizacije policije. Iz poročila ne izhaja, da bi v mandatu te vlade kdor koli od političnih funkcionarjev izvajal politični pritisk na policijo, želel pridobiti informacije o delu policije ali vplivati na konkretne postopke," je Golob sporočil prek službe za odnose z javnostmi v kabinetu predsednika vlade.

"V interesu celovite obveščenosti pričakujemo, da bo policija omogočila, da bo poročilo čim prej dostopno javnosti," piše v izjavi za medije.

Golob bo zaradi "izgube zaupanja" napovedani odstop ministrice sprejel.

Žaberl za spremembo postopka imenovanja

Miroslav Žaberl z mariborske fakultete za varnostne vede je v Odmevih dejal, da zavrnitev imenovanja v. d. generalnega direktorja policije ni nezakonita, ker to dopušča zakon. Vlada namreč imenuje in razrešuje generalnega direktorja policije, ta pa je postavljen v enak položaj kot ostali uradniki na položaju. Toda policija ni enak organ, kot so nekatere druge organizacijske enote ali organi, je opozoril strokovnjak. Policija mora namreč imeti operativno samostojnost. To pomeni, da se noben politik - oziroma nihče - ne more vtikati v konkretne policijske postopke, policiji naročevati, koga naj preiskuje, zoper koga naj uvede prekrškovne postopke itd. Generalni direktor je prvi branik operativne samostojnosti, je poudaril Žaberl. Zato je pozval k spremembi postopka imenovanja generalnega direktorja policije; med drugim ga moti to, da lahko vsakokratni minister v letu dni nekrivdno razreši generalnega direktorja policije.

Ministrica bo konkretne navedbe naznanila državnemu tožilstvu

Z ministrstva za notranje zadeve so posredovali poročilo, ki ga je ministrica Tatjana Bobnar danes (sreda) poslala premierju in v katerem ga obvešča, da bo po vrnitvi s službene poti podala pisno odstopno izjavo. V poročilu omenja politične pritiske, pri čemer je ministrica predsednika vlade s konkretnimi pritiski soočila že na ponedeljkovem sestanku, navaja MNZ.

Dodali so, da bo policija prav tako preučila možnosti, da se javnost seznani z vsebino poročila v. d. generalnega direktorja policije Lindava, pri čemer bo tehtala med potrebo po varovanju podatkov in interesom javnosti, da se seznani z informacijami, ki so v javnem interesu.

MNZ še sporoča, da bo ministrica konkretne navedbe o političnih pritiskih naznanila državnemu tožilstvu.

Ministrica je v poročilu oz. izjavi na kratko povzela delo ministrstva in med drugim navedla, da so si ob nastopu funkcije z ekipo zastavili cilj ponovne vzpostavitve strokovnosti in neodvisnosti ter zaupanja v policijo. "V veliki meri nam je to tudi uspelo," je navedla. Med drugim je naštela, da so izvedli tudi nadzore nad delom policije v času protestov prejšnje vlade, "v skladu z zakonodajo izpeljali upravičene kadrovske menjave v policiji in MNZ-ju, izvedli več revizij spornih projektov".

"Naše premise so bile demokratizacija policije, dosledno spoštovanje človekovih pravic in njena usmerjenost v lokalno skupnost, k ljudem, katerim služi," je navedla.

"Izpolnili smo torej vse, kar smo obljubili javnosti in smo lahko sami storili na ministrstvu," je navedla.

Za uspešno nadaljevanje dela pa je nujno zagotoviti kontinuirano, strokovno in visoko profesionalno vodstvo policije, je dodala. Ocenjuje namreč, da je odločitev, da policija daljši čas nima stabilnega vodstva, pravzaprav poskus njene destabilizacije.

"Tvoja odločitev, da mojemu predlogu za imenovanje Boštjana Lindava za poln mandat na mesto generalnega direktorja policije ne slediš, je brez primere v zgodovini policije in po mojem mnenju predstavlja oviro za učinkovit razvoj sistema," je navedla in dodala, da enako velja za zadrževanje imenovanja Slavka Koroša na mesto direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge.

Po informacijah, ki jih je pridobila TV Slovenija, ima ministrica Tatjana Bobnar tudi povabilo v urad novoizvoljene predsednice republike Nataše Pirc Musar, kjer bi lahko postala svetovalka za nacionalno varnost.

"Se ve, kdo vodi policijsko upravo Nova Gorica"

Zapisala je, da kot ministrica želi delovati z ekipo, ki jo izbere sama, odrekanje te možnosti pa ocenjuje za obliko političnega pritiska. Med konkretnimi primeri, ki jih razume kot politični pritisk, je navedla še stališče Goloba, da je do neimenovanja Lindava prišlo, ker z ministrico nista uresničila pričakovanj o čiščenju policije. Omenila je še izjave v medijih iz vrst Gibanja Svoboda in SMS, ki ga je prejela od njene predstavnice za odnose z javnostmi Vesne Vuković, v katerem je izrazila dvom o tem, ali bo preiskava strganih plakatov stranke v Novi Gorici izvedena korektno, saj da "se ve, kdo vodi policijsko upravo Nova Gorica".

Tatjana Bobnar v dopisu Golobu navaja še, da je demokratična policija, ki deluje zgolj na podlagi prava in stroke, predpogoj svobode ljudi. "Prejšnja vlada je policiji naredila veliko škode (...) ugled policije je posledično drastično padel, ogrožena je bila svoboda ljudi, čemur so se ljudje uprli, ne nazadnje tako, da so izvolili oblast, ki jim je obljubila svobodo," je navedla.

A nova vlada se mora po njenih besedah zavedati, da "depolitizacije policije ne bo mogoče vzpostaviti zgolj z rušenjem tega, kar je policija postala pod prejšnjo vlado", je opozorila. "Gre za postopen, počasen, zlasti pa strokoven proces, ki ga mora izpeljati policija sama. Depolitizacije policije se ni mogoče lotiti s pristopi, ki so sprva pripeljali do politizacije," meni Bobnar, sicer tudi nekdanja generalna direktorica policije, in dodaja, da je to srž nesoglasja med njo in Golobom: "Drži, da se precej razhajava v pogledih tako na politične pritiske kot tudi na postopek depolitizacije policije."

Ocenjuje, da ji je bila odvzeta možnost, da bi s svojimi dejanji lahko utrjevala ugled pravne države. In tudi zato se je odločila, da odstopi.

Zapletlo se je pri imenovanju Lindava

Če bi Golob odstop ministrice za notranje zadeve sprejel, bi bila to prva zamenjava v aktualni vladi, ki je mandat nastopila 1. junija letos. Več sprememb ekipe bo sicer še po uveljavitvi novega zakona o vladi. Foto: BoBo
Če bi Golob odstop ministrice za notranje zadeve sprejel, bi bila to prva zamenjava v aktualni vladi, ki je mandat nastopila 1. junija letos. Več sprememb ekipe bo sicer še po uveljavitvi novega zakona o vladi. Foto: BoBo

Da obstaja možnost zamenjave na čelu ministrstva za notranje zadeve, je postalo jasno, potem ko ministrici za notranje zadeve Tatjani Bobnar ni uspelo izpeljati predloga za imenovanje Boštjana Lindava za generalnega direktorja policije s polnim mandatom. V izjavi za medije je ob tem v petek poudarila, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije. Pri tem stališču pa bo vztrajala, četudi bo zato izgubila ministrsko mesto, je napovedala.

Premier se je z njo sešel v ponedeljek. Po pogovoru je sporočil, da se "razhajata glede očitkov o politizaciji dela policije", in še isti dan prvega moža policije Lindava zaprosil za pojasnila, ali je kdor koli od ministrov, državnih sekretarjev in drugih funkcionarjev, vključno z ministrico za notranje zadeve, na policijo izvajal politični pritisk ali želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija, oz. vplivati nanje.

Z ministrstva za notranje zadeve so premierju posredovali pojasnila obeh – tako v. d. generalnega direktorja policije kot tudi notranje ministrice Tatjane Bobnar. Ona je v pismu predsedniku vlade zapisala, da bo po vrnitvi iz Bruslja podala odstopno izjavo, so potrdili na ministrstvu za notranje zadeve. Ministrica je v Bruslju na zasedanju ministrov za notranje zadeve, v Slovenijo pa se bo predvidoma vrnila v petek zvečer.

Poročilo ministrice naj bi bilo sicer splošno, poročilo Lindava, ki je označeno s stopnjo tajnosti, pa naj bi bilo zelo podrobno, vsebovalo pa naj bi tudi konkretna imena, kdo je v času mandata sedanje vlade izvajal pritiske na delo policije, poroča Večer.

Sajovic: Golob ima v sporu popolno podporo poslanske skupine

Borut Sajovic.  Foto: BoBo
Borut Sajovic. Foto: BoBo

Predsednik vlade Robert Golob ima popolno podporo poslanske skupine Svoboda v sporu z notranjo ministrico, je vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic dejal po seji poslanske skupine, na kateri je bil prisoten premier, ki jih je z nastalo situacijo zgolj seznanil. Poročila Tatjane Bobnar in prvega moža policije Lindava še niso videli, pravi.

Da je Bobnar ponudila odstop, Sajovicu ni bilo znano, saj da to ni bila tema današnjega sestanka poslanske skupine. "Zgodbo razumemo, podrobnosti pa še ne poznamo," je dejal Sajovic, a dejal, da podpirajo premierja in ohranjajo enotnost.

Poročila o vmešavanju politike v policijo, ki ga je od ministrice in v. d. generalnega direktorja policije Lindava zahteval Golob, še niso videli, pravi Sajovic. "Zagotovo si bo predsednik, kot vedno, vzel čas in vam povedal, kaj tam piše. Jaz tega ne vem," je dodal.

Tašner: Obžalujemo, da nista našla skupne rešitve

Matej Tašner Vatovec. Foto: BoBo
Matej Tašner Vatovec. Foto: BoBo

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec je v izjavi za medije poudaril, da v Levici dozdajšnje delo ministrice ocenjujejo kot pozitivno in strokovno. Zato "resno obžalujejo", da se predsedniku vlade in ministrici ni uspelo dogovoriti in najti skupne rešitve, za zagato, ki se je zgodila v zadnjih dneh.

Pozitiven znak pri delu ministrice je po oceni Vatovca predstavljala tudi takojšnja priprava na odstranitev vseh tehničnih ovir na meji s Hrvaško.

A odnosov znotraj koalicije po njegovi oceni ministričin odstop ne bo spremenil, saj ministrica prihaja iz kvote Gibanja Svoboda, je poudaril. Meni pa, da gre predvsem za neko nesoglasje, ki se je zgradilo med premierjem in notranjo ministrico.

Poročila o vmešavanju politike v delo policije, ki ga je od Bobnar in v. d. generalnega direktorja Lindava zahteval premier, sam ni videl. Pričakuje pa ga čim prej, "da bomo videli tudi argumente nasprotne strani".

Stališče Levice je, da politika ne bi smela imeti pristojnosti, da bi usmerjala in se vmešavala v delo policije, pri tem bodo vztrajali, je dejal. "Upamo, da ne bodo poročila, ki so bila zdaj pripravljena, pokazala nasprotnega," je dejal.

Polemike glede premierjeve zahteve

Pred volitvami so sicer v Gibanju Svoboda na vprašanje, ali bi zamenjali ljudi na ključnih mestih v varnostnih strukturah, odgovorili, da si zaposleni v varnostno-obrambnih ter zaščitno-reševalnih organih in službah zaslužijo strokovno, ne pa politično vodstvo. Napovedali so, da bodo zlorabe in škodljive vplive politike na institucije preprečevali z nadaljnjo profesionalizacijo in krepitvijo ustreznega civilnodružbenega nadzora.

Kot je za Radio Slovenija poročal Robert Škrjanc, se pri tem znotraj določenega kroga ljudi na notranjem ministrstvu poraja vprašanje, ali lahko predsednik vlade sploh neposredno zahteva poročilo od direktorja policije, in se pri tem sklicujejo na zakon o organiziranosti in delu v policiji, ki v 13. členu določa, da pisna poročila od direktorja policije lahko zahteva zgolj nadrejeni minister, torej Tatjana Bobnar. V kabinetu predsednika vlade medtem trdijo, da Golob Lindava ni spraševal o delu policije, pač pa o političnih pritiskih.

"Vlada mora dajati politične usmeritve posameznim ministrom"

Sorodna novica Lobnikar: Golobovo ravnanje je normalno. Žaberl: Odločitev vlade je nenavadna.

Podpredsednica Gibanja Svoboda in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je že v torek po seji poslanske skupine opozorila, da moramo ločevati med političnimi usmeritvami in političnem vmešavanju. Vsak minister je namreč dolžan voditi in organizirati delo ministrstva, ki ga vodi skladno s sprejeto politiko. "Vlada torej mora dajati politične usmeritve posameznim ministrom. Ministri pa so dolžni te usmeritve tudi udejanjati," je dejala. Politično vmešavanje pa je nekaj popolnoma drugega, torej da se vlada vmešava v posamezne konkretne zadeve ministrstva, to pa je nedopustno in lahko celo kaznivo, pravi predsednica DZ-ja. "Po informacijah, ki jih imamo, do političnega vmešavanja ni prišlo," je zatrdila. Zdaj bodo počakali na poročilo prvega policista, ali bodo zahtevali kaka dodatna pojasnila od ministrice, pa se v poslanski skupini še niso pogovarjali.

O sporu se je z Golobom v torek pogovarjal tudi koordinator Levice, minister Luka Mesec. O vsebini ni želel govoriti, si pa želi, da se ta stvar uredi in da se čim prej akterja med seboj pogovorita na ustrezen način. "To je pač spor med notranjo ministrico in predsednikom vlade, in prepustil bom, da se na tej ravni tudi razreši," je dejal. Na vprašanje o delu notranje ministrice je ponovil svojo oceno, da se mu zdi strokovna. "Njeno delo ocenjujem pozitivno," je navedel. Na vprašanje, ali bi morebiten odhod Bobnarjeve kar koli pomenil za odnose v koaliciji, pa je odločno odgovoril, da ne.

Tudi v koalicijski stranki SD so v torek delo ministrice ocenili kot strokovno in izrazili željo, da se spor čim prej razreši. "V poslanski skupini delovanje ministrice za notranje zadeve ocenjujemo kot dobro in ustrezno. Želimo si, da bi vsi akterji čim prej uskladili morebitna nesoglasja, saj je stabilnost izjemnega pomena za delovanje države," so zapisali.

Golob bo sprejel odstop Bobnarjeve