Notranja ministrica Tatjana Bobnar se je znašla v središču vse glasnejših ugibanj, da bi ob uveljavitvi sprememb zakona o vladi prišlo še do drugih menjav v Golobovi ministrski ekipi. Foto: BoBo/Borut Živulović
Notranja ministrica Tatjana Bobnar se je znašla v središču vse glasnejših ugibanj, da bi ob uveljavitvi sprememb zakona o vladi prišlo še do drugih menjav v Golobovi ministrski ekipi. Foto: BoBo/Borut Živulović

Premier Robert Golob je pogovor z notranjo ministrico Tatjano Bobnar omenil že na novinarski konferenci po srečanju s predsednikom Evropskega sveta. Na vprašanje, ali ministrica uživa njegovo zaupanje, je v kontekstu problematike migracij dejal, da z notranjo ministrico glede migracijske politike nikoli ni bilo nobenih razhajanj. Verjame, da je bilo na področju migracij celotno delovanje v zadnjih mesecih popolnoma ustrezno in da bo tudi naprej ustrezno. "Sva se pa sicer danes pogovarjala o marsičem, v marsičem imava različne poglede, ampak o tem bo sporočilo posredovano pozneje," je še dodal in se s tem izognil jasnemu odgovoru na vprašanje.

Iz kabineta predsednika vlade so pozneje poslali sporočilo za javnost, v katerem so zapisali, da sta premier in notranja ministrica na srečanju ugotovila, "da se strinjata v marsičem, razhajata pa se glede očitkov o politizaciji dela policije". Kot so dodali, se je predsednik vlade z namenom dodatne razjasnitve obrnil tudi na v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava. Pozval ga je, naj do srede pojasni, "kdo in kdaj je v času mandata te vlade izvajal politični pritisk nanj osebno ali na policijo in njene predstavnike".

Golob je Lindava zaprosil tudi za pojasnila, ali je kdor koli od ministrov, državnih sekretarjev in drugih funkcionarjev, vključno z ministrico za notranje zadeve, želel pridobiti informacije o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija, oz. vplivati nanje, so še sporočili iz njegovega kabineta.

Odnos med Golobom in Bobnarjevo se zapleta

Ministrica ni uspelo uresničiti predloga imenovanja Lindava s polnim mandatom

V zadnjih dneh so sicer vse glasnejša ugibanja, ali bi lahko ob uveljavitvi sprememb zakona o vladi sledile še druge menjave v ministrski ekipi. V središču teh se je znašla ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, ki ji na vladi ni uspelo izpeljati predloga za imenovanje Boštjana Lindava na mesto generalnega direktorja policije s polnim mandatom.

Sorodna novica Ministrica Bobnar: Politika se mora končati pred vrati generalnega direktorja policije

Po vnovičnem imenovanju Lindava kot v. d. generalnega direktorja je ministrica v izjavi za medije poudarila, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije. Pri tem stališču bo vztrajala, tudi če jo bo to stalo ministrsko mesto, je napovedala.

Lindav pa je minuli petek na vprašanje, če ima občutek, da od njega zahtevajo politični obračun v policiji, odgovoril: "Dejstvo je, da ves čas zagovarjamo vse kadrovske premike zgolj in samo na podlagi strokovnih argumentov, na podlagi tehtnih analiz, seveda v skladu z delovnopravno zakonodajo, in nikoli in nikdar tega načela ne bom prekršil."

Notranja ministrica na vladi ni uspela s predlogom za imenovanje Boštjana Lindava na mesto generalnega direktorja policije s polnim mandatom. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Notranja ministrica na vladi ni uspela s predlogom za imenovanje Boštjana Lindava na mesto generalnega direktorja policije s polnim mandatom. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Opozorila o tem, da bi bila menjava ministrice neutemeljena in nevarna

Na Forumu za demokracijo ob tem menijo, da bi bila menjava ministrice za notranje zadeve neutemeljena in nevarna. "Kot predstavniki civilne družbe in širše javnosti z veliko osuplostjo spremljamo dogajanje, ki ga smemo razumeti na način, kakor da predsednik vlade Robert Golob po nekaj mesecih mandata in ravnokar prestani interpelaciji v parlamentu izreka svojevrstno nezaupnico notranji ministrici Tatjani Bobnar," so zapisali na svoji spletni strani.

Dodali so, da se je "težko znebiti vtisa, da želi premier ob zavračanju imenovanja Boštjana Lindava na mesto generalnega direktorja policije disciplinirati ministrico, vedno močnejše pa so tudi govorice, da bi jo rad zamenjal". Kot so zapisali, jih dogajanje spominja na delovanje prejšnjega predsednika vlade Janeza Janše. Lindav naj bi bil po nekaterih ugibanjih namreč neprimeren zato, ker ni dovolj "počistil" s kadri prejšnje Janševe garniture.

"Najslabše, kar bi se lahko zgodilo, bi bilo, če bi Golob začel posnemati svojega predhodnika tam, kjer je to najmanj potrebno, pri čemer ni jasno, kakšno usodno napako naj bi ministrica zagrešila," so še zapisali v pismu, pod katero se je podpisalo več vidnih akademikov in predstavnikov civilne družbe.

Kot je za Televizijo Slovenija poročal Gregor Drnovšek, so podporo ministrici izrazili tudi v Sindikatu policistov Slovenije. Kot je dodal, bo usoda ministrice skoraj zagotovo znana še v tem tednu, precej pa bo odvisno prav od odgovorov Boštjana Lidava.

Golob od Lindava pričakuje pojasnila