Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Res se mi zdi neverjetno, da ta podatek še ni prišel v javnost – njena pot v New York je stala manj kot 6000 evrov. K temu nimam česa dodati. Če je največji problem v državi pot ministrice v New York za 6000 evrov, potem živimo v srečni državi," je predsednik vlade Robert Golob dejal v odgovoru na novinarsko vprašanje na tiskovni konferenci po seji sveta za obnovo po poplavah.

Sorodna novica Ministrica za javno upravo v New Yorku. Službeno udejstvovanje ali izlet tesnih sodelavk?

Sporna pot ministrice v New York

Novinarka TV Slovenija Evgenija Carl je poročala, da je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik julija odpotovala na konferenco o trajnostnem razvoju v New Yorku. Delegacija ministrstva je vključevala še štiri ministričine sodelavke in je v dveh tednih potrošila 33.000 evrov.

Glavne teme foruma so bile zagotovljen dostop do vode, čista energija, industrija, inovacije in infrastruktura, trajnostna mesta. Pa svet po covidu, razvoj manjših otočij, davčne reforme, staranje svetovne populacije, urbani razvoj, kmetijske teme. Zato se je zastavilo vprašanje, kaj so tam počele vodja direktorata za javno upravo Mateja Mahkovec, nekdanja novinarka in strokovnjakinja za odnose z javnostmi Nika Benedik, namestnica generalnega sekretarja in nekdanja poslanka več strank Maja Dimitrovski in vodja sektorja za analize in razvojno načrtovanje Simona Hočevar. Ministrstvo je pojasnilo, da so "delovna področja visoko usposobljenih uslužbenk, ki opravljajo najzahtevnejša dela, povezana s tematiko zasedanja".

Sorodna novica Z ministrico poleg sodelavk v New York potoval tudi mož

Zakaj pa so leteli čez ocean na konferenco, katere smisel je ravno trajnostni razvoj, če pa so bila predavanja na voljo prek spleta? Ministrica je za STA pojasnila, da je imela prispevek. Poleg tega je konferenca namenjena dejanskim udeležencem v živo, videoprenos pa je namenjen svetovnemu občinstvu.

Z ministrico je potoval tudi mož. Na ministrstvu pravijo, da si je pot plačal sam. TV Slovenija je preverjala tudi informacije, da so pred odhodom na ministrstvu spreminjali vozovnice za dražje, ker je ministrica želela sedeti z možem v isti vrsti. Ministrstvo je to zanikalo, rekoč, da je bil razlog za menjavo napaka službe, ki je potrjevala vozovnice, in prekratek čas za prestop na čezoceanski polet.

Podrobneje v dveh člankih novinarke Evgenije Carl (povezavi desno).