Sodniške plače od leta 2012 zaostajajo za rastjo povprečne plače v državi, kar je ugotovilo tudi ustavno sodišče in s tem pritrdilo sodniškemu svetu, da je kršeno načela delitve oblasti. Foto: Shutterstock
Sodniške plače od leta 2012 zaostajajo za rastjo povprečne plače v državi, kar je ugotovilo tudi ustavno sodišče in s tem pritrdilo sodniškemu svetu, da je kršeno načela delitve oblasti. Foto: Shutterstock

Potem ko je ustavno sodišče prejšnji teden soglasno odločilo, da so plače sodnikov prenizke, ker ne zagotavljajo sodnikove neodvisnosti, in so zato neustavne, se je na odločitev odzvala tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Kot je dejala za Televizijo Slovenija, je odločba ustavnega sodišča pričakovana. Dodala je, da sicer prihaja v času, ko so v okviru pogajanj o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju s sodniki in tožilci že dosegli dogovor o plačah. Vlada bi lahko po navedbah ministrstva že v tem tednu potrdila dosežen dogovor, s čimer bo omogočena uresničitev odločbe v roku šestih mesecev, ki ga je postavilo ustavno sodišče.

Vpliva ustavne odločbe na druga pogajanja v javnem sektorju ob tem ne pričakuje. "Ta ustavna odločba na nekaj mestih zelo podrobno opiše, zakaj je ta situacija neustavna, pa tudi, zakaj primerjava javnih uslužbencev s funkcionarji ni primerna in kako so javni uslužbenci v tem obdobju pridobivali v plačnih razredih, medtem ko so vsi funkcionarji, tudi sodniki, zaostajali," je poudarila.

Sorodna novica Ustavno sodišče: Ureditev sodniških plač je neustavna, plače so prenizke

Sodniške organizacije odločitev ustavnega sodišča pozdravljajo, je za Radio Slovenija dejal Andrej Ekart, vodja posvetovalne skupine sodnikov, ki koordinira Slovensko sodniško društvo, vrhovno sodišče in sodni svet. "Ustavno sodišče je pritrdilo našim zatrjevanjem, da je obstoječa zakonska ureditev neskladna z ustavo, ker ne obstaja noben učinkovit mehanizem za usklajevanja plač sodnikov z rastjo življenjskih stroškov. Nazadnje je sodišče pritrdilo našim argumentom, da je kršeno načelo delitve oblasti, zato ker sodniške plače v bistvenem zaostajajo za plačami poslancev," je dejal.

Sodniške plače so neposredno povezane s tožilskimi, zato tudi v posvetovalni skupini za odpravo plačnih nesorazmerij pri vrhovnem državnem tožilstvu pozdravljajo odločitev ustavnega sodišča. Kot je za Radio Slovenija pojasnila vodja skupine Mirjam Kline, je kršena tudi materialna neodvisnost, za katero pa sredstva v zadnjih letih niso bila zagotovljena, čeprav so sodniki in tožilci močno omejeni pri prejemanju dodatnih prejemkov. "Imamo eno izmed najstrožjih omejitev pri kakršnih koli obstranskih zaslužkih, zato seveda pričakujemo, da se bo tudi ta omejitev poznala pri usklajevanju naših plač," je poudarila.

Plačni dogovor s sodniki še ta teden