Golob in Plenković med poletom v Moldavijo. Foto: Twitter/Andrej Plenković
Golob in Plenković med poletom v Moldavijo. Foto: Twitter/Andrej Plenković

"Hvala slovenskemu predsedniku vlade Robertu Golobu za gesto. Skupaj sva odpotovala na vrh Evropske politične skupnosti v Moldavijo, kjer bomo razpravljali o političnih in varnostnih izzivih, s katerimi se spopada Evropa, in potrdili nadaljnjo podporo Ukrajini," je na Twitterju ob fotografiji z Golobom na letalu zapisal Plenković. Ob tem je dodal, da gradita "dobre sosedske in prijateljske odnose".

Voditelji 27 članic EU-ja, 20 drugih evropskih držav in predsedniki vseh treh osrednjih institucij EU-ja naj bi se na pogovorih v Moldaviji po napovedih osredinili na mir in varnost, energetsko odpornost in zeleni prehod ter povezljivost v Evropi.

Pomemben del razprave bosta zaznamovali vojna v Ukrajini in z njo povezana energetska kriza v Evropi.

Skupna potovanja politikov sicer niso nič novega. Zaradi tehničnih težav falcona je namreč v začetku maja predsednica republike Nataša Pirc Musar po kronanju Karla III. iz Londona domov odpotovala s slovaškim vladnim letalom. Iz Bratislave pa se je nato v Ljubljano peljala z avtomobilom.

Letalo – takrat hrvaško – sta si februarja lani na poti iz Bruslja delila tudi nekdanji predsednik slovenske vlade Janez Janša in Plenković, ki sta pot takrat izkoristila tudi za "izmenjavo pogledov na številne dvostranske in mednarodne teme".