Premier Robert Golob je sprejel direktorja Judovskega kulturnega centra Roberta Waltla. Foto: Judovski kulturni center
Premier Robert Golob je sprejel direktorja Judovskega kulturnega centra Roberta Waltla. Foto: Judovski kulturni center

Golob in Waltl sta se srečala v znak spoštovanja do vseh žrtev holokavsta in kot "izraz predanosti ohranjanju spomina na to temno obdobje zgodovine", so navedli v kabinetu predsednika vlade in dodali, da so si slovenski interniranci v nacističnih taboriščih delili tragične usode Judov in drugih skupnosti v Evropi.

Strinjala sta se, da naj bo trpljenje žrtev, ki je "globoko zakoreninjeno v našem kolektivnem spominu, opomin sedanjim generacijam, da se bodo v teh zahtevnih časih sposobne upreti skušnjavam nestrpnosti".

"V Sloveniji moramo pokazati, da smo kot zreli posamezniki in državljani sposobni spoštljivega, strpnega in dostojanstvenega dialoga, ne glede na naše politične, verske, etnične in druge razlike, ki so naše bogastvo. S tem dajemo svoj prispevek k mirnemu sožitju in kažemo spoštovanje do trpljenja, ki so ga prestale prejšnje generacije v času fašizma in nacizma," so po srečanju sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Ob srečanju sta spregovorila tudi o izraelski invaziji v Gazi in zatrdila, da se zavzemata za prekinitev spopadov v Gazi in začetek mirovnih pogajanj, ki bodo vodila v rešitev dveh držav, Izraela in Palestine.