Sara Štiglic. Foto: X Sara Štiglic
Sara Štiglic. Foto: X Sara Štiglic

Odločitev predsednice republike Nataše Pirc Musar, da prekine sodelovanje s Saro Štiglic, članico svojega Mladinskega posvetovalnega odbora, ker je odstranjevala zastavice, ki so jih na Kongresnem trgu postavili zagovorniki prepovedi splava, je bila deležna številnih protestnih odzivov v javnosti, še več pa na družbenih omrežjih.

Predsednica republike se je na številne kritike odzvala na družbenem omrežju X, da je plaz kritik na njeno odločitev čezmeren. "Če bi pri nas razumeli Evelyn Beatrice Hall 'Ne odobravam tega, kar govoriš, toda do smrti bom branila tvojo pravico, da to poveš,' potem bi bil 'aktivizem' gdč. Štiglic in tistih na drugi strani, ko zažigajo, denimo, mavrične zastave, splošno nesprejemljiv. Svoboda izražanja pač ne pozna 'naših' in 'njihovih'," je zapisala Pirc Musar.

Odzval se je tudi premier Robert Golob, ki je podprl aktivizem Sare Štiglic. "Postaviti se za temeljne svoboščine, kot je odločanje o rojstvu svojih otrok, je dejanje poguma in odraz razumevanja demokratičnih vrednot v naši družbi. Mladi imajo svoje načine izražanja stališč, in prav je, da jih pri tem podpremo," je sporočil na omrežju X.

Odstopila dva člana posvetovalnega odbora

Zaradi odločitve predsednice republike je v sredo odstopil tudi član njenega Mladinskega posvetovalnega odbora Vid Čeplak Mencin, v četrtek pa tudi Luka Hiti. V odboru tako ostaja le še Lucija Karnelutti.

Sankcija urada predsednice republike

V ponedeljek so člani civilne iniciative Pohod za življenje na Kongresnem trgu v Ljubljani z zastavicami opozarjali na umrle otroke v postopkih splava. Skupina deklet je zastavice nato protestno odstranila. Med njimi je bila tudi članica predsedničinega Mladinskega posvetovalnega odbora Sara Štiglic. Zaradi omenjenega dogodka so sodelovanje s Kajo Štiglic v uradu predsednice republike prekinili.

Sorodna novica Pirc Musar: Pravico do svobode govora ima vsak, če se še tako ne strinjamo z njim

"Kje sem si postavila mejo v dialogu? Če nekdo organizira shod, tam izrazi svoje mnenje, se mi zdi nekulturno, da se v ta prostor poseže na način, da vnesemo konflikt. Ne vstopajmo na dvorišče nekoga, če ima tam pravico jasno in glasno povedati svoje mnenje," je med drugim svojo odločitev pojasnila predsednica republike.

Sara Štiglic je svojo razrešitev komentirala, da je razrešitev pač odločitev predsednice. "Moja odločitev pa je, da bom vedno, ne glede na to, ali bom morda ogrozila svoj položaj, delovno mesto, celo življenje, stala na strani žensk, človekovih pravic in zatiranih družbenih skupin. Moje telo, moja odločitev," je zapisala na X-u in poudarila, da groženj, ki jih je med akcijo prejemala sama, ni obsodil nihče.