Predsednica Nataša Pirc Musar je prekinila sodelovanje s Saro Štiglic. Foto: X Sara Štiglic
Predsednica Nataša Pirc Musar je prekinila sodelovanje s Saro Štiglic. Foto: X Sara Štiglic

V ponedeljek so člani civilne iniciative Pohod za življenje na Kongresnem trgu v Ljubljani z zastavicami opozarjali na umrle otroke v postopkih splava. Skupina deklet je zastavice protestno podrla (posnetek v pripetem tvitu desno). Med njimi je bila tudi članica predsedničinega mladinskega posvetovalnega odbora Sara Štiglic, zato so po navedbah urada sodelovanje z njo sporazumno prekinili.

Nataša Pirc Musar med izjavo za javnost. Foto: Zajem zaslona
Nataša Pirc Musar med izjavo za javnost. Foto: Zajem zaslona

"Kot predsednica RS moram paziti na to, da je raven komunikacije v družbi na najvišji mogoči ravni. Sem velika zagovornica pravice do splava. Sem izjemna podpornica mladih, mladinskega aktivizma. Od članice posvetovalnega telesa za mlade pričakujem, da bodo z menoj delili skrb za kulturni dialog. Tudi če se o določeni temi ne strinjamo, sem prepričana, da nestrinjanje lahko izrazimo na dostojen način," je v uvodu v izjavi za javnost povedala predsednica Nataša Pirc Musar.

"Kje sem si postavila mejo v dialogu? Če nekdo organizira shod, tam izrazi svoje mnenje, se mi zdi nekulturno, da se v ta prostor poseže na način, da vnesemo konflikt. Ne vstopajmo na dvorišče nekoga, če ima tam pravico jasno in glasno povedati svoje mnenje," je opozorila na pravico do svobodnega izražanja, ki je prav tako kot pravica do splava zapisana v ustavi.

Predsednica je spomnila na petkove kolesarske protivladne proteste in na to, da je takrat opozarjala, da imajo protestniki pravico zbiranja in izražanja svojega mnenja. "Takrat sem prejemala kritike z desnega političnega pola," je spomnila.

Odstopil še en član, dva se še odločata

V podporo Sari Štiglic je odstopil še en član mladinskega sveta, Vid Čeplak Mencin, informacijo glede morebitnega odstopa preostalih dveh članov pa še čakajo, je potrdila predsednica, ki si želi, da bi mladinsko posvetovalno telo delovalo naprej.

Pirc Musar: Svobodo govora ima vsak, če se še tako ne strinjamo z njim

V soboto se napoveduje nov Pohod za življenje, aktivisti pogosto govorijo o splavu kot o umoru, o ženskah kot o morilkah. Je to primerno? "Ne, menim, da bi vsak državljan in državljanka morala varovati pravice, ki so zapisane v ustavo. Govorimo o temeljni človekovi pravici do svobodnega rojevanja otrok. A tukaj govorimo o svobodi govora, ki jo ima vsak, pa če se še tako ne strinjamo z njim. Pravica do svobode izražanja je temelj demokracije. Na to, da se govori, da gre za umore otrok, težko pristajam in sama ne mislim tako," je na novinarsko vprašanje odgovorila predsednica.

Tako kot ustavno pravico do splava moramo tudi ustavno pravico do svobode izražanja varovati. "Če se še tako ne strinjamo z njimi, jim moramo dovoliti povedati njihovo mnenje. Pravica do svobode izražanja je temelj vsake demokracije. Če bomo v pravico do izražanja na javnih mestih posegali na način, ki povzroča konflikt, to ne bo dobro za demokracijo," je sklenila Pirc Musar.

Na vprašanje, ali je podlegla pritiskom javnosti, je odgovorila, da ni človek, ki bi podlegal pritiskom drugih. "Želela sem s tem postaviti mejo sebi, saj moram s svojimi sodelavci deliti iste vrednote. S Saro sva se razšli na lep način in prosila sem jo, naj svoj aktivizem nadaljuje, saj gre za njeno odločitev," je nadaljevala.

"Vse, ki hodijo provocirat na Parade ponosa, prav tako pozivam, naj tega ne počnejo. Tudi zanje velja enako," je sklenila predsednica.

Sara Štiglic. Foto: X Sara Štiglic
Sara Štiglic. Foto: X Sara Štiglic

"Vedno bom stala na strani žensk, človekovih pravic in zatiranih"

"Razrešitev je odločitev predsednice. Moja odločitev pa je, da bom vedno, ne glede na to, ali bom morda ogrozila svoj položaj, delovno mesto, celo življenje, stala na strani žensk, človekovih pravic in zatiranih družbenih skupin. Moje telo, moja odločitev," je Sara Štiglic zapisala na X-u.

"Šlo je za simbolno akcijo odstranjevanja zastavic, ki niso bile poškodovane, mislim, da nisem naredila ničesar spornega, in stojim za tem. Če bi danes lahko ponovila, bi ponovila enako," je za TV Slovenija povedala Štiglic.

Kot je v izjavi za medije še pojasnila Štiglic, so se naključne mimoidoče odločile, da bodo "na nežen način pokazale nestrinjanje" s poskusom kratenja osnovne pravice žensk – ta je zapisana v ustavo –, ki se jim je zdel nepošten.

Zaveda se, da bi nestrinjanje lahko izrazile tudi drugače. "Zdelo se nam je udarneje, močneje to, da se v tistem specifičnem trenutku odzovemo in to tam na kraju samem obsodimo," je dejala, čeprav je bila "nežna akcija" na koncu videti kot vandalizem, priznava. A bi jo še enkrat ponovila, dodaja.

Štiglic: Groženj, ki sem jih prejela, ni obsodil nihče

Štiglic je dejala, da groženj, ki jih je med akcijo prejemala sama, ni obsodil nihče. "Pravica do svobode izražanja ima neke omejitve, ni neskončna, in ko s svojim izražanjem poskušaš posegati v mojo temeljno človekovo pravico, je zame to konec zgodbe," je dejala.

Predsedničino odločitev sprejema. "Ne zdi se mi, da sem v funkciji, kjer bi lahko predsednici države solila pamet, ali se je prav odločila ali ne," je dejala Štiglic. Dodala je, da bo vedno brezpogojno stala na strani žensk, zatiranih, na strani človekovih pravic. "Ne glede na to, kaj to pomeni zame, za mojo kariero, funkcijo, celo za moje življenje," je dejala.

Predsednica izključila aktivistko Saro Štiglic

Pirc Musar: Splav je ustavna pravica

V uradu predsednice so sicer poudarili, da je stališče predsednice Pirc Musar do pravice do umetne prekinitve nosečnosti jasno in javno znano. "Pravica do splava je ustavna pravica, ki jo bo predsednica republike vedno neomajno podpirala. Zato stališč organizatorjev Pohoda za življenje 2023 ne podpira," so zapisali.

Predsednica je že vse od napovedi kandidature za ta položaj zagovornica spoštljivega dialoga vedno in povsod in pri tem ne deli na tiste, ki so ji svetovnonazorsko bližje, in tiste, ki imajo drugačne poglede. Dosledno zagovarja načelo, da morajo politiki pri opozarjanju na sovražni govor začeti pri sebi in biti zgled, so zapisali v uradu.

Mladinski posvetovalni odbor, ki sicer predstavlja neposreden komunikacijski kanal med predsednico in mladimi, bo v spremenjeni sestavi deloval še naprej in pripomogel, da bodo predsedničine odločitve in mnenja temeljili na širokem spektru stališč in bodo resnično predstavljali mnenja in skrbi mladih. To vodi k učinkovitejšim in uspešnejšim politikam ter omogoča širše in dolgoročno delovanje, so še dodali v uradu predsednice.

Nika Kovač: Zastavice na Kongresnem trgu so nasilje

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je v odzivu zapisala, da je pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok ustavno zagotovljena svoboščina. Ob tem je po njenih navedbah pomembno, da na osebo ob sprejemanju te odločitve nihče ne pritiska. Nika Kovač takšne pritiske opredeljuje kot "tiho in sistematično nasilje". Kot primere je navedla molitve pred bolnišnico in oglase. "Nasilje so tudi zastavice na Kongresnem trgu," je zatrdila direktorica inštituta. Zapis je končala z besedami, da predsednica države o tem ne govori in omenja samo "nespoštljivo komunikacijo" deklet, medtem ko "tiho in sistematično nasilje majhne skupine ljudi ostaja".

Levica močno podpira akcijo za obrambo pravic žensk

Na odločitev kabineta predsednice republike Pirc Musar se je odzvala tudi koalicijska stranka Levica, ki je navedla, da se jim zdi odločitev predsednice zgrešena, Sari Štiglic pa izražajo vso podporo in poudarjajo, da podpirajo akcije za obrambo temeljnih pravic.

Nika Kovač. Foto: BoBo
Nika Kovač. Foto: BoBo

"Različni dogodki pod skupnim imenom Pohod za življenje, med drugim nedavna postavitev zastavic na Kongresnem trgu in napovedani sobotni pohod po ljubljanskih ulicah, so naperjeni proti pravici žensk o svobodnem odločanju o rojstvu otrok in lastnem telesu. Pohod za življenje je le eden od izrazov nestrpnosti v naši družbi – nestrpnosti do žensk, nestrpnosti do skupnosti LGBTQ, nestrpnosti do marginaliziranih družbenih skupin. Nestrpnosti, ki se v skrajni obliki izraža tudi v fizičnem nasilju – naj spomnimo, lani je bilo v Sloveniji umorjenih 13 žensk, dvakrat več kot leto prej," so med drugim poudarili v Levici.

"Širjenje nestrpnosti s ciljem odvzema težko priborjenih pravic žensk, s čimer želijo mračnjaški deli družbe ženske potisniti globoko v preteklost, v čas pred koncem druge svetovne vojne, ko si je patriarhalni sistem prilaščal telesa in življenja žensk – to je bistvo Pohoda za življenje," so še dodali.