Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Včeraj smo končali medkoalicijsko usklajevanje. Pripravili smo 100 milijonov evrov vreden sveženj, ki ga bomo namenili upokojencem," je na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, ki ga organizira Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS), dejal predsednik vlade Robert Golob. Kot je pojasnil, sveženj zajema štiri ukrepe.

Kot prvi ukrep je za 1. november napovedal predčasno uskladitev pokojnin za 1,8 odstotka. "Zato, da izpolnimo obljubo, da imamo minimalno zajamčeno pokojnino 700 evrov pred koncem leta," je dejal Golob.

V okviru drugega ukrepa se vpeljuje institut zagotovljene vdovske pokojnine za vse vdove ali vdovce, ki imajo poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do svoje predčasne, starostne ali invalidske pokojnine, ki bo znašala toliko kot zagotovljena starostna pokojnina, so pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve. "S tem ukrepom želi vlada zmanjšati tveganje socialne izključenosti za te skupine prebivalstva, ki spada med ranljivejšo. Sprememba bo stopila v veljavo s 1. januarjem 2024," so napovedali na ministrstvu. Torej bodo, glede na prvi ukrep, vse vdove in vdovci prejemali najmanj 700 evrov. Ukrep bo po Golobovih besedah zajel okoli 10.000 posameznikov.

Tretji ukrep je namenjen invalidom, pri čemer bo delo za krajši čas vrednoteno enako kot za polni delovni čas. Ko se to zgodi, se jim po aktualni zakonodaji zniža tudi odmera za pokojnino. "To bomo s 1. januarjem spremenili. Za zdaj za vse, ki se bodo upokojevali od tega časa. Njim se bo odmera štela, kot bi delali polni delovni čas," je dejal Golob. "Z naslednjim letom se bo pri odmeri pokojnine kot osnova upošteval dohodek, ki bi ga prejemali, če bi delali za polni delovni čas. Ukrep bo veljal za invalide, ki se bodo upokojevali od 1. januarja 2024," so pojasnili na ministrstvu.

Zadnji ukrep, ki bo imel po premierjevih besedah najdaljnosežnejše posledice, se nanaša na božični dodatek oziroma zimski regres. Obračunan bo v enakih razredih kot letni dodatek, ki bo izplačan v juniju, znesek pa bo nižji, po Golobovih besedah bo znašal 40 odstotkov letnega dodatka. "Izplačan bo še v času božiča, da boste lahko še toliko bolj uživali v medgeneracijskem sožitju. Kar je tudi bistvo življenja," je zbranim dejal premier Golob.

Zimski regres in uskladitev pokojnin predvideva že dopolnilo koalicije k noveli zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024.

Ministrstvo spomnilo na številne druge ukrepe v prid upokojencem

"Vlada je sicer do zdaj sprejela ukrepe v obliki enkratnih transferjev, kontroliranih cen, predčasne prilagoditve višine pokojnin z inflacijo in znižanja davkov, s katerimi smo blažili tudi vpliv energetske in prehranske krize ter inflacije zlasti na ranljive skupine prebivalstva," so spomnili na ministrstvu.

Dodali so, da so se v novembru in decembru 2022 začasno dvignile pokojnine in nadomestila iz invalidskega zavarovanja v višini 4,5 odstotka, konec februarja 2023 pa so upokojenci prejeli za 5,2 odstotka višje pokojnine s poračunom za januar 2023 v skladu s sistemskim zakonom. "Šlo je za najvišjo posamično uskladitev pokojnin v zadnjih desetih letih, vse od začetka veljavnosti pokojninske novele, od leta 2013. Za to uskladitev bo na letni ravni izplačanih več kot 330 milijonov evrov," so povzeli.

V letu 2022 je vlada za izplačilo letnega dodatka namenila 166 milijonov evrov, v letu 2023 pa je za letni dodatek načrtovanih 171 milijonov evrov, skupaj z "zimskim regresom" torej 240 milijonov evrov. Prejemniki pokojnin, ki so upravičeni do varstvenega dodatka ali denarne socialne pomoči, so prejeli tudi energetski dodatek v višini 200 evrov, so še navedli na ministrstvu.

Sušnik ni zadovoljen z uskladitvijo pokojnin

Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Janez Sušnik je izrazil presenečenje, da se bo vpeljala "božičnica", saj da je to nekaj novega. Pozdravil pa je ukrepe za invalide in za tiste, ki prejemajo vdovske pokojnine.

Sušnik je sicer pričakoval višji odstotek uskladitve pokojnin. Kot je pojasnil, so predlagali uskladitev za najmanj 3,5 odstotka, kot je že februarja vladi predlagal tudi svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). Vendar je po njegovih besedah vlada dala prednost vdovskim pokojninam in invalidom ter sredstva razdelila na različne ravni. Napovedana višina, torej 1,8 odstotka, po njegovih navedbah ne bo zadovoljila upokojencev, "ker je inflacija previsoka".

Premier Golob in predsednik ZDUS-a Sušnik na odprtju dogodka Dnevi medgeneracijskega sožitja. Foto: Daniel Novakovič/STA/Vlada RS
Premier Golob in predsednik ZDUS-a Sušnik na odprtju dogodka Dnevi medgeneracijskega sožitja. Foto: Daniel Novakovič/STA/Vlada RS

Predsednik ZDUS-a je tudi opomnil na lansko visoko letno inflacijo in na to, da se tudi letos stvari močno dražijo. "Upam, da bo razum prevladal, da bo ta socialni sveženj toliko ovrednoten in za tiste, ki so res pomoči potrebni," je dejal in spomnil, da so v času pretekle vlade tisti z nizkimi pokojninami sveženj pomoči dobili trikrat.

Obenem meni, da je november za usklajevanje pokojnin zelo pozen, da bi se to lahko zgodilo takoj po dopustih, kar da je ministrom tudi povedal. "Vendar kaže, da jim finance ne dopuščajo," je dodal. "Mislim, da če bo gospodarska rast nekoliko boljša, da se še da kakšna stvar premakniti," je še dejal Sušnik, ki po osmih letih mandata odhaja z mesta predsednika ZDUS-a. Volitve njegovega naslednika bodo prihodnji mesec.


"Nismo zadovoljni, smo razočarani"

Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Predsednica Sindikata upokojencev Slovenije Frančiška Ćetković je svoj pogled na predlog podala v pogovoru za Odmeve z voditeljico Tanjo Starič.

Premier je danes napovedal 100 milijonov evrov za potrebe upokojencev, božičnico, popravek vdovskih pokojnin. To zadnje podpirate, ne pa tudi vseh ukrepov. Zakaj?
Mi smo že pred časom skupaj z ZDUS-om dali zahteve oziroma predlog za uskladitev pokojnin v vrednosti 3,5 odstotka in za en odstotek, ki nam ga je nekdanja Janševa vlada vzela, ker je pač samovoljno zmanjšala odstotek uskladitve ne glede na sistemska določila. Z današnjim povedanim predsednika vlade nismo zadovoljni. Smo razočarani. Reči moram, da je spet prišlo do komunikacijskega šuma. Ko je on govoril, smo vsi razumeli, da gre za redno predčasno uskladitev pokojnin s 1. 11. v vrednosti 1,8 odstotka in – tako so dejali – potem bo ta zagotovljena pokojnina, ki danes znaša 687 evrov, 700 evrov. Potem je na okrogli mizi minister Luka Mesec drugače govoril. In zdaj, ko beremo, kar je bilo poslano v državni zbor kot pobude poslanskih skupin, vidimo, da ne gre za nobeno uskladitev. Gre za dodatek v vrednosti 1,8 odstotka na pokojnino za mesec november in december, tako kot je lani bilo 4,5 odstotka. Torej, v januarju bodo pokojnine znova v istem znesku kot oktobra. Redna uskladitev pa bo seveda v februarju. To pomeni, da tudi zagotovljena pokojnina januarja ne bo 700 evrov, ampak 687 evrov. Prav gotovo se pa bo zvišala z redno uskladitvijo v februarju. To je torej predlog, s katerim res ne moremo biti zadovoljni in nad njim nismo navdušeni. Z ZDUS-om smo se zmenili, da bomo skupaj vztrajali pri naših predlogih. Pričakujemo, da nas bodo poslanci poslušali, da vendar v tem času inflacije moramo uskladiti pokojnine, saj je izredna uskladitev namenjena temu, da na neki način čuvamo realno vrednost pokojnin.

Kaj pa božičnica?
Božičnica je tudi veliko razočaranje. Mi smo že lani avgusta predlagali trinajsto pokojnino, ki bi bila enaka višini povprečne pokojnine za vse prejemnike pokojnin. Zdaj pridejo s predlogom 40 odstotkov letnega dodatka, spet pet ali šest razredov. Letni dodatek je že tako povožen sistemski zakon s temi več razredi. Veliko krivic se dela. Več je razredov, veliko ljudi lahko zaradi enega evra dobi nižji dodatek. Ta božičnica ni nobena vesela novica.

Podrobno ste povedali, kaj vse vas moti. Kaj pa zdaj? Če prav razumem, dopuščate možnost, da je prišlo do komunikacijskega šuma. Kaj predlagate? Se boste sešli z vlado, poklicali poslance?
Tako je. Takoj jim bomo pisno napisali, kaj menimo, in prosili za razgovor.


Golobove obljube deležne pozitivnih odzivov med politiki

Predsednik SDS-a Janez Janša je v izjavi ob robu seje DZ-ja dejal, da koalicija z vloženim amandmajem k noveli zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024 predlaga izplačilo zimskega dodatka upokojencem oz. božičnice, kar pozdravlja, a opozarja, da gre zgolj za 40 odstotkov letnega dodatka, "kar je v denarju tam med 60 in 200 evri, kar je absolutno premalo". "Za obliž", kot pravi Janša, je predlagan podoben manever kot lani, ko so se za dva meseca povečale pokojnine za nekaj več kot štiri odstotke, zdaj se predlaga enako za november in december, a zgolj za 1,8 odstotka. "Če upoštevamo inflacijske napovedi za letošnje leto, če damo skupaj vse te dodatke in to dvomesečno povišanje, to vse skupaj ne doseže tega, kar bo upokojencem vzela inflacija. Se pravi, je to en tak malo krepkejši blažev žegen," je dejal.

V SDS-u bodo najverjetneje predlagali spremembo amandmaja, da se za božičnico izplača zimski dodatek oz. božičnica upokojencem v vrednosti letnega dodatka. "To bi mogoče še kaj pomenilo," ocenjuje Janša. "Kar se tiče pa tiste uskladitve za 1,8 odstotka, tega upokojenci z nizkimi pokojninami niti opazili ne bodo in je to še slabša šala, kot so bili tisti štirje odstotki lani," je menil.

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec Golobovo obljubo upokojencem razume kot zavezo. "Dejstvo je, da so upokojenci bili eden od segmentov populacije v tej državi, ki je v tem prvem letu najmanj dobil, čeprav je bil zelo verjetno najbolj pod udarom vseh okoliščin, od inflacije do preostalega," je dejal in dodal, da je to "absolutno neki pomemben korak". "Mislim, da za to zavezo tudi stojimo in da bo uresničena," je menil in ocenil, da je čas, da se v koaliciji posvetijo temu, kako izboljšati pokojnine, saj gre za najranljivejšo populacijo. Zapletov z obljubami, kot pri sodnikih, ne pričakuje. "Sodniki so ne nazadnje funkcionarji v tej državi z zelo visokimi plačami, mislim, da je prav in pravično, da se upokojencem to zagotovi," je dejal in dodal, da so amandmaji navsezadnje tudi koalicijsko usklajeni.

V SD-ju so navedli, da so podpisali predlog za zimski letni dodatek za upokojence, da zagotovijo dostojno življenje upokojencev, ki ob naraščanju življenjskih stroškov vse težje živijo. "Prepričani smo, da je to prvi, a ne edini korak pri urejanju problematike (pre)nizkih pokojnin in posledično slabšega socialnega statusa velikega števila upokojencev," so še dodali.

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je dejala, da bodo o premierjevi obljubi upokojencem govorili še na seji poslanske skupine in v okviru sprejetja oz. obravnave rebalansa proračuna na seji DZ-ja. "Pozdravljam to njegovo obljubo, upokojenci si seveda zaslužijo višje pokojnine, dostojnejše in kakovostnejše življenje," je dejala in dodala, da premierja podpira.

Dogodek, namenjen promociji pozitivne podobe staranja

Tokratni Dnevi medgeneracijskega sožitja, ki so se danes začeli v Ljubljani, se bodo osredinili na aktualne družbene izzive, ki zadevajo mlade in starejše. Na dvodnevnem dogodku bodo med drugim govorili o ohranjanju vitalnosti in aktivnem staranju ter pokojninski in zdravstveni reformi, so sporočili iz ZDUS-a

Z dogodkom Dnevi medgeneracijskega sožitja želijo upokojenska društva promovirati pozitivno podobo staranja, odpravljati predsodke in stereotipe o starosti, spreminjati družbeno miselnost ter spodbujati vključenost in sožitje generacij. Pozdravne nagovore na dogodku so imeli predsednik ZDUS-a Janez Sušnik, minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in predsednik Medgeneracijske koalicije Slovenije Simon Trussevich.

V okviru dogodka bo tudi okrogla miza glede pokojninske reforme in srečanje predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič s prostovoljkami programa Starejši za starejše. V četrtek bo med drugim novinarska konferenca na temo e-oskrbe na domu po septembru 2023. Sodelovali bodo predstavniki ZDUS-a, Telekoma, ministrstev za zdravje, za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter za solidarno prihodnost. Po dogodku bo sledila okrogla miza o zdravstveni reformi, še predtem pa bodo praznovali dan ZDUS-a, na katerem bodo predstavili kandidate za vodilna mesta zveze za novo mandatno obdobje, ki se bo z volitvami začelo zadnje dni junija.

Golobove obljube upokojencem