Dominika Švarc Pipan in Robert Golob. Foto: BoBo
Dominika Švarc Pipan in Robert Golob. Foto: BoBo
Sorodna novica SDS sklical izredno sejo o korupciji: Država ima pod aktualno vlado resne težave

Na Švarc Pipan namreč letijo očitki o negospodarnem nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je v ponedeljek premierju Robertu Golobu ponudila odstop s položaja ministrice, ki ga bo sprejel, a sta se dogovorila, da ga bo prej seznanila s končnimi ugotovitvami glede podrobnosti nakupa stavbe na Litijski za potrebe sodišča.

Po navedbah premierjevega kabineta je Dominika Švarc Pipan zagotovila, da bo v vmesnem času poskrbela za nemoteno delo resorja ter polno sodelovanje ministrstva v vseh morebitnih preiskovalnih postopkih.

Predsednik vlade bo predvidoma v prihodnjem tednu začel pogovore za čimprejšnje imenovanje novega ministra oziroma ministrice, so še sporočili.

Sorodna novica Dominika Švarc Pipan predsedniku vlade ponudila odstop. Golob se bo o tem še odločil.

Švarc Pipan hvaležna, da bo lahko razkrila vse sume korupcije

Ministrica za pravosodje Švarc Pipan je že v ponedeljkovi oddaji Marcel na TV Slovenija razkrila, da je na sestanku predsedniku vlade Golobu ponudila odstop.

Sorodna novica "SD plačuje tudi račun za odsotnost samorefleksije – drugo je le prerivanje za položaje"

Po njenih besedah sta se strinjala, da bo ostala na položaju toliko časa, kolikor bo potrebno, da se nepravilnosti glede nakupa stavbe za sodno palačo razčistijo. Predsedniku vlade je hvaležna, da ji je dal čas, da preveri in razkrije sume nepravilnosti na ministrstvu, kar je po lastnih besedah storila prejšnji teden. Žal ji je, da ji vodstvo lastne stranke (SD-ja) te možnosti ni dalo.

Zavajanja in ponarejeni dokumenti

Ministrica je namreč povedala, da so jo zavajali, da so bili dokumenti, s katerimi je bila seznanjena, ponarejeni, prst pa je uperila med drugim v nekatere uslužbence ministrstva, vpletanje v posel je očitala tudi generalnemu sekretarju SD-ja Klemnu Žibertu, ki je danes odstopil s te funkcije. Golob je v preteklih dneh že dejal, da "ministrica za pravosodje ni kdor koli in njena zgodba bistveno presega zgodbo ene ministrice". Njene obtožbe je namreč označil za zelo resne, zahteval je tudi pojasnila SD-ja, ki ga je sicer večkrat pozval, naj predlaga razrešitev Švarc Pipan, saj ta sprva ni želela sama odstopiti. Zadevo preiskujeta tudi Nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije.

Sorodna novica Po odstopu Žiberta kot sekretarja SD-ja v stranki tudi zahteve po odstopu vodstva

Že peti odstop v Golobovi vladi

Premier mora po prejemu pisne odstopne izjave najpozneje v sedmih dneh DZ obvestiti o odstopu Dominike Švarc Pipan. Obvestilo o odstopu se mora uvrstiti na dnevni red seje DZ-ja najpozneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Po seznanitvi poslancev z odstopom ministra slednjemu funkcija preneha. Premier mora nato skladno s poslovnikom DZ-ja v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

To je že peti odstop v Golobovi vladni ekipi. Z ministrske funkcije so doslej odstopili minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. DZ pa je na predlog Goloba razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko.

Golob bo sprejel odstop ministrice, Žibert že odstopil
Burne politične razmere v koaliciji